Gevulde flespompoen met parelcouscous

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Een lekker vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner is makkelijker dan je misschien denkt! Deze gevulde flespompoen met heerlijk op smaak gebrachte parelcouscous is echt een topper. Als je gebruik maakt van een vegan tapenade (in de winkel kopen of zelf maken), is het gerecht helemaal vegan! Op deze manier kunnen vleeseters, vegetariërs en veganisten er samen van smullen!

Flespompoen roosteren

Je roosters allereerst de flespompoen. Op deze manier wordt hij lekker zacht en krijgt 'ie de ideale structuur om het vruchtvlees eruit te scheppen. Bij het uitscheppen van het vruchtvlees zorg je ervoor dat er langs de randen nog 1-2 centimeter pompoen zit. Op deze manier blijft de pompoen stevig en heb je bovendien een goede ratio pompoen-vulling. Wat je eruit schept kun je prima gebruiken voor andere gerechten, zie de tips hieronder bijvoorbeeld.

Kerstmenu met pompoen

Als voorgerecht hierbij tip ik de pithivier met pompoen en geitenkaas. En als je in het pompoenthema wil blijven kun je afsluiten met een pompoentaart of pompoen cheesecake brownies. Een heerlijk vegetarisch kerstmenu bij elkaar!

Gevulde flespompoen met parelcouscous

Gevulde flespompoen met parelcouscous

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd50 minuten
  • Totale benodigde tijd1 uur
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 100 gram (volkoren) parelcouscous
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/4 tl korianderzaad
  • 1 bosje munt
  • 1 bosje platte peterselie
  • sap van 1 limoen
  • 2 el gedroogde cranberry's
  • 1 el tapenade (vegan)
  • 50 gram rauwe pecannoten

Benodigdheden

  • kookpan
  • koekenpan

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 C (heteluchtoven).
  2. Was de lespompoen goed en halveer deze. Schep de zaadjes en de draden met een lepel uit de pompoen.
  3. Leg de pompoen op het rooster van de oven met de binnenkant naar beneden. Rooster de pompoen in circa 40 minuten gaar. Maak intussen de vulling klaar.
  4. Kook de parelcouscous volgens de instructies op de verpakking klaar en spoel af met koud water.
  5. Bak de pecannoten enkele minuten in een droge koekenpan tot ze licht beginnen te verkleuren. Houd het goed in de gaten, want het gaat heel snel.
  6. Snipper de ui fijn en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika doormidden, snijd de zaadlijsten weg en vervolgens het vruchtvlees in kleine blokjes.
  7. Zet de koekenpan op middelhoog vuur, giet olie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Doe dan de paprikablokjes, paprikapoeder, komijn en korianderzaad erbij en bak enkele minuten.
  8. Roer door de parelcouscous. Snijd de verse kruiden fijn en meng deze ook door de parelcouscous, samen met limoensap, cranberry's en tapenade.
  9. Schep wat vruchtvlees uit de pompoen, zodat je ook aan de bovenkant van de pompoen vulling kunt doen. Je kunt dit gebruiken om pompoenpuree te maken voor bijvoorbeeld pompoenrisotto.
  10. Schep de vulling in de pompoen en maak af met de vers geroosterde noten.
Tip: je kunt het op deze manier, als 2 helften, serveren. Je kunt het ook als een rollade serveren, met een touw er omheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.