Zijn eieren gezond en andere weetjes over eieren

My Food Blog
Zijn eieren gezond en andere weetjes over eieren

Eieren zijn al eeuwenlang een populair voedingsmiddel. Het eten van eieren is namelijk goed voor de gezondheid wordt beweerd. Maar wat zijn dan de gezondheidsvoordelen? Waarom zijn eieren gezond? En hoeveel eieren kun je het beste eten?

Want het is ook belangrijk om niet te veel eieren te eten. Waarom is dit zo en wat is dan de maximale hoeveelheid per week? Daarnaast zijn er tegenwoordig ontzettend veel soorten eieren te koop. Waar moet je op letten bij het kopen van eieren in de supermarkt en hoe zit het met keurmerken? Zijn witte eieren beter dan bruine eieren en hoe zit dit met biologische eieren? Antwoord op al deze vragen vind je terug in dit artikel. Veel leesplezier.

eieren zijn gezond wanneer je ze met mate eet

Waarom zijn eieren gezond?

Eieren bevatten veel eiwitten én goede voedingstoffen, namelijk vitamines en mineralen. Nu ben je misschien benieuwd welke belangrijke vitamines en mineralen voorkomen in ei. Hieronder leg ik uit welke vitamines en mineralen in ei zitten en waarom deze belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Vitamines die voorkomen in ei

Ten eerste zijn eieren rijk aan vitamine B12. Deze vitamine voorkomt een vorm van bloedarmoede, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en voor het behouden van een goede weerstand.

Daarnaast komt vitamine B11 komt voor in eieren. Deze vitamine heeft ons lichaam nodig voor het immuunsysteem en zenuwstelsel. Ook speelt vitamine B11 een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, samen met vitamine B12.

Een andere belangrijke vitamine die voorkomt in eieren is vitamine A. Deze zorgt voor een goede weerstand, een gezonde huid en tandvlees en een goed gezichtsvermogen.

Ook vitamine B2 vinden we terug in ei en deze vitamine is belangrijk voor de spijsvertering, de energiehuishouding en het zenuwstelsel. Daarnaast zijn eieren ook nog eens rijk aan vitamine D en laten we deze vitamine nou net extra nodig hebben tijdens deze pandemie. Verschillende onderzoeken (zie literatuurlijst) tonen aan dat vitamine D via verschillende mechanismen het risico op infecties ten gevolge van het coronavirus kan verminderen. Ook is vitamine D belangrijk voor onze botten en tanden en voor onze weerstand en spierwerking.

ontbijt met o.a. eieren en fruit

Eieren zijn een bron van vitamines en mineralen.

Mineralen die voorkomen in ei

Dat was een hele waslijst aan vitamines, maar ei is ook nog eens rijk aan een aantal mineralen! Zo is fosfor een belangrijk mineraal dat voorkomt in eieren. Dit mineraal geeft stevigheid aan het skelet en zorgt voor een goede koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling in het lichaam.

Dit geldt ook voor ijzer. IJzer is een onderdeel van de rode bloedcellen, een belangrijk mineraal om bloedarmoede te voorkomen. Eieren zijn rijk aan seleen, een mineraal dat lijkt op een antioxidant, wat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam stopt.

Tenslotte is ook zink een mineraal dat voorkomt in eieren. Zink hebben we nodig voor de opbouw van eiwitten en is dus belangrijk voor weefsel, botten, huid en haar.

Hoeveel eieren mag je eten per week?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad past het eten van 2 of 3 eieren per week in een gezond eetpatroon. Ze raden het wel aan om af te wisselen met peulvruchten, vis en vlees. Omdat vegetariërs geen vlees en vis eten, mogen zij iets meer eieren per week, namelijk 3 tot 4 stuks.

Waarom is er een maximaal aantal eieren per week?

Als je net de waslijst aan belangrijke vitamines en mineralen in ei hebt doorgelezen, denk je vast: waarom is er een beperking voor eieren? Dit komt omdat eieren veel cholesterol bevatten en dit kan zorgen voor aderverkalking op lange termijn. Aderverkalking kan weer resulteren in hart- en vaatziekten. Cholesterol in ei komt met name voor in het eigeel. De cholesterol in ei maakt dit voedingsmiddel zeker niet ongezond. Het is alleen belangrijk dat we het met mate eten, zodat we niet te veel cholesterol binnenkrijgen. Eieren zijn gezond, maar eet ze met mate zodat je niet te veel cholesterol binnenkrijgt en je aderen minder verkalken.

je kunt met eieren veel maken

Wat zeggen de codes en het aantal sterren over eieren?

Op elk ei staat een nummer, of wel een code. Deze codes hebben een betekenis. Dit zegt namelijk iets over het welzijn van de kippen. Het welzijn van de kip heeft te maken met het soort voer wat ze krijgen en hoeveel bewegingsruimte ze hebben. Hoe hoger het nummer (code), hoe slechter het welzijn van de kippen. Dit betekent dat deze kippen onder hele slechte omstandigheden leven. De code kan beginnen met een 3, 2, 1 of een 0. Als je bewust bezig wilt zijn met het welzijn van de kippen, is het van belang om op deze codes te letten.

3: kooi-eieren (heel slecht!)

2: scharreleieren (iets beter, maar ook vrij slecht)

1: vrije-uitloopeieren (goed)

0: biologische eieren (heel goed)

De namen zeggen het al. Kooi-eieren worden gelegd door kippen die heel dicht op elkaar in een kooi zitten. Deze kippen hebben een verschrikkelijk leven. Dit kan mishandeling worden genoemd. Scharrelkippen hebben een iets beter leven dan kooikippen, maar ook dit valt nog flink tegen. Scharrelkippen kunnen niet naar buiten en scharrelen in een dichte ruimte met duizenden andere kippen tegen elkaar aan. Vrije-uitloopkippen hebben wél een beter leven, maar ook hier zijn weer verschillende gradaties in, namelijk:

 • Eén ster: deze kippen hebben niet echt veel ruimte en kunnen overdekt naar buiten.
 • Twee sterren: de kippen kunnen naar buiten.
 • Drie sterren: deze kippen hebben veel ruimte en kunnen naar buiten.

Biologische kippen krijgen biologisch voer, veel licht en ruimte in de stal en hebben de mogelijkheid om naar buiten te gaan.

Zijn biologische eieren gezonder?

Ik krijg vaak de vraag of biologische eieren gezonder zijn dan normale eieren. Dit is niet het geval. Biologisch zegt alleen iets over het welzijn en het leven van de kip, maar niks over de voedingswaarde van het ei. Alle eieren bevatten veel eiwitten, mineralen en vitamines.

Zijn witte en bruine eieren even gezond?

Ja. Er is geen verschil in voedingswaarde tussen witte en bruine eieren. Het ras van de kip heeft te maken met de kleur van de schil. Het soort voer heeft te maken met de kleur van de dooier.

Bedankt voor het lezen. Ik hoop dat jullie het een informatief artikel vonden en dat al jullie vragen over eieren zijn beantwoord. Laat je het weten in de reacties als je nog vragen hebt?

Literatuur

Butler, M. J., & Barrientos, R. M. (2020). The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences. Brain, Behavior, and Immunity.

Grant, W. B., Lahore, H., McDonnell, S. L., Baggerly, C. A., French, C. B., Aliano, J. L., & Bhattoa, H. P. (2020). Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients12(4), 988.

Meltzer, D. O., Best, T. J., Zhang, H., Vokes, T., Arora, V., & Solway, J. (2020). Association of vitamin D status and other clinical characteristics with COVID-19 test results. JAMA network open3(9), e2019722-e2019722.


Hi, ik ben Esmee. Ik ben student Voeding & Diëtetiek en ik houd van gezond eten, koken, bakken, sporten, creatief bezig zijn en reizen. De komende tijd zullen er interessante artikelen over voedingsgerelateerde onderwerpen verschijnen op de blog. Ook zal ik gaan helpen met receptonwikkeling en bereken ik alle voedingswaardes van de recepten op de blog. Veel leesplezier!

2 reacties op “Zijn eieren gezond en andere weetjes over eieren

  • Esmee Vonk

   Ik snap het, want ei is een lekker en voedzaam product! Goed dat je nu op de hoogte bent dan toch? Leuk en bedankt voor je reactie! :-)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *