Rundvleespastei met bier (van Jamie)

  • Voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Rundvleespastei met bier (van Jamie)

Jaloersmakend, dat waren de beelden die ik gisteren zag van de lunch met Jamie Oliver. Ter ere van zijn nieuwe boek (en een nieuw restaurant in Rotterdam), bracht de man himself een bezoek aan ons kikkerlandje. En daar was een handjevol foodies voor uitgenodigd. Helaas zat ik er niet bij, maar ik heb genoten van de beelden hoor ;-)!

Jamie Oliver was in 'mijn tijd' net upcoming. Sterker nog, volgens mij heb ik het verhaal over het allereerste gerecht dat ik leerde maken weleens gedeeld. Mijn moeder was een weekend weg en ik besloot dus 1 dag voor mijn broertje en vader te koken. Ik denk dat ik een jaar of 14/ 15 was. Het werd een risotto van Jamie. Tada, het allereerste wat ik kon maken dus en ik moet zeggen dat ik nog steeds wel houd van een lekkere risotto.

Herfstige rundvleespastei

Deze pastei (een 'pie' klinkt toch wat leuker, vind je niet?), maakte Jerome een paar maanden geleden al, maar ik vond het meer een herfstgerecht, dus ik heb hem special voor jullie bewaard. Het recept dan, de rundvleespastei moet je toch echt zelf even maken, maar met dit recept gaat het je zeker lukken! Het is, zoals je misschien tussen de regels door al las, een recept gebaseerd op die van Jamie Oliver's Australische meat pie. Met een scheutje bier er doorheen! Jamie gaat voor zelfgemaakt deeg. Uiteraard erg lekker, maar ik ging voor de iets snellere variant. Met bladerdeeg. Ik gebruik dan het liefste wel roomboterbladerdeeg voor de ultieme smaakbeleving ;-). Verder kun je, net zoals Jamie, voor individuele pasteitjes gaan, maar ik vond het prima om een grote ovenschaal te gebruiken en daar voor iedereen wat uit op te scheppen.

Je bakt eerst het vlees met de groenten. Vervolgens maak je er een mooi bladerdeegdakje voor en bak je hem in de oven. Het is daarmee een perfect gerecht om al voor te bereiden. Je kunt 's ochtends de rundvlees 'pie' al bereiden en hem dan pas 's avonds in de oven zetten. Goed geschikt dus ook als je eters krijgt en je wil nog wat tijd met ze doorbrengen.

Zo maak je de rundvleespastei met bier:

Ingrediënten

  • 1 rol
  • bladerdeeg
  • (of 1 verpakking met 10 vellen bladerdeeg - je gebruikt er 5)
  • 500 gram
  • riblappen
  • (in blokjes van circa 5 x 5 cm gesneden)
  • 250 gram
  • champignons
  • (in plakjes gesneden)
  • 250 ml
  • bier
  • (bij voorkeur een IPA of bruin bier)
  • 4 takjes
  • verse rozemarijn
  • + eventueel extra ter garnering)
  • 2
  • wortels
  • (in blokjes gesneden)
  • 1
  • witte ui
  • (gesnipperd)
  • 1 el
  • tomatenpuree
  • 1 el
  • bloem
  • snuf zout
  • zwarte peper
  • scheutje olijfolie

Benodigdheden

  • ovenschaal van circa 20 x 30 cm
  • braadpan (of koekenpan met deksel)

Instructies

  1. Zet de pan op hoog vuur en giet olie in de pan. Voeg de uien en het vlees toe, samen met peper en zout en blijf omscheppen tot het vlees van buiten bruin is.
  2. Doe de wortels erbij en ris de rozemarijn van de takjes af. Voeg deze toe en bak het geheel enkele minuten.
  3. Voeg vervolgens de bloem, tomatenpuree en bier toe en draai het vuur laag. Laat het circa een kwartier inkoken.
  4. Verwarm intussen de oven voor op 200 C en laat indien nodig je bladerdeeg ontdooien.
  5. Schep alles uit de pan in de ovenschaal en dek af met het deeg. Zorg voor wat gaatjes in je deeg. Dat kan je bijvoorbeeld met een vork doen. Zo ontsnapt de stoom.
  6. Bak de rundvleespastei in circa 20 minuten mooi goudbruin.
diner met rundvleespastei
4 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

2 responses to “Rundvleespastei met bier (van Jamie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *