7 eetbare voedingsmiddelen die je kan plukken in het bos (herfsteditie)

My Food Blog
7 eetbare voedingsmiddelen die je kan plukken in het bos (herfsteditie)

Eetbare voedingsmiddelen plukken in het bos

Het herfstseizoen kenmerkt zich door de mooie natuur met felgekleurde bomen en bladeren. De Nederlandse bossen zijn juist nú zo mooi en nodigen ons uit om naar buiten te gaan. In ons vorige artikel kon je lezen dat een lange wandeling in de buitenlucht goed is voor onze weerstand. Het bevordert onze conditie en het vitamine D gehalte. Dit zijn niet de enige voordelen van een heerlijke boswandeling. Onze bossen hebben namelijk iets speciaals, waar niet iedereen vanaf weet. In het bos kan je namelijk veel eetbaar voedsel vinden, waarvan je heerlijke herfstgerechten kan kokkerellen. Voedsel dat geplukt en geraapt kan worden, kan variëren van planten tot noten. Ook is het eten van plantaardige voedingsmiddelen een onderdeel van een gezond eetpatroon volgens het RIVM. In dit artikel lees je welke 7 eetbare voedingsmiddelen je kan plukken in het bos, de herfsteditie. Lang niet alle eetbare voedingsmiddelen uit het bos zijn beschreven, maar het zijn er genoeg om er een dagje op uit te gaan!

Wildplukregels in het bos

Voordat je gaat wildplukken is het belangrijk om je te verdiepen in de regels. In feite is wildplukken niet legaal. Het valt namelijk onder stroperij. Het is niet toegestaan om planten te plukken in natuurreservaten of terreinen die onder natuurbescherming staan. Je wordt niet snel beboet voor een handje paddenstoelen of bramen, maar het kan wel gebeuren. In sommige gebieden is het wél toegestaan om te plukken voor privégebruik, kijk hiervoor even bij de plaatselijke regelgeving. Daarnaast is het altijd handig om aan de boswachter of eigenaar van het land te vragen of je mag plukken in hun gebied. Kleine hoeveelheden die voor eigen gebruik zijn worden meestal wel toegestaan. Pluk alleen wat je nodig hebt en laat genoeg achter voor andere wildplukkers en voor de natuur.

Safety first tijdens het plukken

Plukken en rapen moet veilig voor de gezondheid zijn. Safety first! Het is belangrijk dat je planten of paddenstoelen niet verward met een dubbelganger, die toevallig giftig blijkt te zijn. Om dit te voorkomen kan je bijvoorbeeld op pad gaan met een geleerde wildplukker. De persoon is gespecialiseerd in dit vak en wilt vaak voor een kleine bijdrage met jou de natuur in gaan. Ook is het belangrijk om te plukken op plekken waar weinig uitlasgassen of uitwerpselen van dieren zijn. Voedingsmiddelen die vervuild zijn kunnen zorgen voor heftige maagklachten.

Brandnetel is eetbaar en gezond

Laten we beginnen! De eerste eetbare plantensoort waar we het over gaan hebben is de brandnetel. Bij een brandnetel denk je misschien aan kriebel of een branderig gevoel, maar een brandnetel kan ook goed van pas komen tijdens het koken. Maak er een heerlijke soep van of juist brandnetelthee. Ook kan je brandnetel verwerken in een stamppot met bijvoorbeeld andijvie of spinazie. Brandnetel is goed voor de huid en werkt vocht afdrijvend. Je vindt deze plant vooral in de berm. Je herkent deze plant aan de dikke harige steel en de gekartelde bladeren. Pluk ze bij het steeltje, zonder het blad aan te raken, om een branderig gevoel op de huid te vermijden.

Smalle weegbree plukken in de berm

Smalle weegbree is een plantensoort waarvan je heerlijke thee kunt maken. Ook kan je het blad rauw eten door het te verwerken in een stamppot of salade of gewoon lekker op brood. Gebruik wel het jonge blad, want het oude blad kan een beetje taai zijn. Smalle weegbree heeft een antibiotische, ontstekingsremmende, verzachtende, en vocht afdrijvende werking. Smalle weegbree vind je langs veel wegen in de berm, vandaar de naam. Deze plant is een gemakkelijk te herkennen aan het langgerekte en het puntige blad met diepliggende hoofdnerven.

Eekhoorntjesbrood plukken

Er zijn veel eetbare paddenstoelen te vinden in het bos. Eekhoorntjesbrood is één van de 7 eetbare voedingsmiddelen die je kan plukken in het bos. Deze soort is mild en nootachtig van smaak. Gebruik de paddenstoel rauw in plakjes door een salade of bak ze bij een heerlijk stukje vlees. De paddenstoel is rijk aan eiwitten en verschillende soorten vitamines. Eekhoorntjesbrood is een paddenstoel en behoort tot de buisjeszwammen. Hoe herken je ze? Het zijn dicht op elkaar staande buisjes onder de hoed. De hoed ziet er sponsachtig uit. Je vindt ze bij loof- en naaldbomen vinden.

LET OP! Heeft de paddenstoel een rode steel of rode poriën? Pluk deze dan niet. Hier kan je namelijk ziek van worden. Daarnaast geldt de regel: bij twijfel niet doen. Om verwarring tijdens het plukken te voorkomen, kan je het best op pad gaan met een echte wildplukker. Deze mensen zijn geleerd in dit vak en zorgen ervoor dat je de lekkerste en veilige soorten plukt.

Hazelnoten rapen i.p.v. plukken

Hazelnoten zijn heerlijk om los te eten, maar ook door een salade of ter garnering op een gerecht. Ze bevatten veel antioxidanten en zijn supergezond! De hazelaar is een struik waarvan de binnenkant van de vrucht (de hazelnoot) eetbaar is. De hazelaar is te herkennen aan de enkelvoudige, veernervig bladeren en hebben een dubbel gezaagde bladrand zonder insnijdingen. Ze hebben omgekeerd eironde bladeren met toegespitste bladtop. Hazelnoten met een gaatje in de schil kun je het beter weggooien, deze kan aangevreten zijn door een keversoort. Na het rapen of plukken kan je de noten het beste een paar dagen laten drogen. Hierna kan je ze kraken en opsmullen.

Walnoten uit het bos

Walnoten zijn lekker om uit het vuistje te eten. Daarnaast zijn ze heerlijk door een salade of ter garnering op een gerecht. Ze bevatten veel vezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren. Ook bevat deze noot tal van vitamines en mineralen. Een wilde walnotenboom is te herkennen aan de oneven geveerde bladeren met 5 tot 9 deelbladen en een groot topblad. De jonge twijgen zijn bruingroen en hebben grote bladlittekens. In elk bladlitteken zitten drie sporen. Kraak de walnoot en smullen maar.

Tamme kastanjes zijn eetbaar

Kastanjes zijn heerlijk naast een portie wintergroente of als puree bij een stuk wild. Kastanjes zijn minder vet dan andere nootsoorten en bevatten vooral B vitamines. Ook zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium en zink. Je kunt niet alle kastanjes eten die uit de boom vallen. Tamme (eetbare) kastanjes zijn zoet. Wilde kastanjes zijn bitter en kunnen giftig zijn. Je herkent tamme kastanjes aan de lange stekelige naalden. De kastanje die in de ‘schil’ zit zijn ovaal of druppelvorming, maar niet rond. De bovenkant is plat met een klein wit pluimpje.

Wilde appels rapen in het bos

Wilde appels zijn heerlijk om los te eten of om bijvoorbeeld appelmoes van te maken. Appels zijn gezond omdat ze veel vezels en kalium bevatten. Heb je zelf een appelboom in de tuin? Raap en pluk maar raak. Is de boom niet van jou? Vraag het dan even netjes aan de eigenaar. Deze staat er vaak niet afwijzend tegenover.

Vragen?

Nu jullie weten welke 7 eetbare voedingsmiddelen je kan plukken in het bos, ben ik benieuwd of jullie hiermee aan de slag gaan deze herfst. Vond je dit een leuk artikel? Let me know in de reacties :-) Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Een reactie op “7 eetbare voedingsmiddelen die je kan plukken in het bos (herfsteditie)

  • Matthias Martens

    De foto die bij eekhoorntjesbrood staat is geen eekhoorntjesbrood maar beukenzwam.
    Tip: Vooral bij paddenstoelen misschien wel handig om heel precies te zijn aangezien er nogal wat soorten zijn die je liever niet in je mond steekt…..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *