Hoe werkt een kamado en wat is het?

My Food Blog
Hoe werkt een kamado en wat is het?

Je ziet ze steeds meer: kamado’s, ‘barbecue eieren’. Deze barbecues raakten een paar jaar geleden ineens populair en zijn sindsdien niet meer weg te denken. Niet gek als je je bedenkt dat je er bijna alles op kunt maken: van een mals stukje kip tot aan een pizza en van brood tot aan soep. Maar wat is een kamado nou? Is het echt de moeite waard en hoe bedien je hem eigenlijk?

Wij gingen naar Harlem BBQ waar we werden uitgenodigd voor een Masterclass om alle fijne kneepjes van het kamado BBQ vak te leren. Harlem BBQ is een zogenaamde Experience Store waar je de BBQ’s kunt zien én waar geregeld kamado workshops plaatsvinden. Ideaal dus als je twijfelt of én welke kamado je moet kopen!

Wat is een kamado?

De kamado komt oorspronkelijk uit Japan en is oorspronkelijk een houtskool of houtoven gemaakt van klei. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met de kamado en zo werd de kamado naar de VS geëxporteerd. In de jaren ’70 werden merken geïntroduceerd die we nu nog steeds kennen: Big Green Egg en The Bastard bijvoorbeeld. Tegenwoordig wordt een kamado gemaakt van keramiek wat gebakken en geglazuurd wordt. Binnenin zit een keramische plaat waarop je houtkool kunt leggen. Met een kamado kun je barbecueën, maar je kunt er ook mee stomen, grillen, slow cooken, bakken. Eigenlijk vrijwel alles. Door het materiaal behoudt het een constante temperatuur en zoals we tijdens de Masterclass zagen kun je de temperatuur ook goed zelf regelen door meer of juist minder zuurstof toe te voegen. Ook kun je gebruikmaken van directe hitte of juist indirecte hitte.

Bastard

Hoe werkt een kamado?

Onderin de kamado, in de pot, gooi je houtskool. Met een zogenaamde quick lighter die lijkt op een föhn, steek je de kamado het beste aan. Gebruik nooit witte aanmaakblokjes. De paraffine zal de kamado aantasten en de geur is lastig om er vervolgens uit te krijgen. Kies je voor indirecte hitte voor bijvoorbeeld slow cooking? Dan gebruik je een extra plaat. Voor een extra rokerige smaak kun je rookhout toevoegen, al dan niet met een specifieke smaak zoals kersen.

Breng langzaam de temperatuur omhoog door zuurstof toe te voegen. Doe dit gedoseerd, het is immers makkelijker om warmte toe te voegen dan om de temperatuur te verlagen. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Sluit dan de zuurstof toevoer af en wacht een tiental minuten totdat de temperatuur is gestabiliseerd. De kolen gaan overigens lang mee in een kamado, op 200 C zo’n 8 uur! Is de temperatuur gestabiliseerd? Dan leg je je ingrediënten erop. Geen paniek, waarschijnlijk zal tijdelijk de temperatuur binnenin afnemen omdat je ingrediënten koud zijn. Wacht even rustig, het komt goed ;-).

Heb je je kamado net nieuw? Bouw de temperatuur voorzichtig op om te zorgen dat de kamado zijn optimale vorm behoudt! Ga de eerste keer niet hoger dan 100 C (perfect om zalm te roken), de keer erop 150, daarna 200 en zo verder. Ga je zalm roken? Doe dat dan uitsluitend als het koud is, zodat bacteriën geen vrij spel krijgen!

Verschillende types

De meest bekende kamado is de Big Green Egg, je raadt het al, een groen ‘ei’. Daarnaast is The Bastard er één die bekend is van de Black Bastard. Bij Harlem BBQ verkopen ze onder meer The Bastard, maar ook Grill Guru en Kamado Joe. Deze 3 zijn alledrie A-merken wat betekent dat ze gemaakt zijn van een goede kwaliteit keramiek, dubbel gebakken en dubbel geglazuurd zijn. Daarnaast zit bij de Bastard de ring op zo’n manier vast dat deze niet los kan schieten. Dit is dan ook meteen het verschil met de wellicht wat goedkopere merken: deze zijn over het algemeen slechts één keer gebakken en één keer geglazuurd waardoor je eerder barsten zou kunnen krijgen. Qua maten kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Van de Bastard Compact die je mee kunt nemen naar het park tot aan de Large. Over het algemeen koop je het onderstel los óf je kunt kiezen voor zo’n mooie tafel. Die gaat bij ons op het verlanglijstje. Jerôme, de BBQ master hier in huis, heeft al aangekondigd dat hij een nieuw project heeft als onze verbouwing achter de rug is: het maken van een tafel waar de Black Bastard en alle toebehoren in passen!

Wat maak je op een kamado?

Je kunt beter vragen: wat maak je er niet op? We hebben een aantal klassiekers gezien zoals spareribs, buikspek en kipkluifjes. Daarnaast hebben we tijdens de masterclass onze eigen naanbroden gemaakt, soep van gepofte groenten gemaakt en zalm gerookt. De zalm werd met twee verschillende mengsels gekruid: een portie met suiker en de mosterd en de andere met Marokkaanse specerijenmengsel ras-el-hanout en suiker. Die laatste was erg verrassend en lekker! Zoals gezegd leent de kamado zich voor slowroast, dus laat een portie mooi vlees op lage temepraturen een aantal uur garen, rook je eigen zalm of grill groenten. Daarnaast kun je ermee stomen en ook bijvoorbeeld een pizza maken. Hiervoor is het juist nodig om

Nu het voor ons tijd is voor een ‘grote mensen huis’ is het ook tijd geworden voor een grote mensen BBQ oftewel zo’n mooie Black Bastard. Kende jij de kamado al? En heb jij nog tips? Deel ze in de comments!

Picanha naan op de kamado beercan chicken zelfgerookte zalm

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

5 reacties op “Hoe werkt een kamado en wat is het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *