Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

  • voor 6 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd8 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

De Midden-Oosterse keuken blijft een interessante. Hier in huis is het nog steeds altijd feest als ik iets Midden-Oosters maak. Deze keuken is al een paar jaar heel hip en niet gek, met al die bijzondere smaken, heerlijke kruiden en lekkere groentes. Een van de misschien wel meest bekende gerechten is hummus. In Nederland zijn er inmiddels zelf tal van hummus restaurants! Een van mijn eigen favorieten is Sir Hummus, waar de hummus echt de hoofdrol speelt. En inmiddels ben ik zo 'verwend' dat ik de standaard hummus van de supermarkt niet lekker meer vind. Wat ik wel af en toe als beleg koop is hummus uit het versschap. Ik vind het persoonlijk een groot verschil met de fabrieksvariant.

Hummus recept van gedroogde kikkererwten

Alhoewel het lekkerste natuurlijk gewoon zelf maken blijft! Al zo lang wilde ik een keer 'echte' hummus maken. Ik maak regelmatig hummus, hoor. Maar dan altijd met kikkererwten uit blik. The real deal hoor je eigenlijk met gedroogde kikkererwten te maken. En dus werd het tijd voor een hummus recept van gedroogde kikkererwten. Zelf hummus maken zoals het hoort. Hoe cool is dat?! Gedroogde kikkererwten kun je bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt kopen en moet je eerst een nacht in water laten weken. Vervolgens kook je de kikerwten om ze te garen.
Waarom moet je de gedroogde kikkererwten eerst in water weken? Dat maakt ze 1) zachter en 2) het schijnt ze beter verteerbaar te maken. Naast kikkererwten, gebruik je voor hummus knoflook, goede olijfolie, tahin, citroensap en kruiden. Dit is de basis en uiteraard kun je hierna beginnen met variëren. Alhoewel deze hummus zo lekker zacht en romig is, dat ik het zelf meestal gewoon hierbij houd. Onder het mom: less is more ;-).

Het verschil tussen hummus met gedroogde kikkererwten en hummus met kikkererwten uit blik

Omdat ik vaak hummus maak van kikkererwten uit blik kon ik goed de verschillen proeven. En die verschillen zijn er echt! De hummus met kikkererwten uit blik is echt prima hoor. Maar als je die met gedroogde kikkererwten hebt geprobeerd, merk je het verschil zelf ook wel! De smaak is veel zachter en subtieler, de consistentie is romiger en tegelijkertijd heeft het meer structuur.  Een heerlijk gladde pasta, zoals het hoort. Misschien is het moeilijk te geloven dat er zo'n groot verschil in zit, probeer het zelf maar eens!

Zelf hummus maken zoals Ottolenghi

De tip om baking soda toe te voegen tijdens het koken, kreeg ik van Yotam Ottoelenghi. Nouja, niet persoonlijk, maar ik las het ergens ;-). Het zorgt voor een nog betere structuur, naar het schijnt. En trouwens, laat je niet afschrikken door de tijden in dit recept. Het is met name tijd voor het weken van de erwten en het koken. Daarna is het gewoon een kwestie van in de blender stoppen. Ben je klaar met het maken van de hummus? Dan kies je je eigen topping! Ga je voor paprikapoeder, platte peterselie, gegrilde aubergine, amandelen, koriander, gekookt ei of gewoon een beetje goede extra vergine olijfolie?

Hummus eten

De hummus eten doe je traditioneel met pita brood. Ik heb het al eerder verteld, maar ik ben super fan van de pita broden van Nina's Bakery. Dus mocht je daar aan kunnen komen (o.a. verkrijgbaar bij Sligro), raad ik je die ten zeerste aan :-). Heb je uiteindelijk toch nog hummus over? Je kunt het in de koelkast 2 dagen bewaren en in de vriezer zelfs een aantal maanden. Wat ik zelf deed, is dat ik ze in kleine zakjes heb ingevroren. Per portie. Als ik dus zin heb in hummus, dan pak ik een zakje uit de vriezer en laat dat ontdooien. Hartstikke lekker op brood met bijvoorbeeld schijfjes komkommer en/of oude kaas. Verder doet de hummus het supergoed op een Mediterrane/Midden-Oosterse borrelplank (mezze plank). Leuk ook om mee te nemen naar een borrel. Iedereen zal lyrisch zijn over dit smeuïge smeersel! Dit hummus recept is er dan ook één waar je veel plezier aan gaat beleven.

Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd8 uur

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 6 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde kikkererwten
  • 5 el tahin
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el baking soda
  • sap van 1 citroen
  • 1/8 - 1/4 tl zout (naar smaak)
  • topping naar keuze bijvoorbeeld:
  • paprikapoeder
  • geschaafde amandelen
  • peterselie
  • koriander

Benodigdheden

  • grote kom (om de kikkererwten in te weken)
  • kookpan
  • blender
 

Instructies

hummus recept om zelf hummus te maken
  1. Spoel de kikkererwten goed af met koud water.
  2. Leg ze in een kom en giet er water bij. Let op dat je kom groot genoeg is. De kikkererwten verdubbelen in formaat. Zorg dat de kikkererwten onder water staan.
  3. Laat 7 uur weken (langer kan ook, zet de kom bijvoorbeeld klaar voordat je gaat slapen)
  4. Laat de kikkererwten uitlekken.
  5. Vul de pan met water en voeg baking soda toe. Kook de kikkererwten in circa 45 minuten gaar. Check of ze gaar zijn door er eentje te proeven. Ze moeten zacht zijn, maar geen puree.
  6. Giet de kikkererwten af, maar vang het kookvocht ook op.
  7. Doe de kikkererwten, samen met de knoflook, citroensap, tahin, zout naar smaak en circa 100 ml van het kookvocht in de blender en pureer tot een gladde massa. Vind je het nog te dik? Voeg dan extra vocht toe.
  8. Schep de hummus in een kom en maak af met jouw toppings naar keuze.
hummus recept gedroogde kikkererwten - hummus zoals het is bedoeld!

13 reacties op “Zelf hummus maken van gedroogde kikkererwten (a la Ottolenghi)

  • Carola

    Hallo,
    Gebruik je de olijfolie alleen als topping of ook in de hummus? En hoeveel olijfolie gebruik je?
    Ik mis de olijfolie in je recept. Je noemt het wel aan het begin, maar daarna niet meer.
    Groetjes,
    Carola

    Beantwoorden
  • Petra Zegelaar

    …ik heb precies het recept gevolgd. Het blenderen in de keukenmachine ging niet helemaal perfect, de hoeveelheid was te groot en ik durfde er niet teveel olijfolie bij te doen om het zachter te maken.
    Uiteindelijk heb ik de staafblender en doorheen gehaald.
    Smaak is goed. Ik heb het meeste ingevroren, en hoe dat dan weer smaakt, moet ik nog gaan beleven.

    Beantwoorden
  • peterdh

    Hoi Judith,

    Bedankt voor jouw recept. Ik wilde alleen even opmerken dat mijn kikkererwten in 15 minuten te gaar en tot pulp waren gekookt. Ik heb op een andere website gelezen dat de kooktijd tussen de 20 en 40 minuten is.

    Mijn brouwsel smaakt wel zoals sommige supermarkthummussen. Ik zoek alleen het oude recept van de Albert Heijn hummus, ze hebben namelijk het recept kort geleden aangepast. Jammer want de oude AH hummus smaakt precies zoals ik hem in Israël heb geproefd.

    Vriendelijke groet,

    Peter

    Beantwoorden
  • AT

    A la Ottolenghi? Dit recept is ongetwijfeld lekker hoor, maar het heeft niets met Ottolenghi te maken. De verhouding kikkererwten / tahini komt nog niet eens in de buurt voor wat nodig is voor een authentieke Choemoes.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Er zijn veel verschillende choemoes recepten en ik eet al sinds baby zijnde choemoes ;-). Dit recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi, ongetwijfeld zijn er vele variaties op.

      Beantwoorden
  • Anita

    Hommos komt natuurlijk uit de Arabische keuken. Wordt veel gegeten in o.a. Libanon en Palestina. Ik ga dit recept morgen proberen.

    Beantwoorden
    • Esmee Vonk

      Wat leuk om te horen dat je de hummus lekker vindt! En ja, deze kan je invriezen voor een aantal maanden.

      Beantwoorden
  • Lunamasch

    Zo hey, ik had niet eens 200 gram k-erwten gebruikt maar moest veeeel vocht toevoegen leek meer 3 x 100 ml…toen maar opgegeven…iedere keer die staafmixer uitlepelen was op een gegeven moment too much en had niet zoveel vocht bewaard door de aanduiding in het recept haha

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *