Mezze platter met zomerse taboule

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Back to category Ga naar recept

Mezze zijn kleine Midden-Oosterse hapjes. Eigenlijk een soort Midden-Oosterse tapas. Ik vind het superleuk om voor de borrel of als diner een mezze platter te maken met allerlei verschillende lekkere hapjes.

Op de plank

Daarbij ga ik altijd voor een combinatie van kant-en-klare hapjes en een aantal dingen die ik zelf maak. Wat ik koop zijn bijvoorbeeld: olijven, gemarineerde artisjokken en dolma's. Wat ik zelf maak is baba ganoush, soms hummus en taboule. Dit keer maakte ik een variant op taboule. Door aardbeien toe te voegen werd het geheel lekker fris. En in plaats van bulgur gebruikte ik linzencouscous. Dat maakt het meteen glutenvrij!

Gemarineerde feta

De gemarineerde feta is ook een topper. Supersimpel, maar zo rijk van smaak! Door laurier en chipotle toe te voegen wordt het lichtpittig en kruidig. De perfecte tegenhanger van de andere hapjes op de borrelplank. Wil je de plank helemaal plantaardig maken? Vervang dan de fetakaas door een vegan variant.

Mezze platter met zomerse taboule

Mezze platter met zomerse taboule

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • gemarineerde feta:
  • 50 gram
  • feta*
  • 3 blaadjes
  • laurier
  • 1/2 tl
  • chipotle
  • 2 el
  • extra vergine olijfolie
  • zomer taboule:
  • 100 gram
  • (linzen)bulgur/couscous
  • 1/2 komkommer
  • 1
  • rode ui
  • 40 gram
  • platte peterselie
  • sap van 1
  • citroen
  • 1 el
  • extra vergine olijfolie
  • 200 gram
  • aardbeien
  • verder nodig:
  • baba ganoush (zie intro)
  • 3
  • trostomaten
  • 1
  • komkommer
  • 1 blikje
  • dolma's
  • 100 gram
  • gemarineerde artisjokken
  • 100 gram
  • peppadews naturel
  • (zonder vulling)
  • 3 el
  • olijven
  • 4 el
  • amandelen

Benodigdheden

  • grote plank of platte schaal

Instructies

  1. Maak eerst de gemarineerde feta. Snijd de feta in kleine blokjes. Leg deze in een kom en voeg de laurier, chipotle en olie eraan toe. Zet in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
  2. Week de couscous of bulgur volgens de instructies op de verpakking. Schep met een vork door en laat het afkoelen.
  3. Snijd intussen de peterselie en de ui fijn, evenals de komkommer. De aardbeien snijd je in kwarten. Meng de bulgur (of coucous) met de komkommer, ui, peterselie, aardbeien, citroensap en olijfolie.
  4. Nu kun je je plank gaan samenstellen. Leg hier alle ingrediënten op uit de lijst hierboven. Leg de producten in olie in een schaaltje op de plank. Leg er eventueel cocktailprikkers bij.
*Gebruik voor vegan/lactosevrij een vegan variant op fetakaas van bijvoorbeeld Violife.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *