Oma’s recepten: Farófias

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Vandaag deel ik het recept van Elsa's oma Cidalia. Een typisch Portugees nagerecht wat haar altijd doet denken aan haar lieve Portugese oma. Elsa:

"Ik ben in Lissabon, Portugal geboren.
Toen ik net 6 jaar oud was, besloten mijn ouders naar Nederland te emigreren om snel geld te verdienen.
Ik ben bij opa en oma gebleven.

 

Mijn oma was een vrouw die heel goed wist wat zij wilde. Een vrouw vol met energie, een echte ondernemer. Zij kon heel lekker koken. Vanaf heel klein moest ik haar helpen met koken. Van alle recepten die zij maakte, was Farófias het ultieme nagerecht voor mij. Als de hele familie in de feestdagen kwam, was Farófias onmisbaar bij het diner.
Het is niet echt bewezen waar Farófias vandaan komt, maar iedereen denkt uit Lissabon.

Ik vind het een heerlijk dessert. Als ik dit recept klaar maak denk ik altijd aan mijn lieve oma Cidalia ♥."

Ik ging natuurlijk lekker aan de slag met de Farófias, een Portugees dessert bestaande uit een soort gekookte merengue en een friszoete custard. Wil je meer weten over Elsa en bijvoorbeeld meer Portugese recepten bekijken? Dat kan hier.

Elsa en haar Portugese oma Cidalia

Elsa en haar Portugese oma Cidalia

Oma’s recepten: Farófias

Oma’s recepten: Farófias

  • Voorbereidingstijd10 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd20 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 liter halfvolle melk
  • 6 eieren
  • 175 gram kristalsuiker
  • rasp van 1 (biologische) citroen
  • 1 el maïzena
  • snufje zout
  • kaneel

Benodigdheden

  • steelpan
  • grote, platte schaal
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • keukenmachine met garde opzetstuk (optioneel)

Instructies

  1. Scheid de eieren voorzichtig. Zorg ervoor dat er geen dooier bij de eiwitten komt. De eiwitten giet je in een grote mixerkom. De dooiers leg je tijdelijk in een kleine kom.
  2. Klop de eiwitten met 50 gram suiker en een snufje zout totdat je stevige pieken krijgt.
  3. Kook in de steelpan de melk, citroenzeste en 125 gram suiker.
  4. Zodra de melk aan de kook komt, draai je het vuur lager.
  5. Met een grote lepel schep je wat van de opgeklopte eiwitten uit de kom en laat je deze in de langzaam kokende melk zakken. Laat 20 seconden koken en draai dan de 'merengue' voorzichtig om zodat je ook de andere kant 20 seconden kunt koken.
  6. Leg keukenpapier op een bord en laat de merengue goed uitlekken. Herhaal met de rest van het eiwit.
  7. Wanneer de eiwitten zijn uitgelekt verdeel je ze over de bodem van de schaal.
  8. Zeef de melk uit de pan en giet vervolgens weer terug in de pan. Wanneer de melk lauw is, voeg je de eidooiers toe en verwarm je de melk weer. Meng de maïzena er doorheen en verhit op lage temperatuur totdat je de juiste dikte hebt bereikt.
  9. Giet de saus over de merengue en maak af met veel kaneel.
  10. Eet koud of warm!

4 reacties op “Oma’s recepten: Farófias

  • Gerda

    ik heb het gemaakt.
    IK heb het met 4 mensen gegeten en wij vinden het warm geen succes maar koud is het heerlijk.
    Het is een blijvertje en ik maak het weer op 1e Kerstdag.
    Bedankt voor dit heerlijke recept.

    Nog een vraag: Mijn Portugese schoonzuster komt uit Noord Portugal en zij kende het niet. Is het een streekgerecht?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Gerda, leuk om te horen dat het koud zo goed in de smaak viel dat jullie het voor kerst gaan eten! Ik zal het Elsa vragen of het een streekgerecht is, ik denk het wel!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *