Oma’s recepten: advocaat maken

  • Voor 8 personen
  • Totale benodigde tijd
Oma’s recepten: advocaat maken

Nog net op tijd voor Pasen: het ultieme paasgerecht, advocaat. Je kent het vast wel, juist ja, van oma. In zo'n klein glaasje met een toefje slagroom. Mijn collega Esther's oma maakte altijd zelf advocaat en daar smulde de hele familie van! "Ik heb goede herinneringen aan mijn oma's zelfgemaakte advocaat. Mijn oma woonde in Utrecht en als er wat te vieren was kwam de hele familie naar haar toe. Haar zelfgemaakte advocaat (en haar Boerenmeiden; abrikoosjes op brandewijn) mocht dan niet ontbreken. Ondanks dat we nog kinderen waren kregen we ook altijd een glaasje advocaat. Vaak wel met meer slagroom dan advocaat, maar toch! De advocaat smaakt veel milder dan de advocaat die je in een fles koopt en mijn oma zei altijd dat er niet zo heel veel alcohol in zat ;-). Het was bij wijze van spreken net vla, haha! Het recept is niet heel ingewikkeld, maar pas op dat het niet gaat schiften. " Wist je trouwens dat je de advocaat niet alleen zo uit een glaasje met wat slagroom kunt eten, maar het ook heel goed kunt verwerken in lekkere desserts? Zo maakte ik er zelf een chocolade-banaan-advocaat trifle mee. En heb je ook al eens gedacht aan tiramisu met advocaat? Of een pavlova met advocaat of toch een advocaat pudding?

Ingrediënten

  • 10
  • eieren
  • 1 zakje
  • vanillesuiker
  • 250 gram
  • kristalsuiker
  • 300 ml
  • (inmaak)brandewijn

Benodigdheden

  1. pan + rvs kom die op de pan past (om au-bain marie te verwarmen)
  2. garde
  3. keukenthermometer

Instructies

  1. Giet een laagje water in de pan (zodat de rvs kom het water zometeen níet raakt) en breng dit aan de kook.
  2. In de rvs kom meng je de eieren, suiker en vanille met een garde. Roer het tot een glad geheel.
  3. Zet de pan op laag vuur en zet de kom op de pan (de kom mag water niet raken!) en voeg al roerend de brandewijn toe tot het geheel dik en romig is. Zorg ervoor dat de advocaat niet boven de 85 C komt. Dan kan het namelijk gaan schiften.
  4. Daarna afkoelen in koud water en blijven roeren. Doe dit door bijvoorbeeld koud water in de gootsteen te laten lopen en de kom hierin te zetten.
  5. Serveren met slagroom!
Advocaat van Esther's oma Esther en haar oma Ps. Zo steriliseer je weckpotjes om je advocaat enkele dagen goed te houden. Heb je zelf ook een recept van je oma dat je graag met ons wilt delen? Laat het weten in de reacties of stuur een e-mail!
91 people want to make it
56 people have made it

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

33 responses to “Oma’s recepten: advocaat maken

  • Marion

    Smaakt heerlijk! We wonen in Frankrijk en onze buurtjes smullen er van compleet met slagroom?

    Beantwoorden
      • Lijdia

        Hier in Duitsland ook geen brandewijn. Ik heb het met jenever geprobeerd maar de advokaat is dan veel scherper van smaak. Ik zoek nog steeds een alternatief.

        Beantwoorden
        • L van de kamp

          Hallo Lydia,
          Ik maak het altijd met Kronenhof WeizenKorn. Die we in Duitsland kopen. Mijn recept is:
          13 eieren
          300 ml WeizenKorn
          300 gr. Suiker
          2 zakjes van. Suiker

          Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hoi Miel, het alcoholpercentage is dan te laag (bovendien heeft bier een hele specifieke smaak die denk ik niet lekker is in je advocaat). Als vervanging kun je wel iets met een soortgelijk alcoholpercentage als brandenwijn proberen (rum, vodka etc)

      Beantwoorden
  • Kirsten

    Vandaag geprobeerd, wel schuim erop? al met het kloppen voordat het boven het water ging… schuim eraf geschept, hopend dat ie nu wat dikker gaat worden..inmiddels al ruim een half uur in de au bain marie

    Beantwoorden
  • Dieneke Borsboom

    Ga het morgen maken, heb verse eitjes van onze kippen en heb ze genoeg gegeten dus nu maar drinken. Hoop dat het lukt.

    groetjes Dieneke.

    Beantwoorden
  • Ine

    Ik had me er erg op verheugd, kookthermometer gekocht, alles gedaan volgens recept, het werd allemaal schuim en liep uiteindelijk weer terug naar vloeibaar.
    De hoogste temp. was 45 graden, misschien niet warm genoeg? Wel al met al 45min geklopt, eerst warm toen koud.

    Beantwoorden
    • Judith Pagrach

      Hi Ine, leuk dat je het hebt geprobeerd, maar jammer dat het niet helemaal is gelukt! Volgens het recept moet het 85 C zijn, ik zie dat je 45 C hebt aangehouden? Heb je het ook goed au bain marie bereid, dus de kom het water niet laten raken? Groetjes, Judith

      Beantwoorden
      • Ine

        Inmiddels alles weer opnieuw geklopt en tot 75 graden verhit. Nu alles beter, volgende keer beter.
        Uit recept begreep ik dat temp. Niet hoger mag dan 85 gr. maar niet begrepen dat je wel die temp. moet bereiken.
        Volgende keer beter! De smaak is erg goed!

        Beantwoorden
  • Stien

    Wil dit zeker eens proberen, daar wij 9 kippen hebben en op dit op ogenblik oooh zo veel eitjes hebben ?
    Hoelang is advocaat houdbaar ?
    Groetjes

    Beantwoorden
  • Antoinet

    De advocaat is wel langer houdbaar als je brandschone potten gebruikt, die vacuum trekken. (Goed afgesloten kunnen worden) Hiervoor kun je gebruikte, goed schoongemaakte (heet water gebruiken) jampotten of groentepotten gebruiken. De advocaat gaat dan warm in de pot (iets afgekoeld om schiften te voorkomen), zodat de deksel mooi dichttrekt. Dan is de advocaat zeker wel 2 maanden houdbaar. Je gebruikt immers alcohol en suiker als conserveermiddelen.

    Beantwoorden
  • Agnes

    Voor het eerst geprobeerd om advocaat te maken van onze eigen kippe-eitjes. Omdat we kleine eitjes hebben heb ik er 1 extra gedaan en alleen het eigeel gebruikt. Ik heb het warm in schone potjes gedaan zodat ik ze langer kan bewaren. Nu afwachten of het goed gaat, of al eerder op is, haha. Al even geproefd natuurlijk en het smaakte errug lekker! Bedankt voor het recept. Groetjes, Agnes.

    Beantwoorden
  • Willeke

    Ipv au Baine marie kun je het ook in de magnetron maken om de 25 sec. even doorroeren tot het vla achtig wordt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *