Msakhan: gegrilde kippendijen met za’atar en sumac

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een poosje terug probeerde ik in Amsterdam The Lebanese Sajeria (aanrader overigens!), wat mij inspireerde om de volgende, van origine Palestijnse, klassieker na te maken met een twist met Za’atar. Het is niet moeilijk om de msakhan zelf te maken, maar het kost wel wat meer tijd dan de doordeweekse gerechten. Het leent zich dus goed voor een Roast Sunday! De msakhan smaakt heel erg lekker met de yoghurtdip die al op het blog staat (Ghyar’b’ laban).

Bekijk ook eens onze andere Midden-Oosterse recepten.

Msakhan: gegrilde kippendijen met za’atar en sumac

Msakhan: gegrilde kippendijen met za’atar en sumac

Log in om recept aan collectie toe te voegen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 4 kippendijen
  • 4 Libanees pita brood*
  • 4 rode uien
  • 3 el za’atar
  • 1 tl paprikapoeder (pittig)
  • 1 tl sumac
  • 1 tl kaneel
  • 1/4 tl piment
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 citroen (in dunne plakjes gesneden)
  • 1 bosje platte peterselie (fijngesneden)
  • 30 gram pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • * je kunt Libanees pitabrood bij Albert Heijn kopen tegenwoordig! Als alternatief kun je wraps gebruiken

Benodigdheden

  • platte grote ovenschaal
  • kwast
  • koekenpan

Instructies

  1. Breng allereerst water met kippenbouillon in een pan aan de kook om de kippendijen te pocheren. Ondertussen fruit je de rode ui in een pan met genoeg olijfolie en doe hier al wat sumak, zout, peper, kaneel allspice en paprikapoeder bij (zorg dat de uitjes gaar zijn maar niet bruin worden!). Leg de Libanese pita’s in zijn geheel gespreid over de ovenschaal, een beetje overlap is prima.
  2. Meng nu een paar eetlepels za’atar met genoeg olijfolie zodat er een dikkere vloeibare substantie ontstaat.
  3. Strijk nu het za’atar mengsel over het brood heen zodat er een dun laagje overal zit. Strooi hier wat sumak overheen. Als de ui gaar is, strooi je deze nu over het brood met za’atar heen.
  4. Als de kip gepocheerd (hij is van buiten en van binnen wit en dus gaar) is, haal je deze beetje uit elkaar om kleinere delen te krijgen, kruid deze in een schaal nog met een beetje sumac, za’ atar, kaneel, paprikapoeder en beetje olijfolie om mee te marineren. Verspreid nu over het brood op de ovenschaal en leg er aluminiumfolie strak overheen. Zet nu in een voorverhitte oven voor 15 minuten op 180-200 graden.  Ondertussen kun je de Yoghurtdip (Ghyar’b’ laban) maken om er bij te serveren. Daarnaast kun je de pijnboompitten nu roosteren.
  5. Haal nu de ovenschaal uit de oven,  strooi de peterselie, citroenschijfjes en pijnboompitten er overeen en je bent klaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *