Vegetarische poke bowl met tempeh en broccolini

  • voor 2 personen
  • Voorbereidingstijd
  • Kooktijd
  • Totale benodigde tijd
Vegetarische poke bowl met tempeh en broccolini

Ik ga jullie verblijden met nog een vegetarisch gerecht: een vegetarische poke bowl met avocado, tempeh en broccolini. Misschien denk je, huh, met wat?! Broccolini heet ook wel bimi of aspergebroccoli en lijkt om een lange mini broccoli. En, zo smaakt het ook. Ik vind het lekker makkelijk, want veel minder snijwerk dan broccoli. Hihi, daar houden we van op z'n tijd, toch?

Vegetarische poke bowl

Ik twijfelde nog even hoe ik deze bowl of goodieness moest noemen. Is het nou een sushi salade, is het een poke bowl. Wat is het? Volgens mij een beetje van beiden. De poke bowl maakte een paar jaar geleden zijn intrede. Sterker nog, toen deze net nieuw was, ben ik er nog over geïnterviewd op radiostation FunX. Hoe grappig is dat? Het is in ieder geval een Hawaiiaans gerecht bestaande uit rijst, rauwe vis en groenten en lijkt veel op een sushi bowl of sushi salade. Een sushi salade met zalm staat al op de blog. Sterker nog, die variant staat hier wel vaker op tafel. Vandaag gingen we voor een vega variant. Met lekker gebakken tempeh, een beetje zeewier, avocado's, broccolini en natuurlijk op smaak gebrachte rijst.

Tempeh

Tempeh is trouwens net was steviger van structuur van tofu en is bovendien gefermenteerd. Daar proef je op zich niet zo veel van, maar het schijnt wel iets beter te zijn voor je hormoonhuishouding dan ongefermenteerde varianten als tofu.

Ingrediënten

  • 150 gram
  • rijst (sushirijst of zilvervliesrijst bijvoorbeeld)
  • 200 gram
  • broccolini (ook wel bimi of aspergebroccoli)
  • 2
  • avocado's
  • 3
  • bosuien
  • 1 bakje
  • wakame salade
  • 1 blok tempeh
  • 1/2 tl
  • five spice poeder
  • 2 el
  • sojasaus
  • 1 el
  • sesamolie
  • sap van 1
  • limoen
  • 2
  • bosuien
  • (in ringen gesneden)
  • zwart sesamzaad
  • scheutje olie om in te bakken naar keuze (kokosolie pindaolie etc)

Benodigdheden

  • koekenpan of wok
  • kookpan voor de rijst

Instructies

  1. Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking.
  2. Was de broccolini en snijd de onderste centimeter weg.
  3. Snijd de tempeh in kleine blokjes.
  4. Giet olie in de wok of koekenpan, voeg de tempeh toe gevolgd door five spice poeder en 1 el soja saus en bak de blokjes goudbruin en gaar. Haal ze uit de wok en giet opnieuw olie in de pan. Bak de broccolini en giet vervolgens sesamolie in de pan. Bak nog enkele minuten.
  5. Breng de rijst op smaak met 1 el sojasaus en limoensap.
  6. Snijd de avocado in reepjes en de bosui in ringen.
  7. Verdeel de rijst over de twee kommen.
  8. Leg hier de avocado, broccolini, zeewier en tempeh op en garneer met bosui en sesamzaad.
0 mensen willen het maken
1 mensen hebben dit recept gemaakt

Hi, ik ben Judith. Welkom op mijn blog! Ik neem je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je vindt hier lekkere recepten en de leukste foodhotspots. Volg je me ook op Twitter, FacebookGoogle+ en Instagram?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *