Wat is baba ganoush en hoe maak je het?

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Vandaag gaan we het hebben over een heerlijke romige dip uit het Midden-Oosten: baba ganoush. Deze dip is een van de meest populaire dips gemaakt van aubergine en wordt vaak geserveerd met brood of crackers als aperitief of als mezze.

Baba ganoush is niet alleen heerlijk, het is ook nog eens gezond. Aubergine is een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine C, vezels en antioxidanten. Ik ga je meer vertellen over wat baba ganoush is en hoe je het maakt.

Wat is baba ganoush eigenlijk?

Baba ganoush is een romige dip die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten. Het wordt traditioneel gemaakt met aubergine, tahin, citroensap en kruiden. Het is een heerlijke, gezonde snack of bijgerecht dat zowel veganistisch als glutenvrij is.

De aubergines worden eerst geroosterd in de oven of op de grill. Vervolgens wordt het vruchtvlees eruit geschraapt en gemengd met tahin, knoflook, citroensap en peper en zout. Het resultaat is een heerlijk romige dip met een rokerige smaak. Perfect als aperitief of bijgerecht.

Een van de vele auberginedips

Baba ganoush is een van de vele dips gemaakt van aubergine die populair zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het wordt vaak geserveerd met pita broodjes of rauwe groenten zoals wortelen, komkommers en paprika's.

Het is ook een geweldige topping voor sandwiches of als saus bij gegrilde groenten en vlees. Een auberginedip die veel lijkt op baba ganoush is moutabal. Moutabal is een auberginedip met yoghurt erin, in tegenstelling tot baba ganoush.

Laten we nu eens kijken hoe je zelf baba ganoush kunt maken. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg twee grote aubergines op een bakplaat. Rooster de aubergines in de oven tot de schil zwartgeblakerd is en het vruchtvlees zacht is geworden. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.

Het geheim voor de perfecte structuur

Haal de aubergines uit de oven en laat ze afkoelen. Schil dan voorzichtig de zwartgeblakerde schil eraf en schraap het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een kom en voeg 2 eetlepels tahin, 1-2 teentjes fijngehakte knoflook en het sap van een halve citroen toe.

Breng op smaak met peper en zout en mix alles goed door elkaar. Ik doe dat zelf mer een vork zodat je nog lekker wat structuur hebt. Voeg eventueel wat extra tahin of citroensap toe als de dip te dik of te zuur is. Serveer de baba ganoush met wat (pita)brood of crackers en geniet van de heerlijke smaak.

Aanpassen naar smaak

Het mooie aan baba ganoush is dat het gemakkelijk aan te passen is naar jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld extra knoflook toe als je van een sterke smaak houdt of experimenteer met verschillende kruiden zoals komijn, koriander of paprikapoeder. Als je van een pittige kick houdt, kun je ook wat chilipepers toevoegen.

Kortom, baba ganoush is een heerlijke en gezonde dip die je gemakkelijk thuis kunt maken. Het is een geweldige manier om te genieten van de smaken van het Midden-Oosten en het is ook nog eens heel eenvoudig om aan te passen aan jouw eigen smaak. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker het is.

Bewaartip

Bewaar de auberginedip in een afgesloten bakje in de koelkast. Maximaal enkele dagen. Wil je het langer goed houden? Vries het dan in. Doe dit bij voorkeur in kleine porties. Op deze manieren je er een enkele portie per keer uit kunt halen.

De beste tahin

Een lekkere baba ganoush valt of staat met een goede tahin. In de reguliere supermarkt kun je vaak een glazen pot met tahin kopen. Dit is over het algemeen niet de beste kwaliteit, dus koop die bij voorkeur niet.

Je kunt het beste naar een Midden-Oosterse winkel gaan en daar een pot pure tahin kopen. Vaak koop ik Israëlische of Palestijnse tahin. In Amsterdam koop ik die bij Esther's Cookery, Tigris en Eufraat, Mezzave.

Woon of ben je in Amsterdam, dan kan ik die zeker aanraden, anders meer in de buurt bij je Midden-Oosterse supermarkt. Heb je all ingrediënten in huis? Ga dan lekker aan de slag met je eigen baba ganoush en geniet!

Wat is baba ganoush en hoe maak je het?

Wat is baba ganoush en hoe maak je het?

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 2 mediumgrote aubergine
  • 2 el tahin
  • 1 teentje knoflook (uitgeperst of geraspt)
  • sap van 1/2 citroen
  • snuf zout

Benodigdheden

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Was de aubergines goed en prik met een vork rondom gaten. Het is belangrijk dat je dit doet zodat de aubergines zometeen niet in je oven ontploffen!
  3. Leg de aubergines op een bakplaat en rooster ze 45 - 60 minuten. Todat ze van binnen zacht zijn en van buiten goed verkleurd zijn.
  4. Halveer de aubergines en schep het vruchtvlees er met een lepel uit. Meng het vruchtvlees met knoflook, tahin, citroensap, peper en zout.
  5. Prak met een vork door totdat je een mooie structuur hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *