Griesmeelpudding maken met bessensaus (van Elianne’s opa)

  • voor 4 personen
  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Terug naar categorie Ga naar recept

Een ouderwets lekker dessert: griesmeelpudding recept van opa! Waarschijnlijk ken je het wel van vroeger. Een stevige pudding met een fris laagje bessensaus. En jij kan dit nu zelf ook maken!

Griesmeelpudding maken naar opa's recept

Herinneren jullie de rubriek 'Oma's recepten' nog? O.a. advocaat van oma, goulash van oma en lange vingertjes pudding van oma kwamen al voorbij. Het is alweer eventjes geleden dat de laatste editie op myfoodblog.nl verscheen, maar hier is 'ie dan eindelijk weer!

Met bessensaus

Vandaag namelijk het recept van Elianne haar opa. Een lekkere oldskool griesmeelpudding met bessensaus! Op Instagram zag ik dat Elianne van De Wereld op je Bord laatst met haar opa allerlei recepten had gemaakt, waaronder deze pudding. Heel erg leuk om lekker met opa of oma samen te koken!

Kinderlijk eenvoudig

Elianne: "Als kind was ik al verzot op deze griesmeelpudding met bessensap van mijn opa. Bijna altijd als we bij mijn opa en oma gingen eten, verscheen er een heerlijk toetje op tafel. Soms kocht hij de versie van ‘Mona’ voor ons, maar zijn eigen pudding bleef ik toch echt het lekkerste vinden. Ik zag eigenlijk nooit hoe hij ze maakte, dat deed hij voordat wij kwamen. Een paar maanden geleden kwam daar verandering in, toen dook ik samen met mijn opa de keuken in om een aantal familierecepten met hem te koken, om te delen op mijn eigen blog. Het was ontzettend leuk en bijzonder om dit samen te doen. De griesmeelpudding bleek uiteindelijk kinderlijk eenvoudig om te maken. Je brengt griesmeel, melk en suiker aan de kook, laat het opstijven en maakt het af met een beetje warme bessensap. That’s it. Voor dit toetje heb ik altijd nog wel een plaatsje!"

Puddingvorm

Dankjewel Elianne voor je leuke verhaal en lekkere recept! Ik ga op je blog zeker nog eens zoeken naar de andere recepten die je met je opa maakte. Ik heb het recept nagemaakt en omdat ik geen puddingvorm had, heb ik gewoon een kommetje gebruikt wat ik heb bekleed met plasticfolie. De versie van Elianne, in echte puddingvorm ziet er mooier uit, maar ach, dit werkt ook prima :-)!
Griesmeelpudding met bessensaus van de opa van Elianne
Elianne en haar opa
Heb jij nog een lekker recept van je opa of oma en wil je dit delen? Laat mij het weten, dan ga ik ermee aan de slag en krijg jij een mooie blogpost over het recept en je oma/ opa. Ja, ook de recepten van opa's zijn van harte welkom.
Griesmeelpudding maken met bessensaus (van Elianne’s opa)

Griesmeelpudding maken met bessensaus (van Elianne’s opa)

  • Voorbereidingstijd5 minuten
  • Kooktijd15 minuten
  • Totale benodigde tijd2 uur en 30 minuten
Keukens
Gangen

Notice: Undefined index: vegetarisch in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/foodblog/public_html/wp-content/themes/foodv4/templates/recipe-details-diets.php on line 69
Aanpassen porties:

voor 4 personen

Let op: ingrediënten zijn slechts indicatief

Ingrediënten

  • voor de pudding:
  • 500 ml melk
  • 55 gram griesmeel
  • 30 gram suiker
  • voor de bessensapsaus:
  • 1 flesje ongezoete bessensap a 250 ml
  • 60 gram suiker
  • 1 el maizena (of custardpoeder)
  • 1 el koud water

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • garde
  • puddingvorm of kommetje bekleed met plasticfolie

Instructies

  1. Combineer in de pan de melk, griesmeel en suiker en breng aan de kook. Zodra het kookt, laat je het nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren zodat het niet gaat klonteren.
  2. Haal de pan van het vuur en giet de pudding in de vorm. Laat het geheel even afkoelen op het aanrecht. Dek af met plasticfolie (of bijenwasdoek voor een duurzamere oplossing). Laat vervolgens in de koelkast 2 uur opstijven.
  3. Haal de pudding uit de koelkast en keer hem om op een bord. Maak vlak voor serveren de bessensaus.
  4. Breng bessensap met suiker aan de kook in de steelpan. Proef of je het zo zoet genoeg vindt. Voeg suiker toe als je het zoeter wil hebben.
  5. Maak van de maïzena en het water een papje en voeg dit toe aan de bessensap.
  6. Blijf op een laag vuur verwarmen en roeren totdat je saus de gewenste dikte heeft.
  7. Giet de warme saus over de pudding.
Tips van Elianne:
  • Het is ook lekker om een beetje kaneel of de geraspte schil van 1 citroen aan de pudding toe te voegen. Ook kun je een vanillestokje in de lengte doormidden snijden en de vanille toevoegen aan de pudding.
  • Opa let op de lijn en gebruikt zoetjes ipv suiker 2 zoetjes in de pudding en 4 zoetjes in de bessensapsaus.
Heb jij ook een recept van opa of oma wat je wil delen? Stuur een mail of laat een reactie achter in de comments!

4 reacties op “Griesmeelpudding maken met bessensaus (van Elianne’s opa)

  • A bite of cravings

    Ohh griesmeelpudding. Mijn mama maakte het ook altijd en ik vond het zo heerlijk. Als ik thuis kwam en ik zag de pudding in de koelkast staan keek ik al uit naar s’avonds. Superleuk recept met de zelfgemaakte bessensaus! Liefs X

    Beantwoorden
  • Marja B.

    Ik wil niet muggenziften, maar heb wel opmerkingen.
    Om griesmeelpudding te maken kun je kant en klare griesmeelpoeder (all-in) van Dr. Oetker kopen. Deze heb je in de smaken Amandel,- Vanille,- en Bitterkoekjes smaken.

    Dan nog het bekleden van de vorm. Waarom????
    Je spoelt de vorm vooraf met KOUD water om. En laat deze even op zijn kop staan.
    Daarna kun je de pudding erin gieten en af laten koelen.

    Om te voorkomen dat er een vel opkomt, pak ik een velletje plastic folie en leg dat op de hete pudding. (Luchtbelletje wegduwen)

    Beantwoorden
  • Frederique

    Recept van ” lammetjespap”
    1 liter melk,- 60 gr. bloem,- 60 gram suiker (of minder),- 1 ei,- klein beetje citroenrasp,-
    naar smaak mespuntje zout.

    Spoel de pan met koud water om.
    Meng de bloem beetje bij beetje met wat koude melk. Roer net zolang tot je een klontvrij mengsel hebt en alle melk is vermengd met de bloem. (Met een garde)
    Breek het ei in een kom en klop deze los.
    Breng al roerende ( houten lepel) de melk aan de kook en voeg het zout,- suiker en de citroen toe. (Suiker kun je ook weglaten en eventueel later over de pap strooien, net wat je lekkerder vindt)
    Laat de pap kort doorkoken.
    Neem de pan van het vuur.
    Voeg een beetje pap toe aan het ei, ondertussen goed roeren met een garde, steeds iets meer totdat het eimengsel ook warm is geworden. Daarna kun je dit bij de resterende pap gieten in een kom.
    Leg om velvorming te voorkomen een stukje plastic over de pap heen.

    Ik heb ook nog recepten van rijstebrij en karnemelkspap en macaronipap. Allemaal van vroeger.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *