Herfstrisotto met romige pompoen

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd45 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Wie kan er nog meer geen genoeg krijgen van pompoen? Deze heerlijke groentesoort is zo multi-inzetbaar! Vandaag gebruiken we hem voor een heerlijke herfstrisotto. Net even anders dan je hem gewend bent. In plaats van de pompoen te roosteren, stomen en pureren we hem. Door hem zo door de risotto heen te roeren, wordt de risotto extra romig! En hij krijgt ook nog eens een heel gezellig kleurtje.

Oude kaas

Normaliter maak je de risotto af met Parmezaanse kaas. Om hem extra veel smaak te geven en een mooie balans met de pompoen en paddenstoelen, koos ik voor een oude Nederlandse brokkelkaas. Heb je liever Parmezaan? Dan kan dan natuurlijk ook! Ook zin in een lekker herfstgerecht? Maak dan deze risotto eens! Laat in de comments weten wat je ervan vond en laat je beoordeling achter in de receptkaart.

Herfstrisotto met romige pompoen

Herfstrisotto met romige pompoen

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd45 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 500 gram arborio rijst
  • 1 grote sjalot (gesnipperd)
  • 400 gram pompoenblokjes
  • scheutje olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 el bouillonpoeder
  • 1500 - 1750 ml kokend water
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • voor de paddestoelen:
  • 200 gram shiitake paddestoelen
  • 100 gram oesterzwammen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm

Benodigdheden

  • staafmixer
  • pan met zware bodem (bij voorkeur gietijzeren pan)
  • koekenpan

Instructies

  1. Doe de pompoenblokjes in een glazen, magentronbestendig bakje. Voeg 2 el water toe en stoom de pompoen in 8 minuten gaar. Heb je geen magnetron? Gebruik dan een pan om ze in te koken.
  2. Pureer de pompoen tot een gladde puree en zet apart.
  3. Zet de gietijzeren pan op middelhoog vuur. Giet olie in de pan en fruit de sjalot. Voeg als de sjalot glazig is, de rijst toe en schep om. Giet de pompoenpuree erbij. Voeg nu de kruiden en bouillonpoeder toe, samen met circa 250 ml van het water. Blijf goed omscheppen. Door de pompoen kan het namelijk sneller aanbranden! Wanneer het water helemaal is verdampt, voeg je nogmaals 250 ml water toe.
  4. Herhaal dit totdat je rijst 'al dente' is.
  5. Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan. Laat zo 10 minuten staan en maak intussen de paddenstoelen klaar.
  6. Snijd de paddenstoelen in grove stukken. Pers de knoflook uit.
  7. Zet de koekenpan op middelhoog vuur en fruit de knoflook kort. Voeg de paddenstoelen en de tijm toe en schep goed om. Bak enkele minuten en draai dan het vuur uit.
  8. Roer de kaas door de risotto en serveer direct. Leg de paddenstoelen bovenop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.