Hoe blijf je fit tijdens de feestdagen? 20+ gezonde kerstdiner recepten

My Food Blog
Hoe blijf je fit tijdens de feestdagen? 20+ gezonde kerstdiner recepten

December

December, een liefdevolle, gezellige maand, waarin we genieten van al het heerlijke eten. Dit jaar zullen de feestdagen net even wat anders zijn dan we ons hadden voorgesteld. Gelukkig mogen we officieel nog drie mensen uitnodigen met Kerstmis, dus eenzaam hoeven we niet te zijn. Dat is een fijne gedachte. Voor mij bestaan de feestdagen uit lekker, soms ongezond en vooral veel eten. De sportscholen en -verenigingen, zwembaden et cetera zijn gesloten tot en met 19 januari. Hoe gaan we dan fit blijven tijdens de feestdagen? In dit geef ik jullie tips over hoe je toch nog aan je dagelijkse beweging kan komen en over wat wellicht gezondere opties zijn voor tijdens het kerstdiner.

Blijf in beweging

Om fit te blijven tijdens de feestdagen moeten we blijven bewegen. Door te bewegen, verbruik je meer energie en verbrand je dus ook meer calorieën dan normaal. Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan verbrand, dan kom je aan. Het is dus belangrijk om dit in balans te houden. Al dat lekkere eten in de december, compenseer ikzelf normaalgesproken door te handballen en af en toe te fitnessen.

Dit kan nu allemaal even niet en dat zorgt ervoor dat we creatief moeten gaan denken. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om in beweging te blijven. Zo houd ik er bijvoorbeeld van om een stuk te gaan hardlopen of een wandeling in het bos of op het strand te maken. Dit kan allemaal nog wel! Zo blijf ik elke dag mijn zegeningen tellen. Blijf in gedachte houden wat we allemaal nog wél kunnen doen in plaats van wat we niet kunnen doen op het moment.

Hoe dan?

In beweging blijven, ofwel sporten, is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat begrijp ik. Dus hoe doe je dat dan? Ik heb voor jullie wat leuke tips bedacht om toch in beweging te komen in december. Stel bijvoorbeeld sportdoelen voor jezelf op. Hieronder een aantal voorbeelden:

Binnen

 • Voor de thuiswerkers onder ons: sta elk half uur op van je bureau en loop een rondje door de ruimte. Of doe 20 walking lunges.
 • Doe elke keer dat je naar toilet bent geweest 15 squats.
 • Doe drie keer per week een buikspierkwartier.
 • Probeer twee keer per week een indoor-workout van YouTube.
 • Doe twee keer per week een yoga- of pilates les van YouTube. Organiseer een online zoom kerst workout voor je hele familie, die ze vanuit huis kunnen doen. Hoe leuk!

Buiten

 • Pak de fiets in plaats van de auto.
 • Ga elke dag 30 minuten wandelen.
 • Ga twee keer per week 20 minuten joggen.
 • Oefen voor een 5 km run. Oefen voor een 10 km run.
 • Organiseer een bootcamp voor twee personen.
 • Download een gratis workout app en doe een intervaltraining.

Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven? Maak er een wedstrijd van en daag een vriend, vriendin of familielid uit. We are better together!

Het kerstdiner

Een kerstdiner betekent voor mij lekker en vooral héél veel eten. Een kerstdiner heb ik dan vaak niet één avond, maar soms wel twee of drie keer, namelijk met kerstavond, eerste én tweede kerstdag. Tijdens het diner geniet ik met volle teugen, maar achteraf voel ik me vaak opgeblazen en té vol. Hoe zorg je ervoor dat je je goed voelt na een kerstdiner en wat zijn dan gezondere keuzes die je kan maken?

 1. Schep de hoeveelheid eten op voor één bord en schep daarna niet nog eens op.
 2. Bij mij staat er vaak een salade op tafel. Neem hier lekker veel van. Staan er nog andere groentes op tafel? Schroom niet en eet ook hier lekker veel van.
 3. Beperk je vleesinname en neem maximaal één stukje. Dit is niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Een onderzoek toonde aan dat mensen rond kerst 2,5 keer zoveel vlees eten dan gemiddeld. Voor beide kerstdagen worden er naar schatting 2.7 miljoen dieren geslacht.
 4. Beperk de alcoholinname tot twee drankjes per avond.
geitenkaassalade met peer en pecannoten

Ga je zelf aan de slag voor het kerstdiner? Kijk eens of je één van de onderstaande (gezonde) recepten leuk vindt om te maken.

Vooraf

Hoofdgerecht

Bijgerecht

Nagerecht

Hopelijk hebben jullie nu genoeg handvatten om fit de feestdagen door te komen. Fijne feestdagen gewenst!

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *