Matcha latte

 • voor 1 persoon
Terug naar categorie Ga naar recept

Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. Nadat de beste blaadjes van de theeplant zijn geselecteerd, worden ze gestoomd, gedroogd en verpulverd. Traditioneel werd het gebruikt in Japanse theeceremonies, maar tegenwoordig wordt er ook mee gebakken. Zo is er groene thee cake, maar ook groene thee koekjes en ook groene thee ijs.

Groene thee is al gezond, matcha is nóg gezonder. Het wordt gezegd dat het 10 keer de kracht van normale groene thee heeft. Wellicht komt dit doordat, anders dan bij gewone thee, matcha niet in een theezakje wordt gedaan, maar gewoon in warm (niet kokend!) water wordt opgelost. Wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van matcha en waarom is het een superfood?

Het bevat superveel antioxidanten die onder meer de weerstand verbeteren. Ook zouden deze antioxidanten de kans op bepaalde typen kanker reduceren. Daarnaast geeft het je een energieboost terwijl het ook kalmerend werkt en verbetert het de concetratie. Matcha ontgift het lichaam, verlaagt je LDL ('slechte cholesterol')  en verhoogt je HDL ('goede cholesterol'). Alsof dat nog niet genoeg is, geeft matcha je een stofwisseling een boost: wanneer je gaat sporten verbrandt je meer vet na het drinken van matcha. Ik maakte van de matcha onder meer matcha chai tea latte en chocoladetruffels. Hieronder het recept voor de chai latte. Binnenkort ook het recept voor de truffels.

Matcha latte

Matcha latte

Aanpassen porties:

voor 1 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 1 tl matcha poeder
 • 50 ml warm water
 • 200 ml warme melk
 • 1 el honing

Benodigdheden

 1. beker of glas
 2. melkopschuimer of een afsluitbaar magnetronbestendig bakje (zie instructies)

Instructies

 1. Doe de matcha in een glas of beker, doe het warme water erbij en roer goed door.
 2. Voeg de honing toe.
 3. Klop met een garde de hete melk op totdat het schuimt. Je zou denken dat volle melk het beste schuimt, echter schuimen juist magere en halfvolle melk het beste. Een trucje waarbij je heel simpel je melk opschuimt is als volgt: giet de melk in een magnetronbestendig potje en warm het hierin op. Schud even heen en weer en warm weer op in de magnetron.
 4. Schenk de melk over het matcha mengsel heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *