Groentecurry

  • Voor 8 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Groentecurry

Het heeft even geduurd om weer eens iets voor jullie te maken. Heb hier ook wel even op gezeten om het leuk en lekker voor jullie te maken.Bij mij op het werk zijn we de laatste tijd namelijk erg aan het  experimenteren met vegetarische gerechten. Het is een hele kunst om daar dan ook iets lekkers en leuks  uit te krijgen.Nu houden we natuurlijk ook wel rekening mee dat er vandaag de dag  veel mensen met speciale behoeftes zijn. Daarom is dit  gerecht ook geheel lactose en glutenvrij.Ik moet wel zeggen deze curry heb je niet binnen een uur op tafel staan. Ik ben er zelf wel een uur of acht mee bezig geweest aan gezien er geweld moet worden, gekookt moet worden. En smaken moet laten trekken.Ik weet het zijn een hoop ingrediënten die de meeste mensen niet zo snel in huis  zullen hebben liggen. Ik ben er ook speciaal voor naar de Toko gegaan om alles te halen. Nu maak ik namelijk wel meer gebruik van dit soort kruiden. (dus kwam dat voor mij weer mooi uit )Nou, om jullie niet langer in spanning te laten zitten zal ik jullie het receptuur geven van de groentecurry.

Ingrediënten

  • saus:
  • 1 liter
  • kokosmelk
  • 2 stuks
  • citroenen
  • 40 gram
  • verse gember
  • 2 theelepels
  • koriander korrels
  • ¼ theelepe
  • l chili poeder
  • 10 gram
  • palmsuiker
  • 1 stuk
  • verse citroengras ( sereh)
  • 10 stuks
  • limoenblad
  • 8 stuks
  • curryblad
  • 1
  • ui
  • 3 tenen
  • knoflook
  • 1 theelepel
  • venkelzaad
  • 1 theelepel
  • kurkuma
  • 50 ml
  • olijfolie
  • 2 blokjes
  • groentebouillon
  • groenten die ik erin heb gedaan:
  • bloemkool
  • broccoli
  • witte bonen ( gedroogd)
  • rode bonen ( gedroogd)
  • kikkererwten ( gedroogd)
  • rode paprika
  • prei
  • wortel

Benodigdheden

  • (gietijzeren) pan

Instructies

groentecurry maken
  1. Ik begin in de ochtend  gelijk door de erwten en de witte en rode bonen te laten weken in  water zodat ik ze 's avonds kan gaan koken.
  2. Snij de knoflook en ui fijn, snij de citroen in 4 stukken. Rasp of snij de verse gember.
  3. Verwarm in een pan de  olijfolie, doe hier in de ui en knoflook tot ze mooi glazig worden voeg dan alle specerijen toe. Verwarm dit goed, doordat je het goed verhit  gaan de kruiden en specerijen meer smaak afgeven. Voeg dan de kokosmelk toe. Voeg ook de groenten bouillon toe. Laat het geheel 1 keer een minuut koken en zet het dan op laag vuur en laat het voor een uur of vier trekken. (Zorg er voor dat het niet kookt want dan gaat alle smaak verloren )
  4. Na vier uur haal je de curry door de zeef en hou je de saus apart. De saus die we gemaakt hebben heb je de helft maar van nodig voor 4 personen de andere helft kun je invriezen of ongeveer een anderhalve week in de koeling bewaren
  5. 1 uur voor etenstijd zet je de erwten en bonen op het  vuur  ze hebben een vrij lange bereidingstijd  kook ze in gewoon water.
  6. Nu om het geheel een knapperig  en lekker geheel te geven kook  ik mijn groenten tot ze beetgaar zijn ( broccoli, bloemkool en wortel) voordat ik ze door de curry saus heen doe.  Kook wat rijst.
  7. Wanneer de bonen gaar zijn voeg je de groenten en de bonen aan de saus toe en verwarm je het geheel een keer goed door.  Serveer je het met wat rijst en eet smakelijk!
De curry is  niet een pittige variant. De smaak die proeft is zelfs fris en citrusachtig  je kunt altijd naar eigen inzicht wat extra pit er aan toevoegen.Bij mij thuis is het in ieder geval in goede aarde ontvangen en hebben we heerlijk gegeten.
0 people want to make it
0 people have made it

Mijn naam is Devon en ik ben kok bij Brasserie Vink in De Bilt. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op myfoodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen.Groetjes Devon Velders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *