Kokos-citrus dessert

 • voor 2 personen
Terug naar categorie Ga naar recept

Dit recept bestaat uit een laagje 'boozy' mandarijn, kokoscustard en slagroom afgemaakt met munt en mandarijn. Ik was aan het bedenken hoe ik dit toetje zou noemen, want het doet een beetje tropisch aan, heeft alcohol,  lijkt wat Aziatisch en het is een mooie kleurcombinatie. Alle kanten kon ik dus op. Ik besloot toch te gaan voor kokos-citrus dessert, want tja, je wil als lezer ook wel weten waar je aan toe bent. En aan dit dessert ben je zeker toe!

Weetje: kokosmelk is niet het vocht in de kokosnoot, dit is namelijk kokoswater. Kokosmelk wordt gemaakt door kokosvruchtvlees met water te vermengen en dit uit te knijpen. Op Bali hebben we dit ook gedaan. Nu in Nederland vind ik het toch iets makkelijker om gewoon kokosmelk uit een blikje te kopen ;-).

Kokos-citrus dessert

Kokos-citrus dessert

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 2 gepelde mandarijnen
 • 1 1/2 tl Cointreau of andere sinaasappellikeur
 • 100 ml kokosmelk
 • 100 ml slagroom
 • 25 g bloem
 • 120 g kristalsuiker (ik gebruikte lichte basterdsuiker maar dan wordt je custard lichtbruin)
 • 6 eidooiers
 • 1 takje munt

Benodigdheden

Instructies

 1. Meng met een garde de bloem, eidooiers en suiker tot een glad beslag.
 2. Zet op een middelhoog vuur en roer goed door (niet té hard, want dan krijg je luchtbellen). Zet na een paar minuten het vuur zachter en voeg de kokosmelk toe. Blijf goed doorroeren totdat het geheel indikt. Dit is ongeveer een minuut of 5. Zet nu het vuur uit en blijf af en toe roeren totdat het is afgekoeld.
 3. Haal nu de vliesjes van de mandarijnpartjes af. Dit is het makkelijkste met een klein mesje. Wat ook helpt is als je de partjes losmaakt en even laat liggen. Het vliesje droogt dan uit en is makkelijker te verwijderen. Doe de helft van de partjes in een bakje en voeg hier de sinaasappellikeur aan toe. Laat ze minstens 10 minuten in sinaasappellikeur marineren.
 4. Klop de slagroom op totdat deze lobbig is en roer de helft hiervan door de koude custard. De andere helft wordt de bovenste laag van het dessert.
 5. Neem 2 glazen. Giet de gemarineerde mandarijnen af en verdeel ze over de glazen. Verdeel dan de kokoscustard over de glazen, gevolgd door de slagroom. Garneer met het restant mandarijnen en een takje munt.
Tip: drink je geen alcohol? Vervang de sinaasappellikeur door een klein beetje oranjebloesemwater

4 reacties op “Kokos-citrus dessert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *