Chinese balletjes en bimi

  • voor 2 personen
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Sommige ingrediënten wil je alleen al gebruiken vanwege de naam. Tenminste, ik heb dat. Met bimi bijvoorbeeld. Op de een of andere manier klinkt het al gezellig. In het Engels noemt men het vaak 'broccolini' en dat is niet gek, want het heeft veel weg van broccoli. Het is dan ook goed geschikt voor deze Chinese maaltijd. Ik vind het zelf lekker als het nog wel wat knapperig is, dus ik blancheer de bimi eerst kort en bak hem ook weer kort mee met de rest. Door de groente te blancheren, kook je het vast voor. Wanneer je groente blancheert, spoel je het daarna af met koud water zodat het niet verder door kookt. De noodles die ik gebruikte waren Chinese boekweitnoodles, waarschijnlijk geïnspireerd op de Japanse soba noodles. Het fijne van boekweit noodles is, dat het ook geschikt is voor mensen die geen gluten eten. Daarnaast is het lekker, omdat het net even iets meer 'bite' heeft. Deze noodles kun je kopen bij Aziatische supermarkten en de grotere Nederlandse supermarkten. Uiteraard kun je ook reguliere noodles of bijvoorbeeld rijstnoodles gebruiken.

Chinese balletjes en bimi

Chinese balletjes en bimi

  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt (ik gebruikte kipgehakt maar je kunt ook rundergehakt gebruiken)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 sjalotje (fijn gesnipperd)
  • 2 cm gember (fijn gesneden)
  • 1 tl sojasaus
  • 1/2 tl (Chinese) rijstwijnazijn
  • 1/8 tl witte peper
  • 3 bosuien (in dunne ringen gesneden)
  • 250 gram bimi
  • scheutje olie (pinda- of zonnebloemolie bijvoorbeeld)
  • 1 tl sesamzaadjes
  • om te serveren: noodles

Benodigdheden

  1. koekenpan
  2. pan  om de bimi in te blancheren

Instructies

  1. Meng het gehakt, knoflook, sjalotje, gember, sojasaus, rijstwijnazijn en witte peper en vorm 12 balletjes.
  2. Snijd de onderkant van de bimi af (zo'n 2 cm) en was de bimi goed.
  3. Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Kook hier de bimi 3 minuten in. Spoel af met koud water.
  4. Zet de koekenpan op het vuur en giet de olie in de pan.
  5. Bak de balletjes eerst op hoog vuur aan de buitenkant bruin. Draai het vuur zachter en bak de balletjes gaar. Voeg de laatste minuut de bimi toe aan de balletjes en bak deze nog even mee.
  6. Serveer op (boekweit)noodles. Maak af met sesamzaadjes en bosui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *