Is avocado gezond en andere weetjes over avocado’s

My Food Blog
Is avocado gezond en andere weetjes over avocado’s

De gezondheidsvoordelen van avocado.

De avocado is een populair fruitsoort en wordt op het moment ook wel een superfood genoemd. En dat is niet zonder reden want avocado zit bomvol goede voedingstoffen. Lees hier waarom avocado zo gezond is.

Waarom is avocado gezond?

Avocado is namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur), C en E. Dat komt goed uit, want vitamines en mineralen zijn belangrijk voor onze weerstand.

Daarnaast bestaat avocado voor een groot gedeelte uit onverzadigd vet. De inname van genoeg onverzadigd vet is goed voor het cholesterolgehalte en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Hoeveel avocado is gezond om dagelijks te eten?

Juist omdat de avocado voor een groot deel uit vet bestaat, is het een heel calorierijk fruitsoort. Een hele avocado bevat namelijk 360 calorieën. Aanbevolen wordt om een halve avocado te eten in plaats van een hele. Hierdoor krijgen we wél alle goede voedingstoffen binnen, maar niet meer calorieën dan we nodig hebben.

Daarnaast zitten er veel eiwitten in avocado. Eiwitten zijn van belang voor het behoud en de opbouw van spieren.

Ten slotte is avocado rijk aan vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en een verzadigd (vol) gevoel. Hierdoor ga je goed naar de wc. Ook krijg je door het eten van genoeg vezels minder snel trek in (ongezonde) snacks. Op deze manier kan een avocado dus ook helpen bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet.

De herkomst van de avocado

Avocado is een tropische vrucht die afkomstig is uit Mexico en Midden-Amerika. De avocado wordt wereldwijd steeds populair en heeft een brede distributie gekregen vanwege de voordelen voor de menselijke gezondheid. Mexico oogst wereldwijd meer dan 30% van de avocado’s en is daarmee de belangrijkste producent en exporteur van avocado’s. Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd uit Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israël. Hierdoor zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Een goede avocado kiezen in de supermarkt.

Het is niet altijd makkelijk om de perfecte avocado in de supermarkt te kiezen. Zo kan hij er in eerste instantie van buiten goed uit zien en zodra je de avocado opensnijdt niet rijp genoeg zijn of juist al te bruin zijn.

Voelen: Om te achterhalen of een avocado rijp genoeg is, leg je de avocado in de handpalm en voel je of deze hard of zacht is. Probeer niet te knijpen, dit kan ervoor zorgen dat hij beurs wordt. Voelt hij heel zacht aan? Dan is hij waarschijnlijk te rijp en bruin vanbinnen. Is de avocado heel hard? Dan is deze nog niet rijp genoeg.

Zien: Het kuiltje bovenop de avocado zegt veel over de rijpheid. Is deze groen, geel of licht bruin dan heb je een goede avocado te pakken. Is het kuiltje zwart en beschimmeld, dan is deze avocado waarschijnlijk te rijp. Daarnaast kan de kleur van de schil veelzeggend zijn. Is deze nog heel groen? Dan is de avocado nog niet rijp genoeg.

Hoe bewaar je een opengesneden avocado?

Omdat een avocado, in tegenstelling tot andere vruchten, veel calorieën bevat wordt het aanbevolen om een halve per dag te nemen in plaats van een hele. Maar wat doe je dan met die andere helft? Een geopende avocado wordt namelijk al snel bruin. Dit doet niet per se iets met de smaak, maar het ziet er natuurlijk wel minder smakelijk uit. Het is in eerste instantie belangrijk om de halve avocado gekoeld en zo veel mogelijk luchtdicht te bewaren. Wanneer het vruchtvlees van de avocado in contact met zuurstof begint de bruinkleuring. Bewaar de avocado in een luchtdicht bakje afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voor een aantal dagen. Of bewaar hem in een luchtdicht bakje in de vriezer. In de vriezer kan avocado meerdere maanden bewaard worden. Tegenwoordig bewaar ik mijn halve avocado in een bakje met water, hierdoor komt het vruchtvlees niet in contact met de buitenlucht. Het werkt echt!

Heerlijke recepten met avocado.

Avocado is gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker! Ik heb de lekkerste recepten van My Food Blog met avocado voor jullie op een rijtje gezet.

Tostada’s.

Hopelijk weet je nu waarom avocado zo gezond is en hoe je het kan verwerken in je gerechten. Laat je het in de reacties weten als er nog vragen zijn?

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *