Friet stoofvlees (frietje stoof)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur en 10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Ik ben geen onwijze vleeseter, maar een van mijn favoriete gerechten met vlees is toch wel stoofvlees. Tijdens onze laatste verjaardag (Jerôme en ik vieren het altijd samen omdat er maar 6 dagen tussen onze verjaardagen zit), maakten we een grote pan stoofvlees en serveerden dat samen met frites. Dat was een regelrechte hit! Normaal gesproken maak ik veel kleine hapjes, maar met stoofvlees ben je eigenlijk zo klaar. Het enige is dat het even op moet staan, maar hands-on ben je er 10 minuten mee bezig.

Met friet

Op het blog staan al diverse variaties op stoofvlees: zo vind je een Ierse stoofschotel met Guinness, Limburgs 'zoervleisj' en Italiaans stoofvlees met pasta. Maar mijn eigenlijke go to stoofvleesgerecht zoals ik hem meestal maak, stond er nog helemaal niet op. En dat stoofvlees is dus heerlijk samen met friet (ja, ik zeg friet, maar misschien kom jij van boven de rivieren en noem je het patat ;-)). Wij kozen voor Vlaamse ovenfrites die we lekker in de oven afbakten, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf friet te maken. Met friet is het stoofvlees een klassieke combi. Om het af te maken strooide ik er wat fijngehakte augurk overheen. Heerlijk fris!

Invriezen

Zoals gezegd kost het alleen wat 'wachttijd', want met de voorbereidingen ben je zo klaar. Wat dan ook een goed idee is, is om een dubbele portie te maken van het vlees en daarvan de helft in te vriezen. Zo heb je altijd weer een lekker bordje stoofvlees. Je hoeft het alleen op te warmen in een pannetje of in de magnetron en voila! Lekker met brood, friet, aardappelpuree of pasta. Je kunt er alle kanten mee op.

Friet stoofvlees (frietje stoof)

Friet stoofvlees (frietje stoof)

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd3 uur
  • Totale benodigde tijd3 uur en 10 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 800 gram runder riblappen
  • 3 laurierbladeren
  • 1 witte ui (gesnipperd)
  • 3 kruidnagels
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/4 tl verse nootmuskaat
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el tafelstrooop
  • 1.5 liter water
  • 1.5 kilo frites
  • peper en zout
  • scheutje olie

Benodigdheden

  • (gietijzeren) pan met een dikke bodem
  • iets om de friet in te bakken: een oven, airfryer of friteuse bijvoorbeeld

Instructies

  1. Snijd het vlees in grove stukken van circa 7 x 7 cm.
  2. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan.
  3. Voeg de ui toe en bak deze totdat deze glazig is.
  4. Voeg het vlees toe en bak dit even aan zodat het van buiten bruin wordt.
  5. Breng het vlees op smaak met de kruidnagels, paprikapoeder, nootmuskaat, kaneel, peper en zout.
  6. Schep goed om en giet vervolgens het water erbij en leg de laurierbladeren in het water. Breng het geheel aan de kook en draai vervolgens het vuur heel laag. Je kunt bijvoorbeeld ook een sudderplaatje op je gaspit leggen zodat je heel gelijkmatig en op een lage temperatuur kookt.
  7. Laat het geheel 3 uur sudderen met de deksel op de pan. Check elk uur even of er genoeg water in de pan zit en giet er anders water bij.
  8. Een uur tot een half uur voor het verstrijken van de tijd, kun je beginnen met het bereiden van de frites. Doe dit volgens de instructies op de verpakking of maak ze dus zelf met eerder genoemd recept.
  9. Na 3 uur sudderen van het vlees, haal je de deksel er vanaf en giet je de azijn en stroop erbij. Roer goed door en serveer de friet met daar bovenop het stoofvlees en eventueel gesnipperde augurk.

3 reacties op “Friet stoofvlees (frietje stoof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *