Advocaat maken naar oma’s recept

  • voor 8 personen
  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Nog net op tijd voor Pasen: het ultieme paasgerecht, advocaat. Je kent het vast wel, juist ja, van oma. In zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. Vaak verraderlijk, want je proeft de alcohol soms amper ;-). Maar toch is de basis van advocaat echt brandewijn of soms jenever. Wanneer er 8% alcohol in zit in plaats van 14%, wordt er gesproken van tokkelroom. Mocht je je dus afvragen wat het verschil is tussen advocaat en tokkelroom: het alcoholpercentage.

Verschil tokkelroom en advocaat

Bovendien is tokkelroom vaak lichter van kleur (niet altijd). Dit effect krijg je als je hele eieren gebruikt. Ook in het advocaat recept hieronder maken we gebruik van hele eieren in plaats van alleen eidooiers. Zo hoef je niks weg te gooien en krijg je een heerlijk zachte pastelgele advocaat! Precies zoals de oma van Esther 'm maakte. En daarmee een beetje vergelijkbaar met 'eggnog' (alhoewel daar cognac of rum als sterke drank wordt gebruikt).

Eggnogg vs. advocaat

In Engelstalige landen wordt in de wintermaanden (rond kerst ook vaak) eggnogg gedronken. Dit lijkt een klein beetje op advocaat, maar is veel dunner en vaak ook kruidiger.

Oma's advocaat

In de categorie: 'Oma's recepten', vroeg ik vrienden, familie en collega's naar hun recepten van oma. Ik merk dat dit soort recepten een nostalgisch gevoel oproepen  en vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Wat is nou leuker dan een recept wat generatie op generatie wordt doorgegeven? Het recept van vandaag is een echter topper die je zelf vast ook kent. Mijn collega Esther had namelijk een heel leuk recept: advocaat. Esther's oma maakte altijd zelf advocaat en daar smulde de hele familie van!

"Ik heb goede herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte advocaat. Mijn oma woonde in Utrecht en als er wat te vieren was kwam de hele familie naar haar toe. Haar zelfgemaakte advocaat (en haar Boerenmeiden; abrikoosjes op brandewijn) mocht dan niet ontbreken. Ondanks dat we nog kinderen waren kregen we ook altijd een glaasje advocaat. Vaak wel met meer slagroom dan advocaat, maar toch! De advocaat smaakt veel milder dan de advocaat die je in een fles koopt en mijn oma zei altijd dat er niet zo heel veel alcohol in zat ;-). Het was bij wijze van spreken net vla, haha! Het recept is niet heel ingewikkeld, maar pas op dat het niet gaat schiften. "

Waar je op moet letten

Ik ging vol verwachting aan de slag met het authentieke recept. In een woord: heerlijk! Ik snap dat hier de hele familie van smulde! En veel eenvoudiger te maken dan je misschien zou denken met dit makkelijke recept. De enige twee dingen die je goed in de gaten moet houden en die eventueel mis kunnen gaan:

  • Wanneer de kom toch het water raakt gaat het schiften
  • De temperatuur komt te hoog, ook dan gaat het schiften
  • Gebeurt er niks? Even wachten en doorroeren, het duurt namelijk wel even voor het indikt.

Hieronder vind je de ingrediënten en bereidingswijze om zelf advocaat te maken. Laat je weten als je het hebt geprobeerd? Oh en is het toch geschift? Dan kun je proberen het met een staafmixer te redden. Ik raad je aan om verder echt een thermometer te gebruiken, dan kun je de temperatuur van het mengsel in de gaten houden. Dit is namelijk essentieel om de goede dikte te krijgen van de advocaat.

Lekkere desserts maken met advocaat

Wist je trouwens dat je de advocaat niet alleen zo uit een glaasje met wat slagroom kunt eten, maar het ook heel goed kunt verwerken in lekkere desserts? Zo maakte ik er zelf een chocolade-banaan-advocaat trifle mee. En heb je ook al eens gedacht aan tiramisu met advocaat? Of een pavlova met advocaat of toch een advocaat pudding? Mocht je dus een restje overhouden (ik kan het me bijna niet voorstellen, deze advocaat is echt héél lekker!), dan kun je deze nog verwerken in een dessert. En, leuk voor de Paasbrunch of het paasontbijt zijn ook deze paasbroodjes met advocaat en paaseitjes.

Ps. Met dit recept baart oefening echt kunst. De eerste keer was mijn advocaat veel te dun, de tweede keer lukte het perfect. Volg dus goed de instructies en dan gaat het vast goed!

Advocaat maken naar oma’s recept

Advocaat maken naar oma’s recept

  • Kooktijd30 minuten
  • Totale benodigde tijd30 minuten
Keukens

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 8 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram kristalsuiker
  • 300 ml (inmaak)brandewijn

Benodigdheden

  1. pan + rvs kom die op de pan past (om au-bain marie te verwarmen)
  2. garde
  3. keukenthermometer

Instructies

  1. Giet een laagje water in de pan (zodat de rvs kom het water zometeen níet raakt) en breng dit aan de kook.
  2. In de rvs kom meng je de eieren, suiker en vanille met een garde. Roer het tot een glad geheel.
  3. Zet de pan op laag vuur en hang de kom in de pan (de kom mag water niet raken!) en voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is. Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.
  4. Daarna af laten koelen in koud water en blijven roeren. Doe dit door bijvoorbeeld koud water in de gootsteen te laten lopen en de kom hierin te zetten.
  5. Serveren met slagroom!
  6. Giet met behulp van een trechter de advocaat in gesteriliseerde (weck)potjes en bewaar in de koelkast of op een koele donkere plek.
Advocaat van Esther's oma Esther en haar oma Ps. Zo steriliseer je weckpotjes om je advocaat enkele dagen goed te houden en er langer van te kunnen genieten. Heb je zelf ook een recept van je oma dat je graag met ons wilt delen? Laat het weten in de reacties of stuur een e-mail!

120 reacties op “Advocaat maken naar oma’s recept

  • Marion

    Smaakt heerlijk! We wonen in Frankrijk en onze buurtjes smullen er van compleet met slagroom?

    Beantwoorden
        • Priscilla

          Dag Judith,

          Heb je een idee hoelang de advocaat bewaard?
          In de koelkast of…?

          Alvast bedankt!

          Beantwoorden
          • Judith Pagrach

            Hi Priscilla, als je een goed schoon en gesteriliseerd potje of flesje gebruikt kun je het in de koelkast enkele weken bewaren. Proef en ruik goed, je merkt het dan vanzelf als de advocaat niet meer goed is.

      • Lijdia

        Hier in Duitsland ook geen brandewijn. Ik heb het met jenever geprobeerd maar de advokaat is dan veel scherper van smaak. Ik zoek nog steeds een alternatief.

        Beantwoorden
        • L van de kamp

          Hallo Lydia,
          Ik maak het altijd met Kronenhof WeizenKorn. Die we in Duitsland kopen. Mijn recept is:
          13 eieren
          300 ml WeizenKorn
          300 gr. Suiker
          2 zakjes van. Suiker

          Beantwoorden
        • Belinda

          Ik woon ook in Duitsland, Weinbrand of Asbach Uralt is vergelijkbaar 😉
          Gebruik zelf meestal de goedkoopste Weinbrand, smaakt heel zacht

          Beantwoorden
          • Jose

            Ik wil dit recept ook graag proberen en wij wonen ook in Duitsland.
            Kun je me vertellen welke voordelige weinbrand je hier voor gebruikt?
            Alvast hedankt.

          • Jose

            Ik wil dit recept graag eens proberen en wij wonen ook in duitsland… welke voordelige Weinbrand gebruik je meestal?

    • Judith Pagrach

      Hoi Miel, het alcoholpercentage is dan te laag (bovendien heeft bier een hele specifieke smaak die denk ik niet lekker is in je advocaat). Als vervanging kun je wel iets met een soortgelijk alcoholpercentage als brandenwijn proberen (rum, vodka etc)

      Beantwoorden
  • Kirsten

    Vandaag geprobeerd, wel schuim erop? al met het kloppen voordat het boven het water ging… schuim eraf geschept, hopend dat ie nu wat dikker gaat worden..inmiddels al ruim een half uur in de au bain marie

    Beantwoorden
  • Dieneke Borsboom

    Ga het morgen maken, heb verse eitjes van onze kippen en heb ze genoeg gegeten dus nu maar drinken. Hoop dat het lukt.

    groetjes Dieneke.

    Beantwoorden
  • Ine

    Ik had me er erg op verheugd, kookthermometer gekocht, alles gedaan volgens recept, het werd allemaal schuim en liep uiteindelijk weer terug naar vloeibaar.
    De hoogste temp. was 45 graden, misschien niet warm genoeg? Wel al met al 45min geklopt, eerst warm toen koud.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Ine, leuk dat je het hebt geprobeerd, maar jammer dat het niet helemaal is gelukt! Volgens het recept moet het 85 C zijn, ik zie dat je 45 C hebt aangehouden? Heb je het ook goed au bain marie bereid, dus de kom het water niet laten raken? Groetjes, Judith

      Beantwoorden
      • Ine

        Inmiddels alles weer opnieuw geklopt en tot 75 graden verhit. Nu alles beter, volgende keer beter.
        Uit recept begreep ik dat temp. Niet hoger mag dan 85 gr. maar niet begrepen dat je wel die temp. moet bereiken.
        Volgende keer beter! De smaak is erg goed!

        Beantwoorden
  • Stien

    Wil dit zeker eens proberen, daar wij 9 kippen hebben en op dit op ogenblik oooh zo veel eitjes hebben ?
    Hoelang is advocaat houdbaar ?
    Groetjes

    Beantwoorden
  • Antoinet

    De advocaat is wel langer houdbaar als je brandschone potten gebruikt, die vacuum trekken. (Goed afgesloten kunnen worden) Hiervoor kun je gebruikte, goed schoongemaakte (heet water gebruiken) jampotten of groentepotten gebruiken. De advocaat gaat dan warm in de pot (iets afgekoeld om schiften te voorkomen), zodat de deksel mooi dichttrekt. Dan is de advocaat zeker wel 2 maanden houdbaar. Je gebruikt immers alcohol en suiker als conserveermiddelen.

    Beantwoorden
  • Agnes

    Voor het eerst geprobeerd om advocaat te maken van onze eigen kippe-eitjes. Omdat we kleine eitjes hebben heb ik er 1 extra gedaan en alleen het eigeel gebruikt. Ik heb het warm in schone potjes gedaan zodat ik ze langer kan bewaren. Nu afwachten of het goed gaat, of al eerder op is, haha. Al even geproefd natuurlijk en het smaakte errug lekker! Bedankt voor het recept. Groetjes, Agnes.

    Beantwoorden
  • Willeke

    Ipv au Baine marie kun je het ook in de magnetron maken om de 25 sec. even doorroeren tot het vla achtig wordt.

    Beantwoorden
  • Evert

    Het recept is prima, de advocaat mag best ongeveer 65 graden worden. Blijf roeren tot het dikker wordt. Daarna in de gootsteen plaatsen met koud water en nog blijven roeren, totdat het een beetje is afgekoeld. De temperatuur is heel belangrijk. Boven de 85 graden is niet goed, daar alcohol verdampt bij die temperatuur.

    Beantwoorden
  • piet

    Hallo sorry het is mij niet gelukt.heb water in een pan g3daan bak er kijken of hij niet tegen het water komt gekookt temperatuur lager gezet en eieren vanillesuiker er in toen het suiker er in gedaan.geroerd het duurde wel lang voor hij op 85 graden was en is gaan schiften. Wat heb ik verkeerd gedaan.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hallo Piet, dankjewel voor je reactie en jammer om te horen dat het is gaan schiften!
      Het zou dan aan nog twee dingen kunnen liggen:
      – is je thermometer betrouwbaar? (dit kun je het beste testen door te kijken welke temperatuur hij aangeeft in een pan kokend water – dat zou altijd 100 C moeten zijn)
      – het is belangrijk om ook goed langs de kom te schrapen tijdens het proces.
      Hopelijk gaat het met deze tips de volgende keer helemaal perfect :-)!

      Beantwoorden
  • Rianne de Kruijff

    Wat een top recept.
    In 1 keer goed gelukt.
    Warm in een weckpot gedaan op zijn kop
    op een vochtige theedoek aflaten koelen.
    Tip van oma zo heel lang houdbaar.

    Beantwoorden
  • Alabama

    “Au bain marie” is met de kom IN het water, niet er boven, dus er worden wat dingen door elkaar gehaald, met de pan op laag vuur, zoals beschreven in het recept, en de kom er boven, kom ik na ruim een half uur niet boven de 45 graden, met veel te dunne advocaat.

    Beantwoorden
  • Eef

    Als je bij de slager een blikken bus van de Zwan boterhamworst vraagt en daar doe je het eimengsel in, zet in een pan koud water en op het vuur, je zet er een ronde aardappelstamper met gaatjes in en blijf stampen tot hij dikker wordt, het water mag niet koken, dus gas uitdraaien als het water heet genoeg is. Als hij dik genoeg is de bus uit het water halen en in de aanrechtbak met koud water zetten af en toe stampen en als de advocaat lauw is in een wekpot gieten, deksel dicht als hij helemaal afgekoeld is en in de koelkast 3 weken te bewaren ( maar dat haalt hij niet hoor)
    Werkt stukken beter dan met een schaal boven heet water.
    Van Mispelbloem brandewijn vinden wij de advocaat het zachtst.

    Beantwoorden
  • Athilde

    Hoi vraagje eerst wat de advocaat perfect. Nu na een paar dagen is het versuikerd. Wat heb ik niet goed gedaan? Grtz Athilde

    Beantwoorden
  • carina

    Heb het ook gemaakt, het was heerlijk…had er uiteindelijk 2ox eigeel in gedaan en ammeretto….tja het was ook echt heellekker,te lekker dus moet ik nog meer maken!

    Beantwoorden
  • Emmy

    Moeten de ingredienten met de mixer eerst dik worden geklopt of alleen maar gemengd met een garde?

    Beantwoorden
  • Ank

    Hallo, ik heb de advocaat in november gemaakt en ben nu hoognodig!! aan een nieuwe portie toe. Smaakte prima!!, dus dit recept blijft erin. Vooral die hele eieren maken dat ik voor dit recept ga!

    Beantwoorden
  • Hannah

    Wat een fantástisch recept! Onlangs maakte ik het als bedankje en ze konden er niet af blijven. Een dame die in een slijterij werkt vond dit de lekkerste advocaat die ze ooit geproeft had. Complimentjes dus!

    Beantwoorden
  • Tiny

    Ik heb het samen met mijn dochter gemaakt maar wij kregen klontjes in de advocaat. Hoe komt dit? Verder was het he eerlijk.

    Beantwoorden
      • Bas

        Hoi Tiny, Judith,

        gisteravond voor het eerst gemaakt als uitprobeersel voor zaterdag a.s. bij mijn kookclubje. De smaak was erg goed, maar ik kreeg ook klontjes. Nou ja, het had meer de consistentie van griesmeelpudding. Heeft dat dan inderdaad te maken met het niet voldoende roeren? Ik ben juist wat minder hard gaan roeren, omdat het eiwit begon te schuimen bovenop.
        Mijn vragen zijn dus:
        1. wanneer ik met een volgende batch weer dezelfde consistentie krijg, kan ik het dan in de blender glad maken?
        2. dient het schuim verwijderd te worden?

        Beantwoorden
      • Bas

        Bij mij kreeg de advocaat een griesmeelachtige consistentie. Enig idee waar dat vandaan kan komen? Ik moet vrijdag voor mijn kookclubje een nieuwe batch maken en kan hem dan wellicht nog beter maken :)
        Is het overigens normaal dat er zich schuim van het eiwit vormt tijdens het verwarmd kloppen?

        Beantwoorden
        • Judith Pagrach

          Ik hoop dat ik nog op tijd ben, ik zie dat je het vrijdag (vandaag dus) nogmaals gaat proberen. Ik hoop dat het een succes is :-). Laat maar even weten of het is gelukt. Veel succes!

          Beantwoorden
  • Mariska

    De eerste keer gelijk gelukt! Het kloppen was wel een soort Work out😜 ik heb het met vodka gemaakt. Staat nu af te koelen. Het is erg dik maar wel mooi glad.

    Beantwoorden
  • Wil

    Goede dag,
    Ik lees dat er hele eieren gebruikt worden maar advocaat wordt toch alleen met eidooiersl gemaakt dus zonder eiwit?
    Heb ik dat goed.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hallo Wil, er zijn verschillende recepten om advocaat te maken. In dit recept gebruiken we de eieren in z’n geheel. Dat geeft een hele lekkere smaak! Het is niet voor niets een van de populairste recepten hier op de blog :-).

      Beantwoorden
  • Willem

    Hallo,
    Mijn recept is:
    10 eieren,1 kopje suiker , 1,5 kopje citroen brandewijn,
    Dit in blik met stamper en zet het in een pan met water van 85 graden ( beslist niet warmer)
    Daarna stampen tot de juiste dikte.
    Gr willem

    Beantwoorden
  • Francien

    Ook ik heb het gemaakt. Dankzij de goede uitleg in één keer gelukt en het smaakt heerlijk! Na afloop heb ik de advocaat nog door de blender gedaan. Daardoor wordt de structuur heerlijk zacht en romig.

    Beantwoorden
        • Judith Pagrach

          Dag Kaat, ik heb helaas zelf geen ervaring met de Thermomix, dus ik kan je hier geen advies over geven. Het lijkt mij dat dit zou moeten lukken, mits je de temperatuur heel secuur kunt instellen.

          Beantwoorden
  • Ankie

    Al 2x gemaakt met wat minder suiker en ipv vanille suiker vanille concentraat , maar nu wilde ik een dubbele hoeveelheid maken. Het ging goed tot het ging schuimen en er eigenlijk niks meer overbleef??? Wat kan ik doen om dit te voorkomen? Had

    Beantwoorden
  • Cath

    Geachte Judith….. Als je lege jampotjes of groente potjes gebruikt… daar de advocaat meteen vanuit de pan er in…. deksel dichtschroeven en dan op zijn kop zetten zoals bij het maken van jam… Wat denk je daarvan???

    Beantwoorden
  • Hanny Jansen

    Dit recept gebruik ik al wel 40 jaar maar pas de laatste maak ik het in de magnetron. Dan gaat eerst brandewijn met de suiker en vanillesuiker 3 minuten op de hoogste stand, ondertussen klop ik de eieren los en zeef ze. Als de magnetron klaar is haal ik de kom eruit en giet al kloppend de eieren erbij en zet het op een lagere stand 30 à 60 seconden terug in de magnetron, en herhaal dit tot het de gewenste dikte heeft. Als het afgekoeld is klop ik het nog even met de staafmixer
    In de koelkast kun je het heel lang bewaren de kleur wordt dan wat minder maar de smaak niet. Hopelijk hebben jullie hier wat aan

    Beantwoorden
  • Jan

    Vooral in deze tijd leuk en lekker om te maken!
    Bedankt voor het publiceren hiervan.
    Met de Pasen vlieg ik er vol in.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Liane, ik neem aan dat je alcohol met een alcohol % van 96% bedoelt?
      De smaak zal erg heftig zijn. Je kunt het proberen, maar ik zou dan de hoeveelheid alcohol uit het recept halveren.

      Beantwoorden
      • Liane Van der Donck

        Ja 96% sorry. Goed idee om het te halveren. Ik ben nl heel benieuwd naar het recept met hele eieren. Bedankt.

        Beantwoorden
  • Franka Rijkenberg

    En daarna als toetje verwerken: klop verse slagroom tot het een beetje lobbig is. Neem hiervan een deel, meng dat met je heerlijke advocaat. De rest van de slagroom klop je normaal stijf. Dan in een (dessert)glas een laagje pure advocaat, laagje mengsel en afgemaakt met een toefje slagroom. Succes gegarandeerd….

    Beantwoorden
  • Michiels

    bij mijn advocaat is de suiker niet gesmolten.
    Wij gebruiken suiker, vanille suiker, eidooiers, gecondenseerde melk en 96% alcohol.
    wij kloppen de suiker met de eidooiers. Daarna de vanille suiker bij de alcohol doen en de gecondenseerde melk. Dat voorzichtig mengen met de eidooiers. En dan in bokalen doen.
    Kan ik die suiker nog doen oplossen ?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Wellicht lost de suiker niet op doordat je gecondenseerde melk hebt gebruikt. Dit is namelijk vrij dik en bevat van zichzelf al veel suikers. Ik denk dat het geheel met en suiker en vanillesuiker en gecondenseerde melk wel heel zoet wordt.
      Je zou nog even kunnen wachten tot het oplost (zonder dat het daarbij te warm wordt, want dan gaat het schiften).

      Beantwoorden
  • Sven

    Moest het schiften, panikeer niet, doe er 1 ei bij en gebruik de staafmixer, om alles terug mooi glad te krijgen. Hij dan niet zo fijn als het perfect gelukt zou zijn, maar zeker genietbaar en beter dan wegkieperen.

    Beantwoorden
  • Oma

    Ik gebruik dit recept al vele jaren. Kreeg het ooit van een tante. Alleen ik klop eerst de eieren los in een kom en doe ze dan door een zeef, zo voorkom je eierstruif in je advocaat. En ik gebruik altijd citroenbrandewijn en een vanillestokje. Leuk al die spikkeltjes erin. En smaakt erg lekker.

    Beantwoorden
  • Margje

    ik heb dit recept ook al een keer gemaakt en ik heb hetzelfde probleem wat ik hier in verschillende reacties tegenkom, dat het gaat schuimen door het kloppen. maar kan nergens terugvinden hoe dat komt en wat je er tegen kunt doen?

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Er kunnen een aantal redenen zijn:
      – je hebt echt een thermometer nodig om precies de juiste temperatuur te bereiken. Te koud en hij zal niet dik worden, te warm en het gaat schiften
      – je hebt even wat geduld nodig voor het zover is. Het gaat eerst schuimen, dan dikt het in.
      – de kom raakt het water, enkel de stoom mag de kom raken.
      – niet goed genoeg gemengd
      Ik heb het recept zelf al een paar keer gemaakt met succes :-). Succes en laat het gerust weten als je verdere vragen hebt!

      Beantwoorden
  • Susan Kortenbout

    Zojuist de advocaat gemaakt. Hij werd al dik bij 74 graden. Net een beetje geproefd en het is heerkijk. Fijn dat de hele eieren gebruikt kunnen worden. Bedankt voor het recept. t

    Beantwoorden
  • Piet

    Dag Judith,
    ik vraag me af hoe het zit met de temperatuur: als ik op internet zoek gaat het steeds over 62 graden en max. 65, maar dit recept kan met 85?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *