Jamie Oliver’s ‘Bespaar met Jamie’ + recept ‘snake in the hole’

Jamie Oliver’s ‘Bespaar met Jamie’ + recept ‘snake in the hole’

Persoonlijke verhalen en vooral de vele tips maken dit een bijzonder kookboek!

Twee andere boeken van Jamie Oliver, ‘Te gast bij Jamie’ en ‘Jamie in 30 minuten’ had ik al, dus ik was erg benieuwd naar ‘Bespaar met Jamie.’ Ik dook er dan ook meteen in toen deze op de mat lag!

Geen gewoon kookboek

Het is geen gewoon kookboek zoals je gewend bent, maar juist dat vind ik erg sterk aan het boek. De persoonlijke verhalen en vooral de vele tips maken het boek nog leuker om te lezen. Er zijn allerlei categorieën met tips die je daadwerkelijk kunnen helpen met besparen. Veel van deze tips paste ik al toe, maar er zaten er ook bij waar ik zelf nog niet aan had gedacht. Zo vertelt Jamie hoe je het beste boodschappen kunt doen en waar en wat je sowieso in je koelkast, vriezer en voorraadkast moet hebben.

Meat loaf

De ‘key’ van het boek is slim inkopen en handige dingen doen met de restjes die je hebt. Hiermee kun je dan nog hele leuke en lekkere dingen op tafel zetten. Zoals de ‘snake in the hole‘ die ik hieronder deel. Het enige dat ik hoefde te kopen was rozemarijn, de rest had ik allemaal al in huis. (Heel toevallig kreeg ik de dag ervoor een fles goede balsamico van mijn collega’s, dus die kwam goed van pas). Het resultaat was een soort Britse versie van een ‘meat loaf’.

Overzichtelijk

‘Bespaar met Jamie’ is overzichtelijk ingedeeld in 6 categorieën: groenten, rund, kip, varken, lam en vis. Daarnaast zijn er nog een aantal bonusrecepten. De leuke informele stijl, diversiteit aan recepten en de tips maken het boek zeker een aanrader. Enige (kleine)  minpuntje was voor mij de vertaling die hier en daar wat ‘stroef’ en ‘onnatuurlijk’ is. Denk bijvoorbeeld aan ‘gedenkwaardige rijst’, een Nederlander zou dat niet echt zeggen. Een klein detail dat de pret niet mag drukken, want verder heeft Jamie Oliver met ‘Bespaar met Jamie’ weer een leuk en origineel boek neergezet dat past in deze tijd!

Zoals gezegd, probeerde ik de ‘snake in the hole’ en dat recept deel ik hieronder!

Snake in the hole

Ingrediënten

120 g bloem
2 eieren
100 ml halfvolle melk
4 takjes verse rozemarijn
2 sneetjes oud brood
1 tl Dijon mosterd
500 g rundergehakt
1 zoete aardappel, geschild
olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
1 rundvleesbouillonblokje
balsamicoazijn
mespuntje zout
1/4 tl grofgemalen zwarte peper

Benodigdheden

Ingevette ovenschaal, 30 cm
Blender, staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze snake in the hole

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Klop in een kan de eieren en voeg 100 gram van de bloem met een mespuntje zout toe. Voeg al roerende de melk toe en zet opzij.
  3. Meng het gehakt, mosterd, peper en zout en rasp of schil de zoete aardappel in linten. Scheur het brood in stukken en doe de helft van de rozemarijn erbij. Met een staafmixer of blender maak je er een geheel van.
  4. Rol er nu een ‘slang van’ en leg deze in de ovenschaal. Zet 20 minuten in de oven.
  5. Doe wat olijfolie in een pan en bak de uien glazig. Roer de resterende 20 gram van de bloem er doorheen en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Giet 500 ml water in de pan en roer weer goed door. Voeg balsamicoazijn en eventueel peper en zout toe naar smaak.
  6. Haal de slang uit de oven, strooi de resterende rozemarijn hier overheen en schenk om de slang heen het papje dat je bij stap 2 hebt gemaakt.
  7. Bak nog zo’n 25 minuten of totdat de korst goudbruin is. Doe de oven niet tussentijds open! Serveer de uiensaus met de ‘snake in the hole’.

 

Pluspunten

  • Overzichtelijk
  • Persoonlijke verhalen en tips
  • Uniek
  • Lekkere recepten

Minpunten

  • Sommige elementen gaan wat verloren in de Nederlandse vertaling
  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

3 reacties op “Jamie Oliver’s ‘Bespaar met Jamie’ + recept ‘snake in the hole’

  • Sarah

    Hmmm hier niet gelukt, precies gemaakt volgens recept,maar na 25 min kwam t uit de oven als een slang in een dikke platte pannenkoek! Raar…!

    Beantwoorden
  • annette

    Hier ook een gedeeltelijke verbrande pannekoek, ook het gehakt viel qua smaak erg tegen! Ik had minder rosemarijn gebruiktvals in het recept en toch overheerste het in het hele gerecht. Nee echt, niet lekker!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *