Vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen

Als ik denk aan zuurkool dan denk ik aan mijn opa. Die maakte, als ik vroeger kwam eten, vaak zuurkool. Daarna heb ik het zelden meer gegeten. De keren dat ik het dan probeerde was het toch iets minder lekker dan in mijn herinnering. Nu probeerde ik het weer een keer, in de vorm van een vegetarische zuurkoolschotel. En, met succes! Ik kreeg zelfs mijn niet-zuurkooleter ermee aan de zuurkool. Bovendien is het een simpel recept én een goedkoop recept. Voor 4 personen ben je € 3,93 kwijt. Dat is nog geen euro per persoon! (Kijk voor uitleg over de berekening hier)Tip: Wil je er toch vlees in? Bak dan wat spekjes uit en meng deze door de zuurkool.

Ingrediënten

  • 800 gram
  • kruimige aardappels
  • 150 - 200 ml
  • melk
  • klontje
  • roomboter
  • 1 tl
  • Dijon mosterd
  • 1/8 tl
  • nootmuskaat
  • 1/8 tl
  • gemalen zwarte peper
  • 500 gram
  • gekookte wijnzuurkool
  • 230 gram
  • ananasblokjes
  • (vers of uit blik)
  • 1 medium appel
  • ontdaan van klokhuis en in blokjes gesneden
  • 25 gram
  • rozijnen

Benodigdheden

  1. ovenschaal
  2. aardappelstamper

Instructies

  1. Schil de aardappels, snijd ze doormidden en kook ze 15 minuten.
  2. Verwarm intussen de oven voor op 220 C.
  3. Stamp met een stamper de aardappelen fijn en meng een klontje boter en 150 ml melk erdoorheen. Het moet een mooie gladde puree worden. Vind je de puree nog te dik? Doe er dan wat extra melk bij. Meng ook de mosterd, zwarte peper en nootmuskaat door de puree heen.
  4. Doe de zuurkool, inclusief vocht in een kom en meng met de rozijnen, appel en ananas.
  5. Leg dit zuurkoolmengsel op de bodem van de ovenschaal en schep hier de aardappelpuree bovenop. Druk goed aan en strijk de puree glad. Met een vork kun je eventueel nog lijntjes trekken over de aardappelpuree om zo een mooi patroon te krijgen.
  6. Zet de ovenschaal 15 à 20 minuten in de oven. Totdat de laag aardappelpuree lichtgoudbruin begint te worden.
vegetarische zuurkoolschotel met rozijnen
78 mensen willen het maken
91 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith.Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram

12 responses to “Vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel en rozijnen

  • annemiek

    Beste Judith,

    In jouw recept mis ik een eiwit component. Je zou er blokjes kaas of geraspte kaas aan toe kunnen voegen en/ noten.

    met vriendelijke groet

    Beantwoorden
  • josé

    Hallo Judith,

    De vegetarische zuurkoolschotel met ananas, appel
    en rozijnen wil ik gaan maken.
    Vraag: kan ik deze schotel, voor die de oven in gaat,
    twee uur van tevoren alvast maken.

    Beantwoorden
  • Natalie

    Heerlijk! Ik zelf heb een beetje Kerrie kruiden door de zuurkool gedaan en wat geraspte kaas over de puree ?

    Beantwoorden
  • Esther

    Hallo Judith,

    De ovenschotel met vega zuurkool staat nu in de oven. Wordt vast heel lekker. Maar waarom staat er geen zout in dit recept?

    Hartelijke groet,
    Esther

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Esther, leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. In zuurkool zit al heel veel zout, ik vind het daarom niet nodig extra zout toe te voegen. Ik denk ook niet dat je het zult missen.

      Beantwoorden
  • Ineke

    Ik wil de melk en boter eruit laten , maar b.v. Groentenboullion toe voegen.
    Is cat de muiste oplossing?

    Beantwoorden
  • Sita Wignand

    Hoewel het me qua smaak best lekker lijkt, is dit géén evenwichtig vegetarisch recept! Zonder eiwitten is het geen volwaardige maaltijd. Misschien wel goed om dit er bij te vermelden. Voor vegetariërs is het belangrijk om dit deel van een maaltijd goed in de gaten te houden, omdat ze anders tekorten oplopen.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hallo Sita, dankjewel voor je bericht. Het staat iedereen vrij om een keuze te maken uit de recepten op mijn blog. Als iemand gedurende de dag zelf al voldoende eiwitten binnen krijgt, kan deze maaltijd prima als avondmaaltijd. Tevens kun je kaas toevoegen of naderhand kwark en/of noten eten.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *