Glutenvrije havermout muffins zonder banaan (met appel!)

  • voor 12 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Zin om lekkere havermoutmuffins te bakken? Glutenvrije muffins boordevol smaak? Of vegan muffins? Dit recept is een regelrechte topper, want waar je ook zin in hebt, deze muffins voldoen eraan! Heerlijk frisse stukjes appel in combinatie met havermeel (gemalen havermout). Vaak zie je dat in dit soort recepten dat er banaan wordt gebruikt. Nu weet ik dat niet iedereen daar van houdt (me included!).

Glutenvrije en plantaardige appelmuffins

Daarom heb ik heerlijke appelmuffins gemaakt zonder banaan. Wat ik wel heb gebruikt is een beetje appelmoes en een lijzaad-ei. Een lijnzaad-ei is een plantaardige ei-vervanger die je maakt van gebroken lijnzaad en water. Er ontstaat een soort gelei die je kunt gebruiken in plats van ei om te binden!

Havermoutmuffins

Door havermeel te gebruiken, is het recept van nature glutenvrij. Heb je coeliakie of maak je ze voor iemand met een glutonintolerantie? Let er dan wel op dat de havermout of het havermeel geen kruisbesmettingsgevaar heeft. Op de verpakking kun je dit vinden. Wil je wat meer bite of havermout structuur? Vervang dan circa 50 gram havermeel door ongemalen havermout. In combinatie met de appel en kaneel erg lekker!

Een heerlijk makkelijk recept waarmee je een lekker tussendoortje maakt! Je maakt er ongeveer 12 muffins mee. Heb je over? Dan kun je ze prima invriezen. Bovendien kun je ze een paar dagen in een afgesloten trommel buiten de koelkast bewaren.

Glutenvrije havermout muffins zonder banaan (met appel!)

Glutenvrije havermout muffins zonder banaan (met appel!)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd20 minuten
  • Totale benodigde tijd35 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 12 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 270 gram havermeel (gemalen havermout)
  • 140 gram rietsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 appels
  • 120 ml plantaardige melk
  • 3 el ongezoete appelmoes
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 'lijnzaad-ei': 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water
  • snufje zout

Benodigdheden

  • mengkom
  • muffintray met muffinvormpjes (papieren vormpjes of siliconen vormpjes)
  • appelboor (optioneel)

Instructies

  1. Begin door het 'lijnzaad-ei' te maken. Doe in een klein kommetje het gebroken lijnzaad. Roer door en laat dit staan totdat het een soort lichte gelei wordt.
  2. Meng in een mengkom het havermeel met bakpoeder, kaneel, suiker en zout.
  3. Meng in een andere kom de plantaardige melk met de appelciderazijn. Voeg de appelmoes toe, gevolgd door het vanille-extract. Roer vervolgens het lijnzaad-ei er in zijn geheel doorheen. Meng de natte met de droge ingrediënten.
  4. Verwarm je oven voor op 160 C (heteluchtoven).
  5. Was de appels goed. Haal het klokhuis er met een appelboor uit of snijd in kwarten en snijd het klokhuis er dan uit. Snijd de appel in blokjes van circa 1 x 1 centimeter.
  6. Roer de appelblokjes door het beslag heen. Dit kun je gewoon met een lepel doen.
  7. vul met behulp van 2 lepels de muffinvormpjes. Je kunt deze vrijwel tot de rand vullen, omdat ze niet heel erg zullen rijzen.
  8. Eventueel kun je voor wat extra crunch een beetje bruine suiker over de bovenkant strooien.
  9. Bak de muffins in circa 20 minuten gaar.
  10. Laat ze goed afkoelen op een draadrek of eet ze lauwwarm.
  11. Je kunt de muffins enkele dagen in een afgesloten trommel buiten de koelkast bewaren. Je kunt ze ook heel goed invriezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *