Ottolenghi salade met aubergine dressing

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Terug naar categorie Ga naar recept

Lekkere frisse en zomerse salades. Daar is het perfect weer voor nu! Knapperige little gem sla met verrassende toppings. Ik maakte weer een recept van Yotam Ottolenghi en it didn't disappoint! Een salade met een heerlijke Midden-Oosterse twist.

Aubergine

Een van de smaakmakers van deze bijzondere salade is toch wel de aubergine dressing. Deze doet een beetje denken aan baba ganoush. Baba ganoush is een heerlijke aubergine spread. De dressing is daar een romigere en vloeibaardere variant van. Trouwens, ik roosterde de aubergines in de oven, maar je kunt dat ook perfect op de bbq doen. Als je een kamado of kolen-BBQ hebt leg je ze (met gaatjes erin geprikt) tussen de kolen. De komkommer kneuzen we. Dit doet Ottolenghi ook. Door de komkommer voorzichtig te keuzen, neemt deze beter de smaken op. Je zult verrast staan! In het originele recept wordt gebruik gemaakt van Griekse yoghurt voor de romigheid. Door dit te vervangen door haverspread, word het een vegan salade. En sowieso was 'ie al glutenvrij, dus heel erg allergenenvriendelijk!

Toppings

Naast de auberginesaus is er een soort peterseliepesto die boordevol smaak zit. Platte peterselie doet het sowieso goed in Midden-Oosterse gerechten. Bovendien gebruikte ik chilivlokken (pas op, want die zijn natuurlijk pittig) en karwijzaad. Karwijzaad heeft een hele specifieke smaak en geur en kun je gewoon in de supermarkt kopen. An sich vind ik het een beetje een gekke geur hebben, maar als je het toevoegt aan een gerecht wordt het ineens heel lekker! Ga je ook aan de slag met deze salade a la Ottolenghi?

Ottolenghi salade met aubergine dressing

Ottolenghi salade met aubergine dressing

  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 3 kroppen
  • little Gem sla
  • 1 biologische
  • komkommer
  • 1
  • aubergine
  • 2 el
  • tahin
  • 2 el
  • haverspread
  • 2 teentjes
  • knoflook
  • snufje zout
  • sap van 1/2
  • citroen
  • 15 gram
  • platte peterselie
  • 3 el
  • olijfolie
  • 2 el
  • water
  • 1 teentje
  • knoflook
  • toppings: karwijzaad + granaatappelpitjes + chilivlokken

Benodigdheden

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 260 C.
  2. Prik gaatjes in de aubergine en leg ze in een ovenschaal (indien je de BBQ gebruikt, zie de intro).
  3. Laat de aubergines 50 minuten a 1 uur garen. Ga intussen verder met de rest.
  4. Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Leg de helften met de onderkant op een snijplank en kneus de komkommers door er met een groot met op te drukken. Leg vervolgens weg.
  5. Was de sla goed. Snijd de onderste 2 centimeter weg en snijd ook het harde witte stuk (driehoekje) weg.
  6. Snijd vervolgens in dunne schijfjes en verdeel over 2 borden.
  7. Maak de peterseliesaus door de peterselie, water, olie en 1 teentje knoflook te pureren tot een saus. Breng op smaak met peper en zout en zet in de koelkast tot gebruik.
  8. Als de aubergine klaar is, laat je deze 10 minuten afkoelen. Vervolgens schep je het vruchtvlees eruit. Meng met de tahin, haverspread, knoflook, citroen en een snufje zout tot een gladde saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *