Vegan saté van aubergine

  • voor 3 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Terug naar categorie Ga naar recept

Heb je weleens iemand ontmoet die saté niet lekker vond? Ik nog niet! Klassieke saté wordt gemaakt van kip (sate ajam) of varkensvlees (sate babi). Maar wat als je vegetarische saté of vegan saté zelf wil maken? Je kunt natuurlijk met vleesvervangers aan de slag gaan.

Voor vegans en vegetariërs

Wat dacht je van vegetarische 'kip'? Maar, ik heb een nog veel leuker, gezonder en lekkerder idee! Ik presenteer: aubergine saté. Deze lekkere spiesjes zijn geschikt voor iedereen die vegetarisch eet en voor iedereen die volledig plantaardig eet. Een fijne structuur en lekker veel smaak! De aubergines nemen de smaak van de marinade namelijk erg goed op.

Saté van aubergine

Ik heb geëxperimenteerd wat nou het lekkerste is. De ene helft bakte ik in de pan. De andere helft in de oven. Het is een kwestie van smaak. In de oven worden ze iets droger. In de pan wat smeuïger. Er was dan ook een lichte voorkeur voor de spiesjes uit de pan. Maar, hou je niet zo van die structuur? Bak ze dan op 200 C in de oven tot ze licht beginnen te verkleuren. En op de BBQ gaan ze ook prima! De lekkerste satésaus maak je natuurlijk zelf. Dus ook bij dit gerecht mocht dit niet ontbreken! Vroeger kocht ik satésaus vaak kant-en-klaar, maar sinds ik op Bali satesaus leerde maken is dat de 'way to go'! Het heeft gewoon zoveel meer smaak. Bovendien is pindasaus maken hartstikke makkelijk.

Saté met pindasaus naar smaak

Je kunt hem helemaal naar eigen smaak aanpassen. Houd je van pittig? Voeg dan fijngehakte rode peper toe of een beetje sambal oelek. Vaak wordt er in pindasaus ketjap manis gebruikt. Ik verving dit door tamari (glutenvrije sojasaus) en een beetje bruine suiker. Op deze manier is het ook geschikt voor glutenvrije eters!

Vegan saté van aubergine

Vegan saté van aubergine

Aanpassen porties:

voor 3 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • Voor de aubergine:
  • 2 medium
  • aubergines
  • 2 el
  • tamari
  • (of sojasaus indien niet glutenvrij)
  • 1 el
  • sesamolie
  • 1 tl
  • mirin
  • 1 tl
  • bruine suiker
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • (uitgeperst)
  • 1 tl
  • sesamzaad
  • olie om in te bakken (bijvoorbeeld pindaolie of kokosolie)
  • voor de pindasaus:
  • 6 el
  • pindakaas
  • 1 el
  • tamari
  • 1 tl
  • bruine suiker
  • 1/4 tl
  • witte peper
  • 1/4 tl
  • gemberpoeder
  • 1/4 tl
  • serehpoeder
  • (of gebruik verse sereh en kneus deze)
  • 1 peul
  • kardemom
  • (of gebruik 1/4 tl kardemompoeder)
  • 300 ml
  • amandelmelk of andere plantaardige melk + eventueel enkele eetlepels water

Benodigdheden

  • steelpan + garde
  • koekenpan, grillpan of grillplaat
  • mengkom om de aubergine in te marineren
  • 10 metalen of houten sateprikkers (als je hout gebruikt, laat ze dan even in water weken zodat ze niet verbranden)

Instructies

  1. Was de aubergine goed en snijd in grote blokken van circa 5 x 5 centimeter.
  2. Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg hier de aubergine stukjes in. Schep regelmatig om zodat alles goed is bedekt. Laat dit een half uur marineren.
  3. Laat intussen, als je houten sokjes gebruikt, de stokjes weken.
  4. Rijg de aubergine blokjes op de stokjes. Zet de koeken- of grillpan op hoog vuur en giet circa 1 tl olie in de pan. Bak de auberginespiesjes aan beide kanten circa 5 minuten per kant.
  5. Maak intussen de pindasaus. Meng alle ingrediënten in de steelpan en roer door met een garde. Verwarm op laag vuur. Haal voor het opdienen de kardemompeul (en serehstengel indien je deze hebt gebruikt) eruit.
  6. Lekker met rijst of (zoete aardappel)frietjes en komkommer!

One response to “Vegan saté van aubergine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *