Welke vegetarische burger is het gezondst?

My Food Blog
Welke vegetarische burger is het gezondst?

De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen voor een vegetarisch of veganistisch dieet en zo zijn de schappen van de vleesvervangers ook flink uitgebreid. Voor de vegetariërs is dit natuurlijk geweldig, maar tegelijkertijd maakt dit de keuze ook weer moeilijker. Welke vegetarische burger is nou het gezondst en waarom? Dit ga ik onderzoeken door de voedingswaardes van vijf vegetarische burgers van verschillende merken te vergelijken. Al deze burgers zijn gemaakt op basis van soja- en tarwe-eiwit. Om dit artikel ook interessant te maken voor mensen die wel graag vlees eten, vergelijk ik de vleesvervangers ook met één normale hamburger van vlees.

Voedingswaardes burgers

Om te achterhalen welke vegetarische burger het gezondst is kijk ik tijdens het vergelijken van de burgers naar meerdere aspecten. Je kan namelijk niet zomaar zeggen of een product gezond of juist ongezond is. Om een betrouwbaar oordeel te ontwikkelen over de burgers, kijk ik naar calorieën, vetten, koolhydraten, vezels, eiwitten, en vitamines en mineralen. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje van het product.

Ik vergelijk de voedingswaarden van de burgers per 100 gram. Dit doe ik omdat ik zo kan de verschillen tussen de burgers in voedingswaardes het beste kan zien, je kan namelijk geen appels met peren vergelijken. Om het voor jullie zo overzichtelijk mogelijk te maken, heb ik deze voedingswaardes in onderstaande tabel gezet.

Tabel

Naam Prijs per 2EnergieVet + verz.vetKoolh. + suikersVezelsEiwitZoutIJzerVit. B12
Vegetarische slager €2,59170 kcal8.6 g +
1.4 g
6.5 g +
1.5 g
<0.5 g17 g1.2 g2.1 mg 0.38 mcg
AH €1,59175 kcal4 g +
0.4 g
15 g +
3 g
3.5 g18 g1.5 g2.1 mg 0.38 mcg
Garden Gourmet €2,49164 kcal6 g +
0.7 g
6 g +
1 g
7 g18 g1.3 g
Veggie Chef (Jumbo)€1,73165 kcal4.2 g +
0.6 g
12.5 g + 1.8 g3.8 g17.3 g1.5 g2.1 mg 0.38 mcg
Vivera €2,35157 kcal5.1 g + 0.6 g8.9 g + 1.8 g3.8 g17 g1.3 g2.1 mg 0.38 mcg
Lidl €1,59169 kcal4.4 g +
0.5 g
12.7 g + 2.7 g4 g17.5 g1.48 g2.1 mg 0.38 mcg
Vleesburger (AH)€1,65281 kcal22 g +
9.8 g
2.6 g + 0.6 g0.3 g18 g1.23 gZit erin van natureZit erin van nature

Calorieën

Om te kunnen oordelen over welke vegetarische burger het gezondst is, heb ik onder andere gekeken naar het aantal calorieën. Het aantal calorieën in een voedingsmiddel geeft aan hoeveel energie je binnenkrijgt door dit voedingsmiddel. Als je af wilt vallen of juist aan wilt komen is het belangrijk om naar het aantal calorieën te kijken. Als je meer energie verbrandt dan consumeert, dan val je op den duur af. Andersom werkt dit precies hetzelfde, als je meer consumeert dan verbrandt, dan kom je op den duur aan.

Wat opvalt als je kijkt naar het aantal calorieën van de vegetarische burgers, is dat het per burger niet heel veel verschilt. De ‘AH vegetarisch burger’ bevat per 100 gram de meeste calorieën, namelijk 175 kcal. De ‘Vivera plantburger’ bevat de minste calorieën, namelijk 157 kcal. De andere burgers zitten rond de 160 kcal. Op basis van calorieën maakt het dus niet veel uit welke vegetarische burger je kiest, maar als je echt heel erg op je energie-inname let, zou ik kiezen voor de ‘Vivera plantburger’, met de minste calorieën.

De ‘AH hamburger’ van vlees bevat 281 kcal per 100 gram, dat is dus 120 kcal meer dan de gemiddelde vegetarische hamburger. Dat is dus echt wel een aardig verschilletje.

Vetten

Ook de hoeveelheid en soorten vet in de burgers neem ik mee in mijn oordeel over welke vegetarische burger het gezondst is. Bijna alle vegetarische burgers zitten qua vetten op één lijn, rond de 4 á 5 gram per 100 gram. Voor de verzadigde vetten geldt hetzelfde, deze zitten rond de 0.4 á 0.7 gram per 100 gram. Wat opvalt bij de vegetarische burgers, is dat één burger een stuk hoger uitvalt in (verzadigde) vetten dan de anderen. Dit is de ‘Vegetarische slager mc 2 burger’, met 8.6 gram vet en 1.4 gram verzadigd vet. Als je het vanaf de andere kant bekijkt, is dit voor een burger zeker niet verkeerd.

Met de ‘AH hamburger’ van vlees zit je namelijk al snel op…… 22 gram vet en 10 gram verzadigd vet. Dit is dus een stuk meer en ongezonder dan een vegetarische variant.

Koolhydraten

De hoeveelheid koolhydraten verschilt bij de vegetarische burgers tussen de 6 en 15 gram per 100 gram. Het aantal gram suiker per 100 gram zit tussen 1 en 3 gram per vegetarische burger. Als je het liefst zo min mogelijk koolhydraten en suikers binnen wilt krijgen, zou ik kiezen voor de ‘Garden Gourmet vegetarische burger’. De ‘AH vegetarische burger’ bevat per 100 gram het meeste aantal koolhydraten (15 gram) en suiker (3 gram). Deze zou ik dus niet kiezen tijdens het volgen van een koolhydraat arm dieet.

De ‘AH hamburger’ van vlees bevat per 100 gram een stuk minder koolhydraten dan de vegetarische varianten, namelijk maar 2.6 gram en 0.6 gram suiker.

Eiwitten

Ook het eiwitgehalte telt mee in het oordeel welke vegetarische burger het gezondst is. Als vegetariër of veganist moet je goed opletten of je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Normaal gesproken, haal je het grootste gedeelte van je eiwitten in je voeding uit dierlijke producten. Daarom is het belangrijk dat de vleesvervangers, net als vlees, ook hoog in eiwitten zitten. Alle vijf de vegetarische burgers bevatten ongeveer evenveel gram eiwitten, 17 á 18 gram per 100 gram. Dit is erg hoog, want de ‘AH hamburger’ van vlees bevat ook 18 gram per 100 gram. Qua eiwitten zitten de vegetarische burgers dus goed!

Vezels

De ‘Vegetarische slager mc 2 burger’ zit het laagst in vezels, deze bevat minder dan 0.5 gram per 100 gram, dit is heel erg weinig. Daarentegen, steekt de ‘Garden Gourmet vegetarische burger’ ver boven de andere burgers uit, met 7 gram per 100 gram. Voedingsvezels zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker (Voedingscentrum). Het advies is om 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen per dag, als het aankomt op vezels zou ik dus kiezen voor de ‘Garden Gourmet vegetarische burger’.

De ‘AH hamburger’ van vlees bevat daarentegen maar 0.3 gram vezels per 100 gram, dit is erg weinig.

Zout

Qua zout verschillen de vegetarische burgers niet veel, ze zitten tussen 1.2 en 1.5 gram per 100 gram. Het maakt niet veel uit welke je kiest. In Nederland komt het zelden voor dat mensen te weinig zout binnenkrijgen. In tegenstelling, een groot probleem is dat mensen juist te veel zout eten en dit kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

De ‘AH hamburger’ van vlees bevat 1.23 gram zout per 100 gram, dit komt dus overeen met de vegetarische varianten.

IJzer & vitamine B12

Als vegetariër of veganist is het belangrijk dat je goed oplet of je genoeg binnenkrijgt van bepaalde mineralen en vitamines. IJzer en vitamine B12 worden bijna alleen maar verkregen uit dierlijke producten, een tekort hieraan kan leiden tot bloedarmoede. Om dit te voorkomen, wordt dit aan veel vegetarische en veganistische producten toegevoegd. Wat opvalt is, dat ijzer en vitamine b12 bij alle vijf de vegetarische burgers zijn toegevoegd, behalve bij de ‘Garden Gourmet vegetarische burger’. Als jij een volledig vegetarisch of veganistisch dieet volg, zou ik deze dus zeker niet kiezen!

Conclusie

Al met al, lijken alle vijf de vegetarische burgers best wel op elkaar qua voedingswaardes. Ik had zelf eigenlijk grotere verschillen verwacht. Als ik nu in de supermarkt zou moeten kiezen tussen de verschillende varianten, zou ik kiezen voor de vegetarische burger van Veggie Chef (Jumbo), Vivera of Lidl. Als ik naar de prijs kijk, is de burger van de Lidl het voordeligst. Dus daarom zou de burger van de Lidl voor mij op nummer één komen.

Ik zou persoonlijk niet kiezen voor de burger van de Vegetarische Slager omdat deze laag in vezels is en hoog in (verzadigde) vetten. Qua prijs is dit ook nog eens de allerduurste. Als ik volledig vegetarisch of veganistisch zou eten, zou ik sowieso niet voor de burger van Garden Gourmet gaan, omdat deze geen toegevoegd ijzer en vitamine b12 heeft. Dit is de op één na duurste variant. Zo zie je maar, dat de duurste burger niet perse de beste keuze hoeft te zijn.

Daarnaast kan ik concluderen dat een vegetarische burger een gezondere keuze is dan een hamburger van vlees, mits er toegevoegd ijzer en vitamine b12 inzit. Een hamburger van vlees bevat veel meer calorieën en (verzadigd) vet, terwijl hij juist laag in voedingsvezels is, in vergelijking met een vegetarische burger.

In dit artikel heb ik beschreven wat ik van de burgers vind qua voedingswaardes en prijs, hierbij is de smaak van de burgers niet meegenomen. Iedereen moet natuurlijk kiezen waar hij of zij achter staat en waar hij of zij zich fijn bij voelt, of je nu (soms) vlees eet of niet. Dit is een onafhankelijk artikel en dus niet gesponsord.

Literatuurlijst

Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding 2015.

https://www.ah.nl/producten/product/wi226706/vegetarische-slager-mc2-burger

https://www.ah.nl/producten/product/wi397370/ah-vegetarische-basis-burger

https://www.ah.nl/producten/product/wi3948/garden-gourmet-vegetarische-burger

https://www.jumbo.com/jumbo-veggie-chef-hamburger-200g/192802STK/

https://vivera.com/nl/product/vivera-plant-burger/

https://www.lidl.nl/nl/p/product-recommendation/burgers/p35199

https://www.ah.nl/producten/product/wi103377/ah-hamburgers

Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *