Oranjekoek

  • voor 20 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Wat is de ultieme Koningsdag traktatie? Een oranje tompouce? Of wat dacht je van een oranjekoek? De oranjekoek is niet overal even bekend, maar met zijn mooie oranje kleur én de sinaasappelsmaak waar de oranjekoek zijn naam aan dankt is het zeker een leuke traktatie voor de oranje gekleurde dagen. De oranjekoek ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook rijk van smaak! Het deeg maak je met specerijen als anijs, kardemom en gekonfijte sinaasappelsnippers, daarna komt een laagje amandelspijs en vervolgens weer een lekker laagje gekruide koek.

De kleur van oranjekoek

Om het af te maken een glazuurlaag. Traditioneel is oranjekoek niet oranje, maar roze! Persoonlijk vind ik het met Koningsdag het leukste om hem oranje te kleuren, maar je kunt ook prima zonder de kleurstof. Zelf gebruikte ik geen kleurstof en maakte ik de oranjekoek wat meer oranje door er nog wat sinaasappelsnippers overheen te strooien. Ga jij ook oranjekoek maken? Of maak je een andere lekkere oranje lekkernij deze week? Een hele fijne Koningsdag gewenst alvast!

Oranjekoek

Oranjekoek

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur en 30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 20 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • voor het deeg:
  • 300 gram tarwebloem
  • 25 gram maizena
  • 100 gram koude boter (in blokjes gesneden)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl anijszaad
  • 1/4 tl gemalen kardemom
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers (fijngesneden)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 60 ml water
  • voor de vulling:
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei (losgeklopt - houd 1 tl apart)
  • voor het glazuur:
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el water
  • optioneel: oranje kleurstof

Benodigdheden

  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • keukenmachine (optioneel)
  • deegroller

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Meng de bloem en maizena. Voeg de boter toe en meng met de keukenmachine tot je een kruimelige structuur krijgt. Meng je met de hand? Wrijf dan het geheel met je vingertoppen door elkaar.
  3. Voeg suiker, specerijen, zout en bakpoeder toe, gevolgd door de sinaasappelsnippers. Meng nogmaals.
  4. In en apart kommetje meng je het ei met het water. Giet dit nu in de andere kom en meng tot een glad deeg. Zet dit enkele minuten apart.
  5. In een andere kom verkruimel je amandelspijs, voeg het ei (op het de achtergehouden theelepel ei die je zo nodig hebt) toe en kneed tot een pasta. Zet dit even apart en ga weer verder met het deeg.
  6. Verdeel het deeg in 2 stukken, het ene stuk is ca. 3/5 het andere stuk 2/5.
  7. Bestuif je werkblad met bloem en leg het grootste stuk deeg hierop. Bestuif het deeg en rol met een deegroller uit tot ca. 25 x 25 cm.
  8. Met behulp van je deegroller leg je dit stuk deeg op de bakplaat.
  9. Neem kleine beetje amandelspijs tegelijk en smeer deze uit over het deeg. Laat daarbij aan elke rand 1 cm onbedekt.
  10. Vouw de randen van het deeg over de amandelspijs. Bestrijk deze randen met het achterhouden ei.
  11. Rol het tweede stuk deeg uit tot ca. 22x22 cm. Leg dit deeg bovenop de vulling. Met een deegroller rol je voorzichtig over het geheel om het glad te maken.
  12. Prik met een vork enkele gaatjes in de bovenkant en bak in ca. 30 minuten gaar. Laat de koek op de bakplaat afkoelen zodat deze niet breekt als je hem verplaatst. Leg het daarna op een draadrek en maak intussen het glazuur.
  13. Meng de poedersuiker met wat water. Doe dit beetje bij beetje. Voeg vervolgens kleurstof toe (als je dat gebruikt).
  14. Schenk het glazuur op de bovenkant van de koek en smeer uit. Het beste kun je dit met grote vloeiende bewegingen in één richting doen, dan wordt het het mooiste.
  15. Laat de koek opstijven in de koelkast.
Bron: 'Oranjekoek', Het Nederlands Bakboek, Gaitri Pagrach-Chandra, 2012

2 reacties op “Oranjekoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *