Chai tiramisù (zonder rauwe eieren, alcohol of koffie!)

  • Voor 4-6 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Totale benodigde tijd
Chai tiramisù (zonder rauwe eieren, alcohol of koffie!)

Normaal maak je tiramisù natuurlijk met koffie, maar ik dacht: waarom probeer ik het niet eens met chai? Chai is krudige thee en die zorgt voor een heerlijk warme, kruidige smaak die perfect past bij deze tijd van het jaar. Ik gebruikte geen rauwe eieren zoals sommige recepten wel doen en ook geen alcohol, maar als je wil kun je een beetje amaretto bijvoorbeeld toevoegen. Dat gaat heel goed samen met de chai.

De chai die ik gebruikte, is gewoon een zakje van Celestial Seasonings. Je kunt natuurlijk gewoon gebruiken wat je voorhanden hebt. In elke supermarkt kun je wel chai kopen, kijk even in het theeschap wat er allemaal is.

Ik maakte de tiramisù verder wat lichter door de mascarpone te vervangen door kwark. Dit scheelt heel veel vet (80% vet vs. 0% vet) en ik vind het qua smaak niet heel veel uitmaken. Uietraard kun je ook voor authentiek gaan en gewoon de mascarpone gebruiken. Het is jouw feestje ;-).

Ingrediënten

  • 1 pak
  • lange vingers
  • (175 gram)
  • 250 gram
  • kwark
  • (of mascarpone)
  • 250 ml
  • slagroom
  • 2 zakjes
  • chai
  • 200 ml
  • kokend water
  • 50 gram
  • pure chocolade
  • kaneelpoeder

Benodigdheden

  • schaal (15 x 15 of 15 ø cm - groter betekent platter en minder lagen, kleiner betekent hoger en meer lagen)
  • handmixer of keukenmachine (om de slagroom te kloppen)
  • kaasschaaf (om de chocoladeschilfers mee te maken)

Instructies

recept chai tiramisù
  1. Hang de theezakjes gedurende 3 minuten in 200 ml kokend water zodat je hele sterke thee krijgt.
  2. Verdeel een laag lange vingers over de bodem van de schaal.
  3. Sprenkel de thee over de lange vingers, zodat de lange vingers helemaal vochtig zijn.
  4. Klop de slagroom met behulp van de handmixer of keukenmachine stijf. Spatel voorzichtig de slagroom door de kwark of mascarpone heen.
  5. Verdeel 1/3 van het slagroommengsel over de lange vingers. Schaaf de chocolade in schilfers en strooi circa 1/3 over de slagroom.
  6. Ga door met een laagje lange vingers die je weer besprenkelt met chai, een laagje room, chocoladeschilfers.
  7. Maak nu de laatste lagen met weer lange vingers die je besprenkelt met chai, het roommengsel en tot slot chocoladeschilfers. Maak af met wat gemalen kaneel over de chocoladeschilfers.
  8. Zet het dessert afgedekt met plasticfolie in de koelkast totdat je het gaat eten. Zet het in ieder geval een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Tip: geef er een extra twist aan door wat likeur door de room te mengel, bijvoorbeeld 2 el amaretto. Needless to say is het dan niet meer geschikt voor kinderen of zwangere vrouwen.
2 mensen willen het maken
4 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *