Smeuïge risotto met kipgehaktballetjes

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Heb jij soms ook momenten dat jij je Italië wegwaant? De prachtige landschappen van Toscane, het romantische Rome en uiteraard het overheerlijke eten! Vooral dat laatste was blijven hangen toen ik aan de slag ging met deze overheerlijke -all hand made- risotto! Twee tips; maak risotto als je de tijd ervoor hebt (30 minuutjes) en drink hem met een volle witte wijn! Succes gegarandeerd.

Smeuïge risotto met kipgehaktballetjes

Smeuïge risotto met kipgehaktballetjes

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd25 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 150 gram kippendijen in blokjes gesneden
  • 40 gram paneermeel
  • 1/2 ei
  • 1 el fijne parmezaanse kaas
  • 1/2 tl gedroogde dragon
  • rasp van halve citroen
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 250 ml water
  • Voor de risotto:
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 1 teentje fijngehakte knoflook
  • 125 gram risotto
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 500 ml water
  • 2 el fijne parmezaanse kaas
  • 1 bos fijngehakte bieslook
  • 1/2 tl gedroogde dragon

Benodigdheden

  1. Keukenmachine of hakmolen
  2. Grote, diepe koekenpan
  3. Grote sauspan
  4. Kom
  5. 1 vel bakpapier

Instructies

Voor de gehaktballetjes:
  1. Om de gehaktballetjes van kip te maken, stop je de kippendijen in de mixer en mix je ze tot er een fijne structuur ontstaat (geen mousse!).
  2. Doe het gehakt in een kom en voeg paneermeel, ei, parmezaanse kaas, dragon, citroenrasp en een beetje zeezout toe. Meng door elkaar met je handen (lekker sticky; I know:) ).
  3. Rol het mengsel in balletjes van 3 à 4 cm.
  4. Doe het halve kippenbouillon blokje en het water in de grote sauspan en roer tot de bouillon klaar is.
  5. Voeg de gehaktballetjes toe in de sauspan en dek af met een vel bakpapier. Kook de balletjes 10 minuten (of langer tot ze gaar zijn) en draai ze na 5 minuten om. Als de balletjes nog niet helemaal onder water staan, kun je wat extra water toevoegen.
  6. Tijdens de risotto het vuur onder de gehaktballetjes laag zetten, zo blijven ze warm (de risotto duurt langer).
Voor de risotto:
  1. Ondertussen kun je starten met de risotto. Smelt daarvoor de helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de sjalot en knoflook toe. Laat het 5 minuten koken of totdat het zacht is (niet zwart!), door af en toe om te roeren.
  2. Maak wederom wat kippenbouillon klaar in een bakje of maatbeker.
  3. Doe de risotto bij de sjalot en knoflook in de pan en roer goed door elkaar.
  4. Voeg een scheut bouillon toe en blijf doorroeren/schudden tot de risotto droog wordt. Herhaal dit een aantal keer en kook de risotto voor 25 minuten of totdat deze al dente is.
  5. Haal de risotto van het vuur en doe de rest van de boter, kaas en kruiden erbij. Roer door tot alles goed gemengd is.
  6. Doe de risotto op een bord, leg er wat balletjes bovenop. Enjoy!
Naar: recept van George Calombaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *