Matcha dalgona (zonder ei)

 • voor 2 personen
 • Voorbereidingstijd5 minuten
 • Totale benodigde tijd10 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Liefhebbers van dalgona koffie, matcha latte, ijsthee en ijskoude lekkere drankjes opgelet. Ik heb jouw nieuwe favoriete zomerdrankje! Een glas ijskoude plantaardige melk met daarop een flinke dot fluffy matcha. Superlekker en verfrissend! Het mooie is dat je dit echt in 5 minuten maakt.

Aquafaba

Er zijn verschillende manieren om zo'n mooie fluff te maken. Een van de manieren is met eiwit als een merengue. Ik wilde een vegan variant en daarvoor gebruiken we kikkererwtenvocht. What? Ja, echt. Aquafaba is een soort magiscch goedje. Waar we eerst altijd het vocht van de kikkererwten door de gootsteen spoelden, is het eigenlijk een soort goud. Nooit meer wegspoelen he? Je kunt er namelijk van alles mee! Heerlijke vegan mousse maken, schuimpjes of dus een matcha dalgona.

Fluffy

Ik was de eerste keer aquafaba-en sceptisch. Hoe kan het dat je hier een mooi schuim van krijgt? Hoe het kan, weet ik niet precies. Maar giet het in je keukenmachine op hoge snelheid en een paar minuten later heb je een prachtig stevig schuim wat lijkt op opgeklopt eiwit.

Beste keus aquafaba

Inmiddels heb ik veel verschillende kikkererwten geprobeerd. Maar, er is er 1 die er met kop en schouders bovenuit steekt. (NO SPON trouwens). De pot biologische kikkererwten van AH bevat heel weinig vocht, maar wel een heel stevig vocht. Dit werkt mega goed! Je krijgt er een heel stevig schuim van wat niet in elkaar stort. Perfect dus voor onze zomerse dalgona matcha.

Dalgona koffie

Mocht je je hype rondom de dalgona hebben gemist (ik weet niet of dat kan?!). Dalgona komt uit Korea en is een koffieschuim wat je op je koude of warme (plantaardige) melk serveert. Heel makkelijk te maken en een ware trend in maart en april. Dat principe van koude melk met een lag schuim heb ik ook toegepast op matcha.

Matcha dalgona

Wie mij langer kent, weet dat een (iced) matcha latte met plantaardige melk mijn favoriete drankjes is. Met de matcha dalgona heb ik hem echt naar het volgende niveau getild. Koude amandelmelk met een zacht en fluffy laagje matcha. Yum! Probeer het zelf maar eens. Ik denk dat je positief verrast zult zijn!

Matcha dalgona (zonder ei)

Matcha dalgona (zonder ei)

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • aquafaba (kikkererwtenvocht) van 1 pot kikkererwten
 • 2 tl poedersuiker
 • 2 tl matchapoeder
 • 500 ml koude amandel- of kokosdrink
 • optioneel: ijsblokjes

Benodigdheden

 • keukenmachine of handmixer
 • 2 glazen
 • spuitzak of plastic zak

Instructies

 1. Zet een zeef op de mengkom en leeg hier het blik of de pot kikkererwten boven. Doe de kikkererwten in een kom en zet in de koelkast. We gebruiken voor dit recept alleen het vocht.
 2. Klop de aquafaba op hoge snelheid op totdat het wit is geworden en stijve pieken heeft. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe, gevolgd door de matcha. Blijf langzaam kloppen zodat alles goed wordt opgenomen.
 3. Giet de melk in de glazen.
 4. Doe het schuim in de spuitzak (of plastic zakje) en snip een grote punt af.
 5. Spuit het schuim op de melk en serveer direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *