
Deze zomer maakte ik zelf voor het eerst tofu klaar en dat was eigenlijk makkelijker dan ik dacht. En smakelijker! We eten minstens twee keer in de week vegetarisch en mis ik het op die dagen helemaal niet. Dat komt omdat er zoveel lekkere vegetarische alternatieven zijn. Dit tofu recept uit Vietnam, dat daar bekend staat als dau hu xa ot, is tot nu toe wel mijn favoriet. Wat is dit smullen, zeg! In Vietnam gebruiken ze voor dit gerecht Thaise basilicum wat verschilt van de basilicum zoals wij deze kennen. Echter kun je in dit recept ook prima de reguliere basilicum gebruiken.

Pittige Vietnamese tofu
Aanpassen porties:
voor 2 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 pak tofu (375 gram)
- 2 serehstengels (ontdaan van de buitenkant en fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1 rode peper (fijngesneden)
- 2 bosuien (fijngesneden)
- 3 el sojasaus
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl witte peper
- 10 blaadjes basilicum
- 1 1/2 tl palmsuiker (of kokosbloesemsuiker)
- handje vol ongezouten en geroosterde pinda's
- scheutje olie (bijvoorbeeld kokosolie)
Benodigdheden
Instructies
- Laat de tofu uitlekken en snijd het in vierkante blokjes van zo'n 2 x 2 cm. Meng de sojasaus, sereh, suiker, peper en kurkuma en leg hier de tofu blokjes in ieder geval een half uur in om te marineren.
- Verwarm een wok en giet er een scheutje olie in. Bak de knoflook en de bosui enkele minuten in de wok en voeg nu de tofu en de marinade hieraan toe. Bak zo'n 7 minuten of totdat het gaar is.
- Voeg op het laatst de pinda's en basilicumblaadjes toe en bak deze 1 minuutje mee. Serveer met gestoomde witte rijst.
very nice recept en verre van ingewikkeld :) heel lekker ook!!!