Chocolade toetje met salted dulce de leche

 • voor 4 personen
 • Voorbereidingstijd10 minuten
 • Kooktijd1 uur en 30 minuten
 • Totale benodigde tijd1 uur en 50 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Mega lekkere chocolade toetjes met een salted dulce de leche saus. Dit wil je maken. En vooral: dit wil je proeven! Zoet en zout samen heeft wat mij betreft sowieso een streepje voor. Smullen dus! Zowel de chocoladepudding als de saus zijn trouwens helemaal vegan. Begin je al een beetje te watertanden? Ik bedoel: een vegan chocolade toetje vol en romig van smaak met salted caramel, of eigenlijk dus dulce de leche. Het zout wat ik gebruikte is Le Saunier de Camargue fleur de sel.

Fleur de sel

Er zijn verschillende soorten zout. Fleur de sel is een speciaal soort zeezout met een fijne kristalstructuur. Sommige mensen kennen het misschien ook als ‘Keltisch zout’. Fleur de sel betekent letterlijk ‘zoutbloem’ en kent een uniek winningsproces. Circa een maand per jaar zijn de omstandigheden ideaal om het zout te winnen. Eerst wordt de toplaag geoogst. Vervolgens wordt het zout te drogen gelegd.

Le saunier de Camargue

Misschien ben je weleens in de Camargue geweest. Dit prachtige en ruige stuk natuur in Frankrijk is het ideale gebied om fleur de sel te oogsten. Een uniek gebied met prachtige kleuren van de zoutvelden.

fleur de sel winning in de camargue

Wat maakt Le Saunier de Camargue uniek?

 • De combinatie van zee, wind en zon
 • Met de hand geoogst
 • Het resultaat: een heerlijk intense smaak & een fijne structuur die ‘smelt’.

Ideaal om je gerecht op smaak te brengen en om het af te maken. Waar je gewoon keukenzout tijdens een (warme) bereiding gebruikt, gebruik je fleur de sel om het eten na te zouten.

Le Saunier de Camargue fleur de sel zeezout kopen? Dat kan bij o.a. Albert Heijn en diverse speciaalzaken. En, met dit zout in huis, kun je dus meteen aan de slag gaan met dit heerlijke dessert met chocolade en salted caramel (dulce de leche).

Dulce de leche

Dulce de leche is een Zuid-Amerikaanse soort karamel. Letterlijk betekent het 'zoet van melk'. Het is wat dikker en stroopachtiger dan een traditionele karamel. En, zoals de naam al zegt, wat meer 'milky'. Vroeger ging mijn vader vaak naar Argentinië en Chili voor werk en nam dan altijd een emmertje met dulce de leche mee. Het is echter ook heel eenvoudig om het zelf te maken! De variant die we voor deze chocoladepudding gebruiken is nog wat bijzonderder. Ik heb de dulce de leche gezouten met Le Saunier de Camargue fleur de sel. De combinatie zoet-zout is een match made in heaven! Met de chocolade erbij is het goddelijk. Het leuke is, dan het toetje helemaal vegan is.

Manieren om dulce de leche te maken

Om zelf dulce de leche te maken heb je maar 1 ingrediënt nodig: een blikje gecondenseerde melk. Om een vegan variant te maken, ging ik voor gecondenseerde kokosmelk. Dit koop je gewoon in de supermarkt.

De 2 populairste methoden zijn:

 • Het blik in zijn geheel in een pan kokend water zetten gedurende een paar uur
 • In de oven de gecondenseerde melk in een ovenschaal gieten en au bain-marie bruinen

Ik koos voor de tweede manier. De eerste manier is op zich eenvoudig, maar toen ik las dat je blikje kan ontploffen als het niet goed onder water staat, koos ik eieren voor mijn geld. Dus het karamelliseren in de oven. Supersimpel, je giet de gecondenseerde kokosmelk in een laag bakblik. Dit zet je vervolgens in een waterbad en laat je in de oven karamelliseren.

Dulce de leche over? Je kunt het prima in een potje in de koelkast gebruiken of er bijvoorbeeld ‘alfajores’ mee maken. De favoriete koekjes van Koningin Maxima en ongetwijfeld met salted dulce de leche nog lekkerder ;-).

Chocolade toetje met salted dulce de leche

Chocolade toetje met salted dulce de leche

 • Voorbereidingstijd10 minuten
 • Kooktijd1 uur en 30 minuten
 • Totale benodigde tijd1 uur en 50 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 100 gram pure chocolade (grof gehakt of chocolade druppels)
 • 1 el cacao
 • 1 1/2 tl maizena
 • 150 ml volvette kokosmelk
 • 150 ml amandelmelk
 • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
 • Fleur de sel Saunier de Camargue naar smaak

Benodigdheden

 • steelpan
 • 2 ovenschalen/ bakblikken waarbij de ene een stuk groter is dan de andere
 • garde
 • aluminiumfolie
 • 4 glaasjes

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 180 C.
 2. Giet het blikje leeg in het kleinere bakblik. Dek goed af met aluminiumfolie.
 3. Zet het bakblik op het grotere bakblik en giet water in het grotere bakblik.
 4. Zet het geheel 1,5 uur in de oven. Check af en toe of er nog voldoende water in zit en giet zonodig extra water in het grote bakblik.
 5. Ga intussen verder met de chocoladepudding. Meng de maizena met 2 el koud water. Doe dit in de steelpan, samen met de cacao, chocolade, kokosmelk en amandelmelk en meng met een garde goed door.
 6. Verwarm het geheel en blijf af en toe doorroeren. Zodra je ziet dat het dikker wordt, draai je het vuur uit. Roer ook hat het afkoelen af en toe goed door met de garde. Laat het 10 minuten afkoelen en verdeel het dan over de 4 glaasjes. Dit kan bijvoorbeeld netjes met een spuitzak. Laat ze opstijven in de koelkast.
 7. Haal voorzichtig de ovenschalen uit de oven (pas op, want de dulce de leche is heet, net als het water). Til het aluminiumfolie er af en kijk of het voldoende bruin is. Het zou dus een lichte karamelkleur moeten krijgen. Is het nog niet donker genoeg? Zet dan even terug in de oven.
 8. Laat de dulce de leche goed afkoelen.
 9. Gebruik circa de helft van de dulce de leche om over de chocolade desserts te verdelen. Strooi daarna de fleur de sel er overheen. De andere helft van de dulce de leche kun je in een potje bewaren in de koelkast. Dit blijft minimaal een week goed. Lekker met wat fleur de sel van Le Saunier de Camargue er overheen ;-)!
Advertorial - i.s.m. Le Saunier de Camargue Meer vegan recepten zien? Dit zijn mijn favoriete vegan recepten!

2 reacties op “Chocolade toetje met salted dulce de leche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *