Spaanse fideua (‘paella’ met pasta)

  • voor 2 personen
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Fideua zul je niet overal in Spanje tegenkomen. Van oorsprong komt het uit Valencia (net als de paella!), maar ook op de Balearen troffen wij het aan. Fideua laat zich het beste omschrijven als een 'paella' met pasta in plaats van rijst. Stiekem vind ik het eigenlijk lekkerder dan paella én het is makkelijker te maken. Door de rauwe pasta eerst in een droge pan te roosteren, krijgt het een bijzondere structuur en smaak. De saffraan en zeevruchten doen de rest. Saffraan kocht ik bij AH, maar ook bij Turkse supermarkten kun je het vaak krijgen. Het is per gram peperduur, maar je hebt maar een héél klein beetje nodig. Om precies te zijn een halve gram voor de fideua. Met de soorten vis en zeevruchten kun je overigens variëren! Denk aan mosselen, oktopus enz.

Spaanse fideua (‘paella’ met pasta)

Spaanse fideua (‘paella’ met pasta)

  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 175 gram spaghetti
  • 2 grote tomaten (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 1 witte ui (fijngesneden)
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 0.05 gram saffraan
  • 350 gram kabeljauwfilet (in stukjes gesneden)
  • 12 grote garnalen
  • 1 visbouillonblokje
  • 600 ml kokend water
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  1. koekenpan of paella pan

Instructies

  1. Zet de pan op hoog vuur.
  2. Breek de spaghetti in stukken van ongeveer 3-4 centimeter.
  3. Rooster de spaghetti in de droge pan. Totdat deze licht begint te verkleuren.
  4. Haal de spaghetti uit de pan en leg deze even apart.
  5. Giet wat olijfolie in de pan en bak de kabeljauw enkele minuten. Voeg de garnalen, fijngehakte tomaten, knoflook, paprikapoeder, saffraan en ui toe en bak deze circa 5 minuten op middelhoog vuur.
  6. Los intussen het bouillonblokje op in kokend water. Voeg deze toe aan de pan, gevolgd door de pasta. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur weer zachter. Laat het koken totdat de pasta gaar is en het water verdampt. Verdampt het water (te) snel? Giet er dan water kokend water bij. Het gerecht is klaar als de pasta gaar is en het water vrijwel is verdampt. Serveer met citroen!
Mallorcaanse fideua

11 reacties op “Spaanse fideua (‘paella’ met pasta)

  • arnold

    ik heb15 jaar in spanje gewoond en heb het nog niet gezien met spageti wel met macaroni,dus wat is het nu

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Arnold, hoe ik het in Mallorca heb gezien en ook op internet heb gezien is met korte spaghetti-achtige pasta. In Spanje is de pasta die bedoeld is voor fideua ook te koop (fideos). Omdat deze in Nederland moeilijk te krijgen is, is de makkelijkste manier om soortgelijke pasta te krijgen door spaghetti in kleine stukken te breken. Wellicht zijn er ook in verschillende regio’s in Spanje, verschillende pasta types die voor dit gerecht worden gebruikt!

      Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Wietske, dankjewel voor je reactie! Ik zag dat ik het inderdaad vergeten was te vermelden. Ik heb het nu toegevoegd aan het recept. Je voegt deze twee ingrediënten toe samen met o.a. de garnalen en tomaten.
      Groetjes, Judith

      Beantwoorden
  • Lore

    Het water loopt me letterlijk in de mond! Laat die blog van jou nog maar jaren bestaan, de dag dat ik elke dag zelf zal mogen koken zal ik jouw recepten zeker gebruiken!

    Beantwoorden
  • Charlotte

    Pak gewoon vermicelli maar niet het engelenhaar type dat doen ze hier ook. Soms kom ik het ook tegen met elleboogjes. Ik woon in Spanje, in Murcia

    Beantwoorden
  • Rob

    Hoi. Heerlijk recept. Gegeten op Mallorca en de kok gevraagd naar de ingrediënten. Hij deed ipv gerookte paprika poeder blokjes chirrozo uitbakken, tevens nog wat rode paprika en doperwten. Een heerlijke pasta paella

    Beantwoorden
  • Chantal

    Wij zijn geen viseters, gemaakt met kip en rundvlees….vond het lekker, de paellakruiden maken het echt lekker..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *