Vegetarische moussaka maken (met lekker veel groenten!)

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Moussaka is een bekend Grieks gerecht. Normaal gezien bestaat dit ovengerecht uit gegrilde aubergine, een kruidige tomatensaus, gehakt en kaas. Als je geen vlees eet of je wil een keer experimenteren met een vegetarische versie, heb ik goed nieuws voor je! Deze heerlijke moussaka maken we met linzen in plaats van gehakt. Bovendien zit 'ie boordevol heerlijke groentes.

Groente

Uiteraard kan aubergine niet ontbreken in deze Griekse klassieker. Daarnaast vind je in dit recept courgette, ui en tomaat. De rode splitlinzen zijn een fijne vervanger voor gehakt. Voedzaam en vol eiwitten. Voor erbij: knoflookbroodjes. Bruine ciabattabroodjes ingesmeerd met knoflook en olijfolie. Een verrassend en lekker gerecht!

Inspiratie

Vaak is de vraag die mij wordt gesteld: "hoe kom je aan inspiratie?". Dit keer was het niet moeilijk! Ik mocht namelijk een week lang een HelloFresh box uitproberen. In het verleden hebben we eerder samengewerkt en dat is altijd goed bevallen. Ik was benieuwd hoe het aanbod nu enkele jaren later zou zijn, met name op vegetarisch gebied.

Vegetarische recepten

Ik kreeg drie heerlijke vegetarische recepten en de ingrediënten voor elk gerecht in een aparte papieren zak. De vegetarische moussaka met knoflookbrood was er 1 van. De andere 2 gerechten die we aten waren shakshuka en flammkuchen met courgette en courgettesalade. Superhandig voor als je geen tijd of zin hebt om boodschappen te doen of als je je weer eens wil laten verrassen.

Keuze

Je kunt zelf van tevoren kiezen uit de gerechten welke je wil ontvangen. Of dat nou vega is, balans, snel klaar of restaurantwaardig. Jij kiest! Bovendien staat er elke maand een thema centraal. Voor de maand februari is dat 'stamppot', voor maart is het 'oma's recepten'.

Zelf maken

Hieronder deel ik het recept om zelf vegetarische Griekse moussaka te maken. Ga je zelf aan de slag? Deel dan je resultaat op Instagram met #myfoodblognl zodat ik je kan reposten!

Vegetarische moussaka maken (met lekker veel groenten!)

Vegetarische moussaka maken (met lekker veel groenten!)

  • Voorbereidingstijd15 minuten
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd45 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 2 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 el tomatenpuree
  • 50 gram rode splitlinzen
  • 400 gram tomatenblokjes (pak)
  • 2 (bruine) ciabatta broodjes
  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 250 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 el zonnebloemolie

Benodigdheden

  • koekenpan
  • ovenschaal
  • bakplaat

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de aubergine in de breedte in plakjes (in cirkels dus).
  3. Snipper de ui en snijd de courgette in kleine blokjes.
  4. Snijd de knoflookteen doormidden. Zet de ene helft apart en snijd de andere helft knoflook fijn.
  5. Zet de pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Doe de ui in de pan en bak in 3 minuten glazig en voeg dan de courgette, knoflook, oregano, kaneel en tomatenpuree toe. Bak het geheel 2 minuten.
  6. Voeg vervolgens de splitlinzen, balsamicoazijn. tomatenblokjes, bouillon en bruine suiker toe. Breng aan de kook en draai het vuur zacht. Laat het geheel 20 minuten op laag vuur koken. Schep regelmatig om zodat de linzen niet aanbranden.
  7. Leg de aubergine op een bakplaat. Besprenkel met zonnebloemolie, peper en zout en rooster ze 10-12 minuten in het midden van de oven.
  8. Halveer de ciabatta broodjes, leg deze er 3 minuten bij in de oven en haal ze er dan uit. Smeer de broodjes in met de halve knoflookteen en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Nu gaan we de moussaka opbouwen en bakken. Doe het tomatenmengsel in de ovenschaal en leg dakpansgewijs de aubergineplakjes op het mengsel. Bestrijk de bovenkant met crème fraîche en strooi er geraspte kaas overheen.
  10. Bak de moussaka nog 5-6 minuten. Serveer de moussaka met het knoflookbrood.
Advertorial - i.s.m. HelloFresh Gebruik de kortingscode HFMYFOODBLOG voor 50% korting op je eerste HelloFresh maaltijdbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *