Kokos-citrus dessert
- Door Judith Pagrach
- Belgisch, Brits, Nederlands
- voor 2 personen
Dit recept bestaat uit een laagje 'boozy' mandarijn, kokoscustard en slagroom afgemaakt met munt en mandarijn. Ik was aan het bedenken hoe ik dit toetje zou noemen, want het doet een beetje tropisch aan, heeft alcohol, lijkt wat Aziatisch en het is een mooie kleurcombinatie. Alle kanten kon ik dus op. Ik besloot toch te gaan voor kokos-citrus dessert, want tja, je wil als lezer ook wel weten waar je aan toe bent. En aan dit dessert ben je zeker toe!
Weetje: kokosmelk is niet het vocht in de kokosnoot, dit is namelijk kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt door kokosvruchtvlees met water te vermengen en dit uit te knijpen. Op Bali hebben we dit ook gedaan. Nu in Nederland vind ik het toch iets makkelijker om gewoon kokosmelk uit een blikje te kopen ;-).
Kokos-citrus dessert
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaaktvoor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 2 gepelde mandarijnen
- 1 1/2 tl Cointreau of andere sinaasappellikeur
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml slagroom
- 25 g bloem
- 120 g kristalsuiker (ik gebruikte lichte basterdsuiker maar dan wordt je custard lichtbruin)
- 6 eidooiers
- 1 takje munt
Benodigdheden
Instructies
- Meng met een garde de bloem, eidooiers en suiker tot een glad beslag.
- Zet op een middelhoog vuur en roer goed door (niet té hard, want dan krijg je luchtbellen). Zet na een paar minuten het vuur zachter en voeg de kokosmelk toe. Blijf goed doorroeren totdat het geheel indikt. Dit is ongeveer een minuut of 5. Zet nu het vuur uit en blijf af en toe roeren totdat het is afgekoeld.
- Haal nu de vliesjes van de mandarijnpartjes af. Dit is het makkelijkste met een klein mesje. Wat ook helpt is als je de partjes losmaakt en even laat liggen. Het vliesje droogt dan uit en is makkelijker te verwijderen. Doe de helft van de partjes in een bakje en voeg hier de sinaasappellikeur aan toe. Laat ze minstens 10 minuten in sinaasappellikeur marineren.
- Klop de slagroom op totdat deze lobbig is en roer de helft hiervan door de koude custard. De andere helft wordt de bovenste laag van het dessert.
- Neem 2 glazen. Giet de gemarineerde mandarijnen af en verdeel ze over de glazen. Verdeel dan de kokoscustard over de glazen, gevolgd door de slagroom. Garneer met het restant mandarijnen en een takje munt.
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 559 | Calorieën uit vetten 214 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 24g, Waarvan | 37% | |
Verzadigde vetzuren 15g | 73% | |
Transvetzuren g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 6g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 2g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
Dit recept afgelopen zaterdag geserveerd aan 130 VIP gasten op een concours. Zeer positieve reacties
Wat superleuk om te horen, Wilco! :-)
ik heb dit voor zaterdag nodig en moet ermee reizen. Kan ik het gedeeltelijk van te voren maken zodat het gauw te serveren is? Gr
Dat kan zeker! Je kunt het goed van tevoren klaarmaken. Doe de toef slagroom er wel pas op net voordat je het serveert. Eet smakelijk alvast :)!