Welke wijn schenk jij deze kerst?

My Food Blog
Welke wijn schenk jij deze kerst?
wijn kerst

Gesponsord – Het kerstmenu is één, maar heb je ook al nagedacht over de drankjes die je daarbij gaat serveren? Zoals je misschien wel weet kan wijn veel doen voor je eten; de smaak van je gerecht versterken of juist balanceren. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging om de juiste wijn bij het gerecht te vinden. En, zo door de jaren heen gaat dat ook steeds beter. Ik weet smaken beter te herkennen en daarmee te combineren. Een vinoloog of expert ben ik zeker nog niet, een liefhebber daarentegen ;-)…..

Heb jij geen idee waar je op moet letten of slaat nu de paniek toe? Geen nood! Ik geef je een aantal vuistregels en vertel je wat over mijn favoriete wijnen zodat jij met kerst een heerlijk uitgebalanceerde maaltijd kunt serveren, inclusief wijnen.

Ik kreeg van De Wijnbeurs een doos met 6 verschillende wijnen opgestuurd om uit te proberen. Toen we de Barolo zagen waren vriendlief en ik meteen erg enthousiast. Doordat het stuk land waar de druiven voor de Barolo worden verbouwd slechts 1200 hectare groot is, is de Barolo vrij schaars. Ook naar de andere 5 wijnen was ik uiteraard benieuwd. Mijn 3 favorieten komen elk uit een ander land: de Franse Chardonnay, de Italiaanse Barolo en de Spaanse Verdejo, dus ik hield het lekker afwisselend ;-). Toevallig zijn alle drie de wijnsoorten wel types die we vaker drinken, alhoewel een Chardonnay natuurlijk wel heel veel verschillende smaken kan hebben. Het is immers een ‘makkelijke druif’ die op veel plekken in de wereld wordt verbouwd, maar door o.a. klimaat telkens anders zal smaken.

Zijn jullie benieuwd naar mijn top 3 plus suggesties voor (kerst) food and wine pairing? Komt ‘ie!

2014 Bernier Chardonnay
IGP Val de Loire Frankrijk

Zo heb ik mijn witte wijnen het liefst: kurkdroog en licht mineralig. Een lekkere frisse wijn met tonen van citrusfruit en appel. Ik zou deze wijn drinken bij een frisse groene salade of bij ons kerst voorgerecht: de vissoep. Ook past deze Franse Chardonnay bij oesters, aperitieven en vis of drink hem gewoon zo.

romige vissoep

2011 Fratelli Antonio & Raimondo Barolo Black Label
DOCG Piëmonte Italië

Ik was erg benieuwd naar deze wijn en hij heeft me niet teleurgesteld! Tonen van bosvruchten, hout en vanille. Deze wijnsoort bevat doorgaans veel tannines, maar wat drinkt deze toch soepel weg! Wat een aangename verassing. Een leuke plus; door het hoge tannine gehalte kun je deze rode wijn lang bewaren. De Barolo past goed bij gegrild rundvlees en zal niet tegenvallen bij mijn eend en stoofperen compôte uit het kerstmenu.

eendenborstfilet kerst

2014 Marques de Cus
DO Rueda Spanje

Volgens de omschrijving juist mineralig en fris, maar ik vond hem wat voller en ‘vettiger’ dan de Chardonnay. Smaakt lekker bij bijvoorbeeld een aperitiefje of zachte kazen. Met deze wijn zou je dus heel goed kunnen beginnen bij je kerstdiner. Kies voor een salade of een kleine, groene amuse en serveer er deze Verdejo bij.

moelleux

Nu ik je tips heb gegeven voor het voorgerecht en het hoofdgerecht vraag je je misschien af wat je dan bij het dessert moet serveren? Ga voor een lekkere dessertwijn of een port. Deze port zal bijvoorbeeld goed smaken bij mijn moelleux! Tot slot nog een aantal tips voor een perfecte wijn-spijs kerst combinatie:

  • Geef de gasten bij binnenkomst eens een aperitiefje te drinken. Een mimosa is leuk, lekker en heel makkelijk: een mousserende wijn met sinaasappelsap.
  • Zorg voor de juiste wijnglazen. Een rode wijn komt het beste tot zijn recht in een rood wijnglas, een witte wijn in een wit wijnglas en een champagne, cava of prosecco in een flûte.
  • Lees het etiket goed: is de wijn fris? Dan gaat het goed samen met een fris gerecht. Denk aan een groene salade. Is de wijn boterig of vettig, dan combineert het goed bij een  romig gerecht. Bijvoorbeeld een risotto.
  • Ook in de Vivino app (iOS en Android) kun je vaak meer lezen over een wijn!
  • Schenk de wijnen op de juiste temperatuur. Witte wijn moet koud zijn (6 C voor een mousserende wijn tot 13 C voor een volle witte wijn), rood kamertemperatuur (14-18 C). Sommige rode wijnen mogen iets kouder worden gedronken.
  • Heb je geen zin om met veel flessen te moeten sjouwen? Je kunt ook online wijn bestellen! Ga voor een vooraf samengesteld pakket of maak zelf een selectie.
  • Proef bewust. Probeer te benoemen wat je proeft en houd dit ook eventueel bij zodat je een volgende keer weet wat je wel of juist niet lekker vindt!

Ben jij ook van plan om met kerst aan ‘food and wine pairing’ te doen? Laat het weten in de comments!

Advertorial – i.s.m. De Wijnbeurs

Christmas wine

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

2 reacties op “Welke wijn schenk jij deze kerst?

    • Judith Pagrach

      Hi Jim, een tijdje terug was deze verkrijgbaar bij De Wijnbeurs. Ik zie echter dat deze daar uit het assortiment is. Wellicht kun je hen een mailtje sturen of ze hem weer gaan binnenkrijgen.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *