Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd4 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd5 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Misschien hebben jullie gisteren wel gelezen over mijn bezoek aan Salsa shop en dat ik daar zo onder de indruk was van de 'barbacoa'. Ik was er eigenlijk zo van onder de indruk dat ik het zelf ook probeerde te maken. 'Barbacoa' is Spaans voor barbecue, maar in Mexico refereert het ook aan langzaam gegaard vlees dat op een open vuur wordt klaargemaakt. Natuurlijk moet het ook de echte Mexicaanse smaak bevatten én een barbecue smaak krijgen. Ik gebruikte voor dat laatste barbecue kruiden, maar als alternatief kun je ook gerookte paprikapoeder gebruiken. De echte Mexicaanse smaak krijg je door de zure smaak van limoen en azijn en natuurlijk koriander en jalapeño peper. Uiteindelijk laat je het vlees net zo lang opstaan totdat het helemaal uit elkaar valt. Is je vlees klaar? Dan kan het feest beginnen! Serveer dan de barbacoa met bijvoorbeeld naturel tortilla chips, zelfgemaakte guacamole en tomaten salsa. Voor deze dips vinden jullie hieronder ook instructies.

Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

  • Voorbereidingstijd20 minuten
  • Kooktijd4 uur en 30 minuten
  • Totale benodigde tijd5 uur
Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Stoofvlees:
  • 500 gram riblappen (in blokjes van ca. 3 x 3 cm)
  • 3 laurierbladeren
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 2 kruidnagelen
  • 1 tl bbq kruiden
  • 400 ml water
  • 1 jalapeño peper (in dunne ringen)
  • 10 gram verse koriander (grof gehakt)
  • sap van 1 limoen
  • 50 ml rode wijnazijn
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie
  • Guacamole:
  • 2 avocado's
  • 1/2 tomaat
  • sap van 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • snuf zout
  • Tomatensalsa:
  • 5 trostomaten
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 rode ui
  • verse koriander naar smaak

Benodigdheden

  1. pan geschikt om te stoven (bij voorkeur een zware, gietijzeren pan)
  2. staafmixer of blender

Instructies

  1. Zet de pan op het vuur en giet de olie er in. Fruit de knoflook en sjalot en voeg het vlees toe.
  2. Bak het vlees aan zodat het van buiten bruin is.
  3. Voeg nu de laurierbladeren, kruidnagel, bbq kruiden, water, koriander, jalapeño peper en zout toe.
  4. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het stoven totdat het vlees uit elkaar valt (ca. 4-5 uur). Check af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit, zodat het niet aanbrandt. Voeg zo nodig extra water toe.
  5. Intussen kun je lekker rustig aan de salsa en de guacamole maken.
  6. De guacamole maak je door alle ingrediënten te pureren. Ik vind het zelf lekker als het een net niet helemaal gladde puree is waar nog wel een beetje stukjes in zitten. In dat geval pureer je hem niet te ver door.
  7. De tomatensalsa maak je door de tomaten fijn te snijden, evenals de ui. Voeg limoensap en verse koriander toe.
  8. Is je vlees klaar? Voeg dan limoensap en azijn toe en roer dit door het vlees heen.
  9. Serveer de barbacoa met guacamole, tomatensalsa en tortilla chips!

17 reacties op “Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *