Het recept voor snelle pompoentaart

  • voor 9 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd10 minuten
  • Totale benodigde tijd3 uur
Terug naar categorie Ga naar recept

Snelle pompoentaart (pumpkin pie) zonder oven

Pompoentaart is een klassieker die is komen overwaaien uit de VS. Misschien denk je: pompoen in een zoet gerecht, huh? Ik kan je verzekeren dat pompoen zich juist leent voor een zoet recept, zoals deze zoete pompoentaart. Van zichzelf heeft het een lichtzoete smaak. Bovendien is de structuur fantastisch. In deze taart wordt het zijdezacht! Wat bovendien fijn is aan dit recept:

  • Je hebt maar een paar ingrediënten nodig
  • De taart is supersnel klaar
  • Geen oven nodig, want no-bake
  • Glutenvrij en plantaardig
  • Laag in toegevoegde suikers

Ik zou dus zeggen, lees snel verder en ga er zelf mee aan de slag! Dan kun je zometeen al smullen :-).

Recept pompoentaart

Dit recept met pompoen mag je dus zeker niet missen. Leuk om te maken voor in het weekend, tijdens een high tea of gewoon zomaar. De eerste keer dat ik hem op deze manier maakte, nam ik hem mee voor het kerstdiner.

Pompoen gaat in een pompoentaart altijd samen met 'pumpkin spice'. Dit is een lekker kruidenmengsel met o.a. kaneel. Ik verving het door speculaaskruiden wat er erg op lijkt. Als je wil, heb ik hier een recept voor pumpkin spice kruiden. Nog meer heerlijke recepten met pompoen vind je hier.

Zelf maakte ik deze taart glutenvrij en plantaardig. Glutenvrij door glutenvrije Digestive koekjes te gebruiken en plantaardig door het gebruik van gecondenseerde kokosmelk en agar-agar. Je kunt als je niet glutenvrij hoeft te eten ook prima reguliere Digestive koekjes gebruiken (of andere koekjes naar keuze - wat dacht je van Oreo's?).

Plantaardig

Agar-agar is een vegetarisch/vegan bindmiddel, in tegenstelling tot gelatine. Gelatine wordt van varkens- of runderbotten gemaakt. Eet je niet vegetarisch, dan kun je een geweekt blaadje gelatine gebruiken en kun je reguliere roomboter gebruiken. Alhoewel ik het zelf dan net zo makkelijk vind om voor een plantaardig alternatief te gaan!

Het recept voor snelle pompoentaart

Het recept voor snelle pompoentaart

Aanpassen porties:

voor 9 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 150 gram glutenvrije Digestive koekjes (Schär Digestives zijn glutenvrij en vegan)
  • 50 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld Flora plantbased)
  • 600 gram pompoen (zonder schil en pitten)
  • 1 blikje gecondenseerde kokosmelk (320 gram)
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 el maizena
  • 1 tl agar-agar
  • optioneel ter decoratie: cacaopoeder

Benodigdheden

  • hakmolen
  • bakvorm (diameter circa 20 centimeter)

Instructies

  1. Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Meng tot een kruimelig 'deeg' en druk in de bakvorm. Zet de vorm in de koelkast.
  2. Schil de pompoen. Snijd in kwarten en schep de pitten en draden eruit. Snijd de pompoen in kleinere blokjes. Doe de blokjes in de pan, samen met circa 75 ml water en de speculaaskruiden.
  3. Stoom/kook circa 10 minuten. Draai het vuur uit.
  4. Voeg de gecondenseerde kokosmelk toe en pureer tot een gladde massa. Zet het vuur hierna weer zachtjes aan.
  5. Meng de maizena met 2 el koud water in een apart kommetje en voeg toe. Voeg hierna de agar-agar toe en meg goed door met de garde. Draai het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen voor je het over de koelbodem giet. Zet weer in de koelkast en laat 2-3 uur opstijven.
  6. Maak eventueel af met cacaopoeder. Voor een mooi figuurtje knip je een sjabloon uit papier. Deze leg je losjes op de taart. Doe vervolgens cacao in een klein zeefje en tik er zachtjes tegenaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.