Midden-Oosterse wrap met Turkse gehaktballetjes en rode kool

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Midden-Oosterse wrap met Turkse gehaktballetjes en rode kool

Voor deze Midden-Oosterse wrap werd ik geïnspireerd door de lunchdame op kantoor. Of nouja, eigenlijk door haar gehaktballetjes. Zij had heerlijke Turkse gehaktballetjes naar eigen traditionele recept. Door gehakt te mengen met bulgur ontstond er een heel bijzonder en luchtig balletje. Met typisch Turkse kruiden doet het ergens een beetje denken aan kisir, een traditionele bulgursalade.

Lamsgehakt of rundergehakt

Uiteraard kon ik het niet weerstaan toen ze vroeg of ik ook wilde proeven én vroeg ik het recept uit. Enkele kleine aanpassingen maakte ik hierop. Lamsgehakt is bij de supermarkt vaak lastig te krijgen. Bij de slager kan dit vaak prima, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet supervaak naar de slager ga. Puur uit gemak, haal ik vaak bij 1 of 2 supermarkten al mijn boodschappen voor de hele week. Enfin, ik verving het lamsgehakt door rundergehakt, maar voel je vrij om lamsgehakt te proberen als je hier makkelijk aan kunt komen.

Turkse gehaktballetjes & Libanees brood

De balletjes gebruikte ik om een Libanese wrap/ Libanees brood mee te vullen. Waar je deze broden vroeger alleen bij de Midden-Oosterse winkel kon krijgen, kun je ze inmiddels sinds jaar en dag op de broodafdeling van Appie vinden. Ideaal! Om het af te maken gebruikten we hummus als smeersel, fijngesneden rode kool en 'pul biber', kleine ingelegde pepertjes die pittig en tegelijkertijd zuur zijn. Heel bijzonder en echt een smaakmaker! Ook deze koop je gewoon bij grotere AH's of bij een Midden-Oosterse winkel.

Fan van de Midden-Oosterse keuken

Het resultaat is een heerlijk Midden-Oosterse wrap met bijzondere smaken die supergoed samen gaan! Dus, ben jij net als ik fan van deze keuken? Probeer dit dan vooral. En wil je meer Midden-Oosterse recepten bekijken? Wat dacht je van: Wat een boel lekkers! En dat is pas een fractie, alle Midden-Oosterse recepten vind je hier. Wat is jouw favoriet? En heb je nog een verzoekje voor een recept die er nog niet bij staat? Laat het me vooral weten in de comments!

Ingrediënten

  • 4 Libanese
  • broden
  • (verkrijgbaar bij AH of Turkse & Midden-Oosterse supermarkt)
  • gehaktballetjes:
  • 300 gram
  • rundergehakt
  • 100 gram
  • bulgur
  • 1 el
  • tomatenpuree
  • 1 teentje
  • knoflook
  • (fijngesneden)
  • 1/4 tl
  • gerookte paprikapoeder
  • 1/4 tl
  • komijn
  • 1
  • ei
  • snufje zout
  • verder nodig:
  • 1/2
  • rode kool
  • 1 pot
  • 'pul biber' (pepertjes in zuur)
  • optioneel: hummus

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • hittebestendige kom

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 C (hetelucht)
  2. Doe de bulgur in een hittebestendige kom en giet er kokend water bij zodat het net onder water staat. Laat circa 10 minuten staan en maak het los met een vork. Laat het eventjes afkoelen en snijd intussen de rode kool.
  3. Was de kool goed. Haal de buitenste bladeren weg en snijd fijn. Met de rest van de rode kool kun je bijvoorbeeld rode kool met appel of een broodje pulled salmon maken.
  4. Kluts het ei los.
  5. Meng het gehakt met bulgur, ei, tomatenpuree, knoflook, komijn, peper en zout.
  6. Vorm er circa 12 gehaktballen van en leg deze in de ovenschaal. Bak gedurende 15 - 18 minuten.
  7. Smeer een beetje hummus op het Libanese brood. Leg hier 3 gehaktballen op, een handje rode kool en 1 of 2 pul biber (let op, hier zit nog een steel aan, je kunt ze eventueel van tevoren ontdoen van steel en zaadlijst). Vouw het brood dicht en enjoy!
Heb je dit recept gemaakt? Laat het weten via Instagram met de hashtag #myfoodblognl. Dat vind ik heel erg leuk om te zien én ik deel op Instagram wekelijks jullie creaties :-).
2 mensen willen het maken
2 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *