Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

  • voor 4-6 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Totale benodigde tijd
Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

De Midden-Oosterse keuken blijft een interessante. Hier in huis is het nog steeds altijd feest als ik iets Midden-Oosters maak. Deze keuken is al een paar jaar heel hip en niet gek, met al die bijzondere smaken, heerlijke kruiden en lekkere groentes. Een van de misschien wel meest bekende gerechten is hummus. In Nederland zijn er inmiddels zelf tal van hummus restaurants! Een van mijn eigen favorieten is Sir Hummus, waar de hummus echt de hoofdrol speelt. En inmiddels ben ik zo 'verwend' dat ik de standaard hummus van de supermarkt niet lekker meer vind. Wat ik wel af en toe als beleg koop is hummus uit het versschap. Ik vind het persoonlijk een groot verschil met de fabrieksvariant.

Hummus recept van gedroogde kikkererwten

Alhoewel het lekkerste natuurlijk gewoon zelf maken blijft! Al zo lang wilde ik een keer 'echte' hummus maken. Ik maak regelmatig hummus, hoor. Maar dan altijd met kikkererwten uit blik. The real deal hoor je eigenlijk met gedroogde kikkererwten te maken. En dus werd het tijd voor een hummus recept van gedroogde kikkererwten. Zelf hummus maken zoals het hoort. Hoe cool is dat?! Gedroogde kikkererwten kun je bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt kopen en moet je eerst een nacht in water laten weken. Vervolgens kook je de kikerwten om ze te garen. Waarom moet je de gedroogde kikkererwten eerst in water weken? Dat maakt ze 1) zachter en 2) het schijnt ze beter verteerbaar te maken. Naast kikkererwten, gebruik je voor hummus knoflook, goede olijfolie, tahin, citroensap en kruiden. Dit is de basis en uiteraard kun je hierna beginnen met variëren. Alhoewel deze hummus zo lekker zacht en romig is, dat ik het zelf meestal gewoon hierbij houd. Onder het mom: less is more ;-).

Het verschil tussen hummus met gedroogde kikkererwten en hummus met kikkererwten uit blik

Omdat ik vaak hummus maak van kikkererwten uit blik kon ik goed de verschillen proeven. En die verschillen zijn er echt! De hummus met kikkererwten uit blik is echt prima hoor. Maar als je die met gedroogde kikkererwten hebt geprobeerd, merk je het verschil zelf ook wel! De smaak is veel zachter en subtieler, de consistentie is romiger en tegelijkertijd heeft het meer structuur.  Een heerlijk gladde pasta, zoals het hoort. Misschien is het moeilijk te geloven dat er zo'n groot verschil in zit, probeer het zelf maar eens!

Zelf hummus maken zoals Ottolenghi

De tip om baking soda toe te voegen tijdens het koken, kreeg ik van Yotam Ottoelenghi. Nouja, niet persoonlijk, maar ik las het ergens ;-). Het zorgt voor een nog betere structuur, naar het schijnt. En trouwens, laat je niet afschrikken door de tijden in dit recept. Het is met name tijd voor het weken van de erwten en het koken. Daarna is het gewoon een kwestie van in de blender stoppen. Ben je klaar met het maken van de hummus? Dan kies je je eigen topping! Ga je voor paprikapoeder, platte peterselie, gegrilde aubergine, amandelen, koriander, gekookt ei of gewoon een beetje goede extra vergine olijfolie?

Hummus eten

De hummus eten doe je traditioneel met pita brood. Ik heb het al eerder verteld, maar ik ben super fan van de pita broden van Nina's Bakery. Dus mocht je daar aan kunnen komen (o.a. verkrijgbaar bij Sligro), raad ik je die ten zeerste aan :-). Heb je uiteindelijk toch nog hummus over? Je kunt het in de koelkast 2 dagen bewaren en in de vriezer zelfs een aantal maanden. Wat ik zelf deed, is dat ik ze in kleine zakjes heb ingevroren. Per portie. Als ik dus zin heb in hummus, dan pak ik een zakje uit de vriezer en laat dat ontdooien. Hartstikke lekker op brood met bijvoorbeeld schijfjes komkommer en/of oude kaas. Verder doet de hummus het supergoed op een Mediterrane borrelplank (mezze plank). Leuk ook om mee te nemen naar een borrel. Iedereen zal lyrisch zijn over dit smeuïge smeersel! Dit hummus recept is er dan ook één waar je veel plezier aan gaat beleven.

Ingrediënten

  • 500 gram
  • gedroogde kikkererwten
  • 5 el
  • tahin
  • 3 teentjes
  • knoflook
  • 1 el
  • baking soda
  • sap van 1
  • citroen
  • 1/8 - 1/4 tl
  • zout
  • (naar smaak)
  • topping naar keuze bijvoorbeeld:
  • paprikapoeder
  • geschaafde amandelen
  • peterselie
  • koriander

Benodigdheden

  • grote kom (om de kikkererwten in te weken)
  • kookpan
  • blender
 

Instructies

hummus recept om zelf hummus te maken
  1. Spoel de kikkererwten goed af met koud water.
  2. Leg ze in een kom en giet er water bij. Let op dat je kom groot genoeg is. De kikkererwten verdubbelen in formaat. Zorg dat de kikkererwten onder water staan.
  3. Laat 7 uur weken (langer kan ook, zet de kom bijvoorbeeld klaar voordat je gaat slapen)
  4. Laat de kikkererwten uitlekken.
  5. Vul de pan met water en voeg baking soda toe. Kook de kikkererwten in circa 45 minuten gaar. Check of ze gaar zijn door er eentje te proeven. Ze moeten zacht zijn, maar geen puree.
  6. Giet de kikkererwten af, maar vang het kookvocht ook op.
  7. Doe de kikkererwten, samen met de knoflook, citroensap, tahin, zout naar smaak en circa 100 ml van het kookvocht in de blender en pureer tot een gladde massa. Vind je het nog te dik? Voeg dan extra vocht toe.
  8. Schep de hummus in een kom en maak af met jouw toppings naar keuze.
hummus recept gedroogde kikkererwten - hummus zoals het is bedoeld!
63 mensen willen het maken
77 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *