Zuurkoolstamppot

  • voor 4 personen
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Ik ben geen fan van de Hollandse pot, behalve zuurkool. Dat vind ik echt heerlijk! Ik krijg altijd zo'n heerlijk gevoel van nostalgie, omdat mijn opa vroeger vaak zuurkool maakte als we daar gingen eten. Verder aten we het thuis nooit, dus bleef het extra 'speciaal' voor mij. Vorig jaar maakte ik een ovenschotel met zuurkool. Dit keer ging ik voor een ouderwetse zuurkoolstamppot. Met nieuwerwetse vega 'spekjes', dat dan weer wel.

Zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot

Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 600 gram kruimige aardappels
  • klontje roomboter
  • 500 gram gekookte zuurkool (uit pak
  • 350 gram gekookte stoofpeertjes (inclusief vocht)
  • 1 el mosterd
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 150 gram (vega)spekreepjes
  • zwarte peper

Benodigdheden

  1. stamper

Instructies

  1. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten. Kook ze in ruim kokend water in 20 à 25 minuten gaar.
  2. Bak intussen in een andere pan de spekjes en voeg de zuurkool inclusie aanhangend vocht toe. Zet op een laag vuurtje.
  3. Snijd de stoofpeertjes in blokjes en voeg dit, samen met het vocht van de stoofpeertjes toe aan de zuurkool. Doe hier de nootmuskaat, mosterd en peper naar smaak bij en roer goed door. Laat het ongeveer een kwartier doorsudderen.
  4. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af, maar laat je ongeveer 150 ml achter in de pan. Voeg een klontje boter toe en stamp met de stamper tot een egale puree.
  5. Roer nu de zuurkool er doorheen en klaar is je zuurkoolstamppot!
Ps. Ook lekker met rozijntjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *