Vegan American pancakes met aardbei en haver fraiche (glutenvrij)

  • voor 4 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Is dit even lekker genieten: pannenkoeken voor ontbijt. Maar voor de brunch of lunch mag je ze ook eten. American pancakes zijn altijd lekker fluffy en zijn wel mijn favoriet voor ontbijt. Heel eerlijk eet ik ze veel te weinig! Omdat ik een prikkelbare darm heb en niet goed reageer op te veel gluten (met name op de lege maag), ga ik altijd voor glutenvrije American pancakes. Meestal maak ik die met havermeel (fijngemalen havermout). Dit keer had ik nog een zak boekweitmeel staan en wilde ik dat eens uittesten. Heel sporadisch maak ik iets met boekweitmeel, want ik vind het meestal wat lastiger in gebruik dan bijvoorbeeld een havermeel. Dat dacht ik althans, want in de praktijk viel het reuze mee.

Vegan American pancakes

Alhoewel, ik had nog een uitdaging. Jerome eet sinds een half jaar vegan en hij is dol op American pancakes. Dus niet alleen maakte ik de pancakes glutenvrij, maar ook vegan. Dat leek me heel spannend, want zou het niet meteen uit elkaar vallen? Daar is dus een trucje voor. Of eigenlijk twee in dit recept: je laat het mengsel even staan voordat je gaat bakken. En, nummer twee: azijn. Ik kreeg op Instagram een paar gefronsde wenkbrauwen, maar trust me. Je proeft het niet. Het zorgt er wel voor dat je een soort karnemelk maakt die weer helpt in het binden.

Haver fraiche

Je kunt deze pancakes natuurlijk toppen met wat je maar wil, maar zelf vonden we de combi haver fraiche en aardbeienplakjes heerlijk! Haver fraiche is inmiddels van een aantal merken verkrijgbaar en vind je o.a. bij AH naast de gewone crème fraiche. Wil je extra zoet toevoegen? Giet er dan een klein beetje extra maple syrup overheen. Trouwens, deze pannenkoeken zijn naast o.a. glutenvrij en vegan ook paleo!

Vegan American pancakes met aardbei en haver fraiche (glutenvrij)

Vegan American pancakes met aardbei en haver fraiche (glutenvrij)

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 100 gram (volkoren) rijstmeel
  • 275 gram amandelmelk
  • 2 el azijn
  • 2 el maple syrup
  • 1 tl vanille-extract
  • 1.5 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • vulling:
  • 150 gram haver fraiche (te koop bij o.a. AH)
  • 300 gram aardbeien

Benodigdheden

  • koekenpan
  • garde
  • mengkom

Instructies

  1. Meng de plantaardige melk en azijn en zit dit even apart. Ga intussen door met de rest.
  2. Meng de meelsoorten, zout en bakpoeder in een grote mengkom.
  3. Was intussen de aardbeien en snijd ze in plakjes.
  4. Giet de vanille-extract en maple syrup bij de meelsoorten, gevolgd door de 'karnemelk'. Het is niet erg dat deze er nu gek uitziet, daar proef en zie je zo niks meer van.
  5. Klop met een garde tot een egaal beslag (niet te lang!) en laat het 10 minuten staan.
  6. Zet dan de koekenpan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Maak 3 pannenkoekjes tegelijk. Laat ze circa 3 minuten aan 1 kant bruinen en keer ze dan voorzichtig om met een spatel. Laat ze nog eens circa 3 minuten garen (of totdat ze klaar zijn).
  7. Top de pannenkoeken met haver fraiche en aardbeienplakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *