Wat zijn cannoli, waar komt het vandaan en waar koop je ze?

My Food Blog
Wat zijn cannoli, waar komt het vandaan en waar koop je ze?

Cannoli zijn een heerlijk koekje uit Italië. Een knapperige, zoete korst en romige vulling. Er zijn traditionele varianten en moderne varianten. Voor elk wat wils! In dit artikel lees je alles over de oorsprong van cannoli, hoe het smaakt, waar je ze koopt en of je ze zelf kunt maken.

De oorsprong van cannoli

Cannoli heeft zijn wortels in Sicilië en dateert uit de middeleeuwen. De naam “cannoli” betekent letterlijk “kleine buizen” en verwijst naar de kenmerkende vorm. Oorspronkelijk was het een feestelijke traktatie voor carnaval, maar inmiddels is het een geliefde zoete lekkernij geworden die je het hele jaar door kunt kopen.

De traditionele cannoli is gemaakt van een knapperige buisvormige korst van gebakken deeg en gevuld met een romige ricottavulling. De vulling wordt vaak afgemaakt met poedersuiker, stukjes chocolade of gekonfijte vruchtjes voor extra smaak en textuur.

Traditionele smaken

De klassieke ricottavulling vormt de basis van de traditionele Sicilaanse buisjes. Deze zachte kaas wordt gezoet met suiker en daarna verder op smaak gebracht. Bijvoorbeeld met stukjes pure chocolade of gehakte pistachenootjes. De uiteinden van de koeken worden vaak versierd met gekonfijte sinaasappel- of citroenschil, wat zorgt voor een frisse, fruitige toets.

De mix van knapperige korst, romige vulling en smaakvolle toppings maakt de traditionele cannoli tot een hemelse traktatie.

Naast traditionele smaken, zijn er ook tal van innovaties en niet-traditionele smaken die je misschien lekker vindt. Enkele populaire niet-traditionele smaken zijn: stroopwafel, Oreo en salted caramel.

Cannoli kopen

Je kunt deze lekkernij kopen bij de betere Italiaanse delicatessenwinkel. Daarnaast koop je heerlijke cannoli bij Cannolibox. Ik ontving zelf een prachtig pakket van ze met allerlei smaken van dit Italiaanse koekje. Van traditionele smaken als ricotta chocolade en pistache tot verfrissende smaken als limoncello.

Cannoli bestellen

Wil jij zelf cannoli bestellen? Ik mag jullie een kortingscode aanbieden van 10% op je gehele bestelling. Gebruik de code MYFOODBLOG bij het afrekenen en de korting wordt toegepast. Ze zijn trouwens ook uitermate geschikt als cadeautje! Ze worden standaard in een mooie stevige doos geleverd, maar je kunt ook hele pakketten kopen. Bijvoorbeeld een Fiat500 blik gevuld me cannoli!

Cannoli zelf maken? Hier is hoe!

Ja, je kunt zeker je eigen cannoli maken! Het vergt wel wat geduld en precisie, maar het is absoluut de moeite waard. Hier is een kort stappenplan voor het maken van deze Italiaanse lekkernij:

  1. Maak het deeg: Meng bloem, suiker, kaneel en zout in een kom. Voeg boter toe en mix tot het mengsel kruimelig is. Voeg vervolgens wijn toe en kneed tot het een soepel deeg is. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Rol het deeg uit: Rol het deeg uit tot een dunne laag en snijd cirkels uit het deeg van ongeveer 10 cm doorsnee.
  3. Vorm de cannoli: Om de kenmerkende buisvorm te krijgen, wikkel je de deegcirkels om speciale cannolivormen (metalen buisjes). Gebruik anders een ander klein buisje wat geschikt is voor hoge temperaturen. Zorg ervoor dat de randen elkaar overlappen en druk ze goed aan.
  4. Bak de cannoli: Verhit de olie in een pan geschikt om te frituren. Frituur de cannolivormen in hete olie tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Bereid de vulling: Meng ricotta met poedersuiker en voeg eventueel chocoladechips toe. Roer goed tot een romige massa.
  6. Vul de cannoli: Haal de gebakken deegrollen voorzichtig van de cannolivormen. Vul ze met de ricottavulling met behulp van een spuitzak.
  7. Versier: Decoreer de uiteinden met bijvoorbeeld gehakte pistachenoten of gekonfijte vruchtjes.

Cannoli zelf maken kan even duren, maar het resultaat is het absoluut waard. Geniet van de knapperige, romige lekkernij die je helemaal zelf hebt gemaakt! Bestellen kan natuurlijk ook, wel zo makkelijk en verkrijgbaar in allerlei heerlijke smaken. Zie hierboven waar je ze het beste bestelt met een leuke korting!

Ken jij dit lekkere Italiaanse koekje al?

Dit artikel bevat producten die ik opgestuurd heb gekregen.

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *