Kheer (Indiase rijstdessert met saffraan en kardemom)

  • voor 3-4 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Kheer (Indiase rijstdessert met saffraan en kardemom)

Rijstpudding ken je vast al wel. Misschien maakten je ouders of oma het vroeger wel eens. Kheer, een Indiaas dessert op basis van rijst, melk, suiker en aromatische specerijen en rozijnen maakte mijn moeder vroeger regelmatig. Dit Indiase nagerecht kan op veel verschillende manieren worden gemaakt met allerlei ingrediënten.

Kardemom

Saffraan en kardemom zijn voorbeelden van ingrediënten die het een zo kenmerkende smaak geven. Heerlijke smaken uit de Indiase keuken! Mijn moeder gebruikte ook altijd rozijnen voor het nagerecht, maar dit wordt niet altijd gedaan. Door rozijnen te gebruiken, hoef je ook minder suiker of een andere zoetstof te gebruiken. Ik ging voor agave siroop in plaats van suiker, maar je kunt ook rietsuiker bijvoorbeeld gebruiken. In dat geval vervang je de agavesiroop door 2 el suiker.

Garnering

Als garnering kun je van alles gebruiken. Vaak worden er grofgehakte noten gebruikt. Dat kunnen amandelen zijn, maar ook pistachenoten. Pistachenoten geven het een prachtige groene kleur, dus daar ging ik voor! Verder kun je saffraandraadjes gebruiken of eetbare bloemblaadjes, zoals roos. In dit laatste geval, zou je ook rozenwater kunnen toevoegen aan het dessert voor een meer Midden-Oosterse touch.

Indiaas nagerecht

Zoek je een lekker en vooral makkelijk Indiaas nagerecht om je maaltijd mee af te sluiten? Dan kan ik je deze kheer zeker aanraden! Ja maakt hem in een paar minuten en is zowel koud als warm lekker. Zelf vind ik hem lauwwarm het allerlekkerste. Bijvoorbeeld na een Indiase maaltijd. Heb je dit gerecht ook gemaakt? Deel het op Instagram met #myfoodblognl.

Ingrediënten

  • 100 gram
  • dessertrijst
  • 500 ml
  • amandelmelk
  • (of volle melk)
  • 3 el
  • agavesiroop
  • 3 kardemompeulen
  • 3 draadjes
  • saffraan
  • 30 gram
  • rozijnen
  • 40 gram
  • pistachenoten

Benodigdheden

  • steelpan
  • ramekins of schaaltjes
  • pollepel

Instructies

  1. Doe de draadjes saffraan in de pan met circa 2 el melk en laat warm worden. Beweeg de saffraan goed heen en weer zodat de smaak vrijkomt.
  2. Voeg dan de rijst, de rest van de melk, kardemom en agavesiroop toe.
  3. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag zodat de kheer kan indikken.
  4. Roer als het de gewenste dikte heeft de rozijnen door het dessert heen. Haal de kardemompeulen uit de rijst en gooi weg.
  5. Hak de noten grof.
  6. Verdeel het rijstmengsel over de schaaltjes en maak af met de pistachenoten. Serveer direct of bewaar in de koelkast.
4 mensen willen het maken
0 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *