Msakhan: gegrilde kippendijen met za’atar en sumac

  • Voor 2-4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Msakhan: gegrilde kippendijen met za’atar en sumac

Een poosje terug probeerde ik in Amsterdam The Lebanese Sajeria (aanrader overigens!), wat mij inspireerde om de volgende, van origine Palestijnse, klassieker na te maken met een twist met Za’atar. Het is niet moeilijk om de msakhan zelf te maken, maar het kost wel wat meer tijd dan de doordeweekse gerechten. Het leent zich dus goed voor een Roast Sunday! De msakhan smaakt heel erg lekker met de yoghurtdip die al op het blog staat (Ghyar’b’ laban). Bekijk ook eens onze andere Midden-Oosterse recepten.

Ingrediënten

  • 4
  • kippendijen
  • 4
  • Libanees pita brood*
  • 4 rode
  • uien
  • 3 el
  • za’atar
  • 1 tl
  • paprikapoeder (pittig)
  • 1 tl
  • sumac
  • 1 tl
  • kaneel
  • 1/4 tl
  • piment
  • 1 liter
  • kippenbouillon
  • 1
  • citroen
  • (in dunne plakjes gesneden)
  • 1 bosje
  • platte peterselie (fijngesneden)
  • 30 gram
  • pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • * je kunt Libanees pitabrood bij Albert Heijn kopen tegenwoordig! Als alternatief kun je wraps gebruiken

Benodigdheden

  • platte grote ovenschaal
  • kwast
  • koekenpan

Instructies

  1. Breng allereerst water met kippenbouillon in een pan aan de kook om de kippendijen te pocheren. Ondertussen fruit je de rode ui in een pan met genoeg olijfolie en doe hier al wat sumak, zout, peper, kaneel allspice en paprikapoeder bij (zorg dat de uitjes gaar zijn maar niet bruin worden!). Leg de Libanese pita’s in zijn geheel gespreid over de ovenschaal, een beetje overlap is prima.
  2. Meng nu een paar eetlepels za’atar met genoeg olijfolie zodat er een dikkere vloeibare substantie ontstaat.
  3. Strijk nu het za’atar mengsel over het brood heen zodat er een dun laagje overal zit. Strooi hier wat sumak overheen. Als de ui gaar is, strooi je deze nu over het brood met za’atar heen.
  4. Als de kip gepocheerd (hij is van buiten en van binnen wit en dus gaar) is, haal je deze beetje uit elkaar om kleinere delen te krijgen, kruid deze in een schaal nog met een beetje sumac, za’ atar, kaneel, paprikapoeder en beetje olijfolie om mee te marineren. Verspreid nu over het brood op de ovenschaal en leg er aluminiumfolie strak overheen. Zet nu in een voorverhitte oven voor 15 minuten op 180-200 graden.  Ondertussen kun je de Yoghurtdip (Ghyar’b’ laban) maken om er bij te serveren. Daarnaast kun je de pijnboompitten nu roosteren.
  5. Haal nu de ovenschaal uit de oven,  strooi de peterselie, citroenschijfjes en pijnboompitten er overeen en je bent klaar!
1 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

‘There is no sincerer love than the love of food’ beschrijft eigenlijk in een zin mijn verhouding met lekker eten. Waar voor sommigen eten als ‘nodig’ wordt gezien of puur als voeding gaat het voor mij verder. Eten is genieten en sensatie voor de zintuigen. Het eindeloos uitproberen met alle mogelijke combinaties en dat vind ik fascinerend. Hoe het toevoegen van een kruid of ingrediënt iets zo volledig kan veranderen en je smaakpapillen kan triggeren, ik zou de hele dag kunnen experimenteren met eten! Omdat ik volbloed Libanese ben en ook opgegroeid ben met de Libanese keuken ligt mijn voorkeur toch stiekem bij die keuken. De liefde voor eten die in die cultuur heerst vind ik fascinerend, de dagen staan in het teken van eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *