Zelf hutspot maken met gehaktballen en zelfgemaakte jus

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Soms heb je gewoon zin in een goede, ouderwetse hutspot. Om hem een iets moderner jasje te geven, maakte ik er lekkere gehaktballen Italiaanse stijl bij, met Italiaanse kruiden en een beetje Parmezaanse kaas. En, zoals dat hoort bij een stamppot: een kuiltje met jus! Wil je een minder traditionele hutspot? Ik maakte eerder een hutspot in een nieuw jasje met o.a. zoete aardappel.

Zelf hutspot maken met gehaktballen en zelfgemaakte jus

Zelf hutspot maken met gehaktballen en zelfgemaakte jus

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram wortels (in kleine blokjes)
  • 1 witte ui (in dunne dingen gesneden)
  • 1 el roomboter
  • 100 ml melk
  • 1 el Zaanse mosterd
  • 1 tl nootmuskaat
  • zwarte peper naar smaak
  • voor de gehaktballen:
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/8 tl zwarte peper
  • snuf zeezout
  • voor de jus:
  • 2 el bloem
  • 500 ml water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 el worcestersaus

Benodigdheden

  • kookpan voor de groenten
  • koekenpan met deksel voor de gehaktballen en de jus

Instructies

  1. Kook de aardappel, wortel en ui in een pan ruim kokend water gedurende 20 minuten.
  2. Maak intussen de gehaktballen door het gehakt te mengen met een ei, knoflook, paneermeel, tijm, peper, zout en kaas.
  3. Draai er circa 9 gehaktballen van.
  4. Zet de koekenpan op hoog vuur en giet olie in de pan. Bak de gehaktballen rondom bruin.
  5. Draai het vuur laag, giet een bodempje water in de pan en doe de deksel op de pan. Op deze manier garen de gehaktballen, terwijl ze heerlijk mals blijven.
  6. Maak intussen de hutspot door de groenten af te gieten, melk en boter bij de groenten te voegen en te stampen. Breng op smaak met nootmuskaat, mosterd en eventueel zwarte peper.
  7. Haal de gehaktballen uit de pan en houd de pan op het vuur. Voeg bloem toe en roer met een houten pollepel. Laat het bouillonblokje oplossen in het water en giet beetje bij beetje het water bij de bloem. Wacht elke keer totdat het water is opgenomen. Voeg net zoveel water toe totdat je de gewenste dikte hebt (dat kan dus ook iets minder water zijn dan 500 ml. maar wel genoeg zodat er geen klontjes meer inzitten). Breng de jus op smaak met worcestersaus.
  8. Serveer de hutspot met een kuiltje jus en gehaktballen.

4 reacties op “Zelf hutspot maken met gehaktballen en zelfgemaakte jus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *