Oma’s recepten: kervelsoep van Hilde’s oma
- Door Judith Pagrach
- Nederlands
- voor 4 personen
- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
Ja hoor, ik heb weer een ouderwets leuk recept! In de categorie 'oma's recepten' deelde ik al allerlei recepten van allemaal oma's (en opa's!). Van de advocaat van de oma van Esther tot de lange vingertjespudding van de oma van Devon. Dit keer deelt collega-foodie Hilde van de blog Slowfoody haar oma's recept voor kervelsoep. Een lekker recept wat haar herinneringen aan haar oma terughaalt.
Kervelsoep met cracottes
Hilde: "Wij woonden vroeger in Stedum (Noord-Groningen) en mijn Bomma in Maastricht. Ik zag haar dan ook niet wekelijks, maar als wij op bezoek gingen, maakte zij altijd deze kervelsoep. Ik zag er altijd enorm naar uit, want ik vond het heerlijk! We kregen er altijd cracottes bij met roomboter en die doopte ik er dan in. Die herinnering is mij heel dierbaar, want mijn oma is helaas in 2002 overleden. Als ik de soep nu zelf maak, denk ik altijd weer even terug naar die bezoekjes. Dat ik dan bij haar aan de eettafel zat en die verrukkelijke soep at en genoot van haar gezelschap.
Ik heb helaas geen foto van mij en mijn Bomma samen maar wel eentje van haar en mij apart bijgevoegd waar je goed kunt zien hoe ik op haar lijk ;)."
Ouderwets lekkere kervelsoep
Nou inderdaad Hilde, je lijkt sprekend op je 'bomma'! Bedankt voor je leuke verhaal en natuurlijk recept. Wij gingen er snel mee aan de slag en met onderstaand recept kun jij ook de ouderwets lekkere kervelsoep van deze Limburgse oma maken.
Heb jij ook een lekker recept van opa of oma? Stuur me een mailtje en ik ga ermee aan de slag!
Oma’s recepten: kervelsoep van Hilde’s oma
Log in voor meer functionaliteiten
Toevoegen aan receptenverzameling Ik wil dit maken Ik heb dit gemaakt- Voorbereidingstijd5 minuten
- Kooktijd15 minuten
- Totale benodigde tijd20 minuten
voor 4 personen
Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief
Ingrediënten
- 1 liter runderbouillon
- 300 gram rundergehakt
- 1 blikje (200 gram) kervel (Bonduelle)
- 2 el maizena
- 2 el koud water
- zout en peper
- optioneel: scheutje room
Benodigdheden
- soeppan
Instructies
- Meng de maïzena met koud water tot een glad papje (er mogen geen klontjes meer in zitten, voeg anders een beetje extra water toe). Zet dit papje apart.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Draai 12 - 16 gehaktballetjes en gaar deze in de bouillon (circa 5 minuten).
- Voeg vervolgens de kervel toe aan de soep en verwarm nog eens 3 - 5 minuten. Voeg geleidelijk het maïzena papje toe aan de soep, terwijl je roert. Door de maïzena bindt de soep in.
- Verwarm de soep totdat het de juiste dikte heeft.
- Schenk de soep over 4 kommen. Serveer eventueel net als Hilde's oma met Cracottes en roomboter die je in de soep doopt!
Voedingswaarde
Per portie | ||
---|---|---|
Calorieën 231 | Calorieën uit vetten 148 | |
% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* | ||
Vetten 16g, Waarvan | 25% | |
Verzadigde vetzuren 6g | 32% | |
Transvetzuren 1g | ||
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 7g | ||
Meervoudig overzadigde vetzuren 1g |
Gratis nutritionele informatie
Maak een gratis account aan om te genieten van een advertentie-vrije website, receptenverzamelingen te maken en nutritionele informatie bij elk recept te zien. Helemaal gratis!
Registreer om toegang te krijgen
hallo Hilde,
ook ik ben dol op kervelsoep, mijn moeder maakte t altijd met t nat vd bloemkool, daar ging dan nog wat extra water bij en werden de gehaktballetjes in gekookt. n handje rijst om te vullen en ook mijn moeder bond de soep verder af met n maïzena papje en dan ging de kervel erin.. voor de zondag soep werd er nog n flinke scheut slagroom toegevoegd.
ik ga zeker jouw versie eens proberen.
groetjes Lidia