Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen

  • voor 12 stuks personen
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Heerlijk lichte rijstvel loempia's met kip, garnalen en groenten. Een lichte variant op de gefrituurde loempia!

Loempia's van rijstvellen: écht Vietnamees

Afgelopen zondag gingen we naar het prachtige Andaz hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam voor een event van Mr. Goodiebag: de Proefparade. Tijdens dit event presenteerden allerlei (food)merken zich en uiteraard kon je heel veel proeven. We gingen dan ook met een overvolle goodiebag naar huis, met daarin onder andere rijstvellen. Tijdens het event hadden we uiteraard al een sample geproefd van deze Bamboo Tree vellen en dat smaakte naar meer. Een hele tijd geleden maakte ik ook al 'spring rolls', zoals deze loempia's ook wel heten, maar dit is weer een iets andere variant die minstens zo lekker is. De truc voor stevige vellen rijstpapier die niet breken is: week ze niet! Maak ze snel nat en laat ze vooral niet weken. Het is juist lekker als de rijstvellen nog wat bite hebben.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Natuurlijk kun je ze vullen met wat je lekker vindt: vegetarisch, met alleen kip, alleen garnalen, gerookte zalm en avo of bijvoorbeeld rundvlees. Andere groentetips zijn bijvoorbeeld taugé, reepjes paprika of bosui. Of maak lekkere loempia's met mango!

Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen

Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen

  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd15 minuten
Aanpassen porties:

voor 12 stuks personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 12 rijstvellen
  • 12 slablaadjes (bijvoorbeeld Romaine sla)
  • 50 gram wortel (in dunne reepjes)
  • 1/2 komkommer (in dunne reepjes)
  • 1 kipfilet
  • 50 gram gekookte garnalen (kant-en-klaar)
  • 100 gram rijstnoodles
  • 1 el sesamolie
  • 3 takjes munt
  • 3 takjes koriander
  • zwarte peper
  • zout
  • scheutje olie
  • om in te dippen: chilisaus

Benodigdheden

  1. kom kokend water om de rijstnoodles in te wellen
  2. kommetje koud water om de rijstvellen nat te maken
  3. koekenpan

Instructies

  1. Zet de pan op het vuur en giet hier olie in. Kruid de kipfilet in met peper en zout en bak deze op hoog vuur aan beide kanten bruin.
  2. Draai vervolgens het vuur laag en laat de kip van binnen goed garen.
  3. Wel intussen de noodles in een kom kokend water. Na 3 minuten spoel je ze goed af met koud water zodat ze niet gaan plakken. Giet er wat sesamolie overheen en meng goed door.
  4. Als de kip gaar is, trek je deze met twee vorken uit elkaar zodat je allemaal 'sliertjes' krijgt.
  5. Maak een rijstvel nat (doe dat echt heel kort, anders wordt het veel te slap) en leg er een blaadjes sla op.
  6. Vervolgens verdeel je wortel, komkommer, stukjes kip, rijstnoodles en garnalen. Scheur wat munt- en koriander blaadjes af en verdeel deze ook over de loempia.
  7. Schuif alles naar de onderste helft. Rol één slag zodat de loempia dicht is. Klap nu de zijkanten naar binnen en rol daarna door.
  8. Herhaal totdat je 12 rijstvel loempia's hebt.
spring rolls

32 reacties op “Vietnamese rijstvel loempia’s met kip en garnalen

  • Karen

    Grappig, ik heb ze gisteren ook gemaakt om ze volgende week op de blog te laten zien… Misschien stel ik het nog even uit… ;) Zo lekker! En zo simpel. Deze gaan hier in huis vaker gemaakt worden!

    Beantwoorden
  • Merel Teunis

    Dit lijkt me echt heerlijk! En het ziet er ook nog eens prachtig uit. Ik heb dit weekend mijn verjaardags etentje, dit lijkt me een leuke toevoeging. Dankjewel voor het recept ;)

    Liefs,
    http://www.merelteunis.nl
    Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hoi Lucas, als je ze eenmaal hebt bereid zijn ze niet geschikt om in te vriezen. Het natte rijstpapier wordt dar niet zo lekker van. Je kunt wel eventueel de losse ingrediënten invriezen en tzt de droge rijstvellen natmaken. De droge rijstvellen kun je heel lang op een donkere plek bewaren!

      Beantwoorden
    • Fanny

      Hoi!
      Het is me in een eerdere poging wel gelukt om te frituren. Je moet alleen zorgen dat de vellen erg goed aan elkaar zijn ‘vastgeplakt’ door op de rand voor het dichtrollen met je vinger wat in water opgeloste maizena te smeren.

      Beantwoorden
  • Fleur

    Hoi! Kunnen de loempia’s ook een paar dagen voor het consumeren gemaakt worden? Bijv bewaren in de koelkast?

    Beantwoorden
  • Rosa

    Dag Judith, hoe maak je de vellen dan vochtig? Kwastje, even onder de kraan? Bij 10 seconden weken zoals mij werd geadviseerd worden ze inderdaad kleverig en slap.
    Ik hoor graag.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Wat bij ons het beste werkt is een groot ord met water en het vel blijven bewegen. Het moet inderdaad niet te net worden. Wellicht de volgende keer nog wat korter proberen?

      Beantwoorden
  • Dolf Vogelzang

    Rijstvellen prima en goed advies, echter recept is niet naar onze smaak. Kan verschillen uiteraard. De rijstvellen hebben geen smaak en dan met chilisaus de flauwe smaak verhullen is niet de bedoeling. Maak de ingrediënten op smaak zoals je lekker vindt, is beter.

    Beantwoorden
  • Folkert

    Mijn dochter was bij een Thaise vriendin waar dit alsvolgt werd gegeten: alle ingrediënten stonden los op tafel en er stond een groot bord warm water en diverse sausjes. Iedereen kan nu zelf zijn/ haar favoriete loempia maken. Echt heel gezellig en heerlijk eten. Ook ideaal voor “moeilijke eters” of personen met een dieet/ vegetarisch.

    Beantwoorden
  • Joop

    Vorige maand was volgende ik in Vietnam een workshop. Daar heb ik de volgende werkwijze geleerd om de rijstvellen vochtig te maken. Leg een natte handdoek op een bord. Leg je rijstvel op deze handdoek en masseer het rijstvel met je vingertoppen. Hierdoor wordt het rijstvel wel vochtig maar niet nat en kleverig.

    Beantwoorden
  • Martina

    Ik maak ze altijd met spekjes en dunne slierten paprika, komkommer, verse taugé, ijsbergsla, koriander en munt.
    Sausje van “Hoisin sauce”, een beetje suiker, een beetje water en gedroogde pepertjes.

    Beantwoorden
  • Maria

    Hoi,
    Wij eten deze graag met gestoomde kipfilet. Alleen is het uitelkaar trekken van de kip een heel gedoe… Simpel; met een handmixer draai je perfecte kipfilet in draadjes. In 30 seconden!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *