Superfood Sunday: rode kool met appel

 • voor 2 personen
 • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een typisch winterse groente: rode kool. Met zijn dieprode kleur is het een prachtige groentesoort.

Wist je dat rode kool ook nog eens hartstikke gezond is? Alle soorte kool zijn sowieso heel gezond, maar de stoffen die rode kool rood maken hebben enkele bijzondere eigenschappen: ze kunnen werken als antioxidanten en ze in verband worden gebracht met het verminderen van de kans op bepaalde ziekten. Ook bevat rode kool veel vitamine C en A. Met een (grote) portie rode kool, krijg je 80 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Omdat rode kool voor 90 procent uit water bestaat, is het bovendien een 'diet-proof' keuze.   Daarnaast werkt rode kool, net als andere koolsoorten cholesterol-verlagend (LDL).

De mooie rode kleur kun je het beste behouden door iets lichtzuurs te gebruiken, zoals azijn, of zoals in dit recept appel. Dat is ook nog eens een erg lekkere combinatie die het zoeter maakt. Met deze rode kool met appel kun je je AVG'tje (Aardappelen, Vlees, Groenten red.) lekker opfleuren of eet het als bijgerecht bijvoorbeeld met wild en aardappelpuree.

EDIT 2017: tijd voor een nieuwe foto! Aangezien we nog steeds regelmatig rode kool eten, was het niet lastig om een nieuwe foto te maken. Gelukkig zijn onze fotografie skills er in de jaren op vooruit gegaan en staat er nu een stuk frissere foto bij :-). Oordeel zelf.

Rode kool met appel before:

rode kool met appetljes - recept

Rode kool met appel after:

rode kool - recept met appel en rozijnen

Zoals je ziet zijn er een aantal dingen die een food foto aantrekkelijk maken. Misschien vind jij het ook leuk om food foto's te maken. Bijvoorbeeld voor op Instagram. Als je hierboven kijkt, zijn er een aantal aandachtsgebieden:

 1. De belichting. In de eerste foto was de belichting donker en gelig. Met behulp van daglichtlampen, een reflectiescherm en de juiste camera settings hebben  we hier nu geen last meer van. Heb je dit niet, dan kun je het beste je foto's overdag maken op een plek met veel licht (maar ook weer niet té veel, het mooiste is indirect licht. Heb je geen indirect licht maar juist direct licht, dan kun je dit met behulp van een wit A4'tje een beetje 'difusen')
 2. De hoek. Flatlay is natuurlijk reuze populair. Recht van voren is vaak ook mooi. Vermijd een gek perspectief.
 3. Styling. Ook foodstyling speelt een grote rol. Soms is het lastig om de foto 'aan te kleden', maar vaak kom je een heel eind door mooi servies en ingrediënten die in het gerecht verwerkt zijn. We hebben allerlei doeken van o.a. de lapjesmarkt en Kwantum om foto's aan te kleden. Deze theedoek komt van Dille & Kamille. Het bord was een keer een actie bij AH. Al met al hebben we dus een kast met enkele stuks borden, doeken en andere 'food props'.
Superfood Sunday: rode kool met appel

Superfood Sunday: rode kool met appel

Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

 • 300 gram rode kool (gesneden in dunne reepjes)
 • 100 ml water
 • 1 kleine appel (geschild en in blokjes gesneden)
 • 1 kaneelstokje
 • 1 el lichtbruine basterdsuiker
 • 2 el rozijnen
 • snufje zout

Benodigdheden

 • grote steelpan

Instructies

 1. Doe de rode kool in een pan met 100 ml water, de appelblokjes en alle overige ingrediënten.
 2. Breng aan de kook en draai het vuur dan lager. Laat zo'n 40 minuten sudderen op laag vuur.
 3. Haal als je de rode kool met appel gaat serveren, het kaneelstokje eruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *