Jamie’s super food voor elke dag

Jamie’s super food voor elke dag

Van uitgeverij Kosmos kreeg ik Jamie’s superfood voor elke dag, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver. Op Facebook vroeg ik jullie of je daar een review van wilde zien en daar werd massaal op gereageerd. Top, want ik was zelf ook erg benieuwd naar dit boek. Zoals al eerder gezegd ben ik wel een redelijke fan van Jamie Oliver en heb ik dan ook een aantal van zijn eerdere boeken. Over dit boek was ik aanvankelijk wat sceptisch, want: kan Jamie Oliver niet beter bij zijn eigen leest blijven? En speelt hij niet wel erg laat in op de trend?

Voorvechter voor gezond eten

Oké, dat laatste punt is niet helemaal waar natuurlijk, want in Groot-Brittannië is hij al heel lang voorvechter van gezonder eten. Maar een boek echt puur gericht op gezond en beter eten, maakte hij nog niet. Wat kun je van dit boek verwachten? Het design is clean en strak. Ik houd er wel van, niet te veel poespas. De foto’s zijn heel helder en uitnodigend en passen wat mij betreft goed bij de boodschap van het boek. Dat het een hardcover is, maakt het nog fijner lezen. Het boek is verder ingedeeld op maaltijd, dus ‘ontbijt’, ‘lunch’, ‘diner’ en ‘snacks’. Daarna vind je nog wat meer informatie over gezond eten.

Informatie

Dat laatste punt: de informatie die Jamie geeft over bijvoorbeeld koolhydraten (“wat zijn koolhydraten?”) en waarom heb je vet nodig, vind ik persoonlijk heel erg fijn. Wat mij betreft onderscheidt dit boek zich, omdat het niet alleen maar recepten zijn, maar er staat ook daadwerkelijk informatie in. Bij elk van de recepten staat in de inleiding precies waarom dit een gezond recept is en wat bepaalde voedingsmiddelen doen. Daarnaast vind je onder elk recept een tabel met de voedingswaarden. Daarin staan de calorieën, maar ook hoeveel suiker, vet, vezels en koolhydraten elk recept bevat.

Lekker, simpel en vaak net even anders

Voor de recepten zelf blijft Jamie gelukkig dicht bij zichzelf. Ze zien er lekker uit, simpel en vaak net even wat anders, in ieder geval voor wat betreft lunch, diner en zoet. Zo lijken mij de vistaco’s met een salsa van limoen, kiwi en peper heerlijk. Ook de geschroeide tonijn met Siciliaanse couscous en groenten en spiesjes van kip & knoflookbrood met bloedsinaasappel, spinazie en feta lijken me erg lekker. Waar ik minder gecharmeerd van ben, zijn de ontbijtjes. Ik vind het niet veel nieuws onder de zon: chiapudding, havermout. En Jamie, granola POEDER? WHY? Het lekkerste van granola is toch de crunch? Dus waarom een poeder?

Gewoon een ‘normaal boek’

Voor de ontbijtjes hoef je het boek niet te kopen. Voor de overige gerechten wel! Helemaal als je makkelijke en gezonde recepten zoekt, maar ook als je geïnteresseerd bent om echt meer te weten over gezond eten en waarom je bepaalde dingen wel of niet moet eten. De meeste van de recepten zijn makkelijk te maken en bevatten geen ‘gekke’ ingrediënten. Vrijwel alles kun je bij een normale supermarkt kopen. Het is dus dan ook geen boek vol ‘superfoods’ zoals goji bessen, lijnzaad etc., maar gewoon een normaal boek over lekker en gezond eten. Ook voor vegetariërs biedt Jamie’s super food voor elke dag voldoende lekkere opties!

Jamie’s super food voor elke dag

Pluspunten

  • Lekker nuchter, geen gekke ingrediënten maar juist hele gewone ingrediënten
  • Snelle en makkelijke maaltijden
  • Meeste recepten zijn origineel en leuk

Minpunten

  • Ontbijtrecepten zijn niet erg origineel
  • Eindoordeel

Hi, ik ben Judith. Welkom in mijn wereld van smaak! Op My Foodblog vind je de lekkerste recepten en plekken van over de hele wereld. Deze zitten altijd boordevol smaak en kleur! Volg je me ook op Instagram en Facebook?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *