Marokkaanse linzenstoofpot

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Marokkaanse linzenstoofpot

Soms kan het zo makkelijk zijn! Deze Marokkaanse stoofpot met linzen en kikkererwten is een echte allrounder. Het is een makkelijk recept, lekker comfort food, geschikt voor heel veel verschillende dieetwensen en eens wat anders dan anders. In dit recept heb je bovendien niet veel ingrediënten nodig. Er zijn namelijk 2 smaakmakers die bijna al het werk doen: harissa en ras-el-hanout. Ras-el-hanout koop je tegenwoordig gewoon in het kruidenschap van de supermarkt en is een typisch Marokkaanse kruidenmix. Vrij vertaald betekent ras-el-hanout 'het beste van de winkel'. Dit is dan ook de reden dat de precieze invulling per winkel of merk kan verschillen. In Marakkesh kochten wij een kruidenmix die weer vrij anders smaakte dan de mix die ik nu in de supermarkt koop. Desalniettemin zijn beiden heerlijk aromatisch en vol specerijen als gember, nootmuskaat, paprikapoeder en foelie.

Harissa als smaakmaker

De harissa zorgt voor een beetje pit. Harissa is een Marokkaanse peperpasta en is ook in het kruidenschap van de meeste grote supermarkten te koop. Verder gebruikten we een blik linzen en een blik kikkererwten en tomaat. Op deze manier krijg je een heerlijk stoofgerecht wat je lekker kunt dippen met bijvoorbeeld pitabrood. Die kun je natuurlijk kopen in de winkel, maar hoe leuk is het om je eigen te maken? En dus kwam ik terecht op een recept van Eef kookt zo. Ik verving een deel van het witte tarwebloem door volkorenbloem en voegde voor het bakken wat kruiden op de bovenkant toe. Top combinatie met deze stoof! Een gekookt eitje maakte het helemaal af, maar eet je geen eieren of wil je bijvoorbeeld dit gerecht vegan maken, dan kun je dit ook prima achterwege laten!

Marokkaans eten

Nog meer Marokkaanse gerechten zien? Wat dacht je van de tajine met ei en gehaktballetjes? Of misschien wel de bekendste Marokkaanse soep: harira. En heb je ras-el-hanout over? Gebruik deze dan voor de geroosterde bloemkool met ras-el-hanout. Heb je dit gerecht ook gemaakt? Deel het op Instagram met #myfoodblognl.

Ingrediënten

  • 300 gram
  • linzen uit blik
  • 300 gram
  • kikkererwten uit blik
  • 400 gram
  • tomatenblokjes
  • (uit pak of blik)
  • 1 el
  • tomatenpuree
  • 2 el
  • harissa
  • 1 el
  • ras-el-hanout
  • 1 teentje
  • knoflook
  • scheutje olijfolie
  • garnering:
  • 1
  • ei
  • (laat achterwege voor vegan en vervang door bijvoorbeeld falafel)
  • verse koriander
  • voor erbij: pitabrood

Benodigdheden

  • gietijzeren pan of pan met dikke bodem

Instructies

  1. Snijd de knoflook fijn.
  2. Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Bak de ras-el-hanout met de knoflook enkele minuten en voeg dan de harissa en tomatenpuree toe.
  3. Bak enkele minuten en voeg dan de afgegoten linzen en kikkererwten, samen met de tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur enkele minuten doorpruttelen.
  4. Kook intussen eventueel het ei en bak het brood af.
  5. Serveer en garneer met verse koriander of platte peterselie.
2 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *