Koffie zetten met een cafetière

My Food Blog
Koffie zetten met een cafetière

cafetière

Vandaag gaat mijn blog over het zetten van een lekker bakje koffie met een cafetière.

Wat is een cafetière eigenlijk?

Het is een koffie maker, alleen op ouderwetse manier.
Vroeger deden wij koffie zetten met een koffie filter en gemalen koffie, hierdoor kreeg de koffie de tijd om zijn verschillende aroma`s af te geven aan het hete water. Tegenwoordig daarentegen moet alles snel gaan, dus ook de koffie. Kijk maar naar de nieuwe koffiezet apparaten, je hebt binnen dertig seconden een bakje koffie.
Nu zijn er in de jongere generatie ook veel koffie liefhebbers te vinden, die ook zeggen dat koffie rustig gezet moet worden. Dat kun je de dus met de cafetière ook doen ouderwets bakje koffie zetten.

Slow coffee

Deze manier van koffie zetten wordt ook wel slow coffee genoemd. Je maakt gebruik van snelfilter koffie of verse koffiebonen die je zelf maalt. Je zorgt voor een bepaalde hoeveelheid koffie, die je in de koffie filter doet. Langzaam giet je het net-niet kokende water over de koffie en laat je het door druppelen in de kan. Het duurt dan ook drie tot vijf minuten om een bakje koffie te zetten.

Nu kreeg ik tijdje geleden via Judith de vraag of ik een cafetière wilde uit proberen en vertellen hoe de smaak en gebruiksgemak van een cafetière. Nu zei ik natuurlijk gelijk ja, ik ben namelijk gek op koffie (ondanks dat ik het zelf het liefst drink met suiker en melk ). Dus ik kreeg van fonQ een cafetière opgestuurd van het merk BODUM met twee thermo glazen.

De test

IMG_6132_

Samen met mijn beste vriend besloten we om de cafetière te testen.
We hebben er een ochtendje voor uitgetrokken eerst even wat onderzoek gedaan hoe het beste te werk konden gaan.
We zijn eerst naar de prijs gaan kijken, gemiddeld zijn de prijzen tussen de 30 en 60 euro. De cafetière BODUM Pour Over, die wij testten kost €39,95.
De cafetière heeft een modern en stijlvol uiterlijk en neemt het niet veel ruimte in beslag.

Hoe te werken met de cafetière?

Dat was nog even uitdaging. Hoe krijg ik nu de lekkerste koffie ?? De hoeveelheid koffie moeten we gebruiken? Welk merk koffie kunnen we gebruiken? Hebben we een grove maling nodig of het liefst een fijne maling?
We hebben ook meerdere malen koffie moeten zetten om bij de juiste smaak voor ons te krijgen. We hebben vier schepjes koffie op ongeveer een halve liter water gedaan om de juiste smaak voor ons te krijgen. Nu heb ik persoonlijk geen koffie maler thuis dus heb ik gebruik gemaakt van Douwe Egberts gemalen koffie. Het liefst kun je gebruik maken van een grove maling, bij de fijne maling is er een kans dat koffie door de filter heen gaat.

Smaak en gebruiksvriendelijkheid

Uiteindelijk was de koffie die we gezet hebben lekker zacht van smaak.
Toen kwamen we bij is het product gebruiksvriendelijk ?
Het idee achter de cafetière is leuk. Het is makkelijk te hanteren en je kunt er lekkere koffie mee zetten dus voor een fijnproever zeker aan te raden.

Pluspunten van de BODUM Pour Over cafetière

  • Heeft een leuke stijlvolle uitstraling
  • Milieu bewust (gebruik van een koffie zet apparaat vergt veel stroom)
  • Zelf bepalen hoe sterk je koffie wordt.
  • Ideaal voor fijnproevers die van verse ouderwetse koffie houden

Minpunten volgens ons

  • de karaf is niet handig beet te pakken, waardoor er een kans is dat je je hand verbrandt aan het glas
  • de koffie koelt snel af doordat het gemaakt is van enkel glas

    IMG_6127_

Eindoordeel

Haalt een cafetière het tegenover de Senseo en andere snelle koffieapparaten? Wanneer je de tijd hebt en van een lekkere bak koffie wilt genieten dan zou ik zeker voor een cafetière gaan.
Een cafetière heb je voor de gezelligheid en voor de smaak van een goed bakje koffie. De cafetière is bijvoorbeeld ideaal voor een high coffee.
Hopelijk heb ik jullie genoeg geïnformeerd over het gebruik van deze cafetière.
Geniet van de koffie en de eventuele lekkernijen die er bij zitten!

Ik wens jullie alvast een fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling!

Devon Velders

Mijn naam is Devon en ik ben chef-kok. Van kinds af aan ben ik altijd al bezig geweest met koken, van appelflappen tot lekkere pasta`s. Zo ben ik uiteindelijk in de horeca terecht gekomen. Op mijn dertiende had ik mijn eerste baantje in een restaurant als afwas jongen, waar ik al snel voorgerechten en sauzen mocht maken. Daar is het allemaal veel serieuzer geworden. Ik bespreek op My Foodblog gerechten, technieken en nieuwe ingrediënten. Zo hoop ik jullie te kunnen helpen in het zoeken naar nieuwe en leuke creatieve gerechten, waar iedereen van zal smullen. Groetjes, Devon Velders

4 reacties op “Koffie zetten met een cafetière

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *